Hunter

Spanyolnátha vizsgálat - eredmények

Mindössze két aminosavbeli változás választja el a világméretű járványokat okozó influenzavírust hagyományos társától, fedezték fel a kutatók.

Az Egyesült Államok Járványügyi Központjának kutatásával a tudósok egy lépéssel az 1918-as vírushoz hasonló fenyegetést tartogató kórokozók előtt járhatnak. A mostani tanulmány a hírhedt spanyolnátha vírusát és egy jóval lassabban terjedő influenza vírust vetett össze. Az elemzések mindössze két apró eltérést mutattak ki a vírusok felszínén. Úgy tűnik, elegendő két aminosavat megváltoztatni a vírus fő felszíni proteinjében, a hemagglutinban az emberek körében való terjedés felgyorsítása érdekében. A hemagglutin az a protein, ami az orr és tüdő sejtjeinek cukraihoz kötődve megtelepíti a vírust a szervezetben.

A vizsgálatot az újra előtérbe kerülő H5N1 vírus inspirálta, ami Indonéziában 63 halálos áldozatnál jár és feltűnt Nigériában is. A madárinfluenza vírus az úgynevezett 2,3-sziálsav cukrot preferálja, míg az emlősöket támadó influenzák a 2,6-sziálsavhoz kötődnek inkább. Az emlősök 2,3-as cukra mélyen a tüdőben található, a 2,6-os azonban az orrban és a torokban is jelen van. A fenti kombináció magyarázatot ad arra, miért okozott az emberek körében pusztító tüdő fertőzést, és arra is miért nem terjedt emberről emberre. Utóbbi annak volt köszönhető, hogy nem tudta megkötni és többszörözni magát az orrban.

A kutatást végző virológusok Terrence Tumpey vezetésével azt igyekeztek kideríteni, vajon miért nem ez volt a tendencia az emberek millióit elpusztító 1918-as vírus esetében is, ami szintén a madárinfluenza egyik válfaja volt. Rekonstruálták a vírust, majd szemügyre vették hemagglutininjét. A vizsgálatok során kipróbálták, hogyan befolyásolja a vírus teljesítményét ha a fő protein aminosavait megváltoztatják. Két olyan aminosavat találtak, melynek változtatása hatással van a vírus erejére és terjedésére.

Az elsőt módosítva a vírus megőrizte halálos képességét, azonban már korántsem terjedt olyan hatékonyan. A másodikat megváltoztatva szintén képes maradt a vírus a gyilkolásra, viszont terjedési képességét teljes egészében elvesztette, miközben a kísérleti állatok orrában folyamatosan többszörözték magukat, tehát megállapítható, hogy a többszörözés önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a vírus terjedni tudjon.

A változatlan spanyolnátha vírus a 2,6-sziálsavhoz kötődik, míg a kutatók által megváltoztatott a 2,3-ashoz, amiből megállapították, hogy a terjedéshez nélkülözhetetlen a 2,6-os cukorhoz való kötődés képessége. Azt nem tudják, mit is csinál ez a kötés, mindössze egy jelzésértékű különbséget fedeztek fel a fertőző, azaz az eredeti vírussal rendelkező, és a nem fertőző, a H5N1 vagy a módosított vírussal rendelkező állatok között. Utóbbiak nem tüsszentettek. "A 2,3-sziálsavval rendelkező receptorok az úgynevezett hörgő-mucinokkal hozhatók kapcsolatba" - magyarázta Tumpey a New Scientist tudósítójának. Ez egy nyúlós ragadós váladék, ami meggátolhatja a vírusok terjedését, mivel megakadályozza a tüsszentést kiváltó irritáció kialakulását, igen negatívan befolyásolva az influenza terjedését, legalábbis a kísérletben használt menyétek esetében.

A kutatás fő konklúziója azonban az, hogy a H5N1 esetében az 1918-as vírust ragályossá tevő mutációk nem működnek, mivel a két vírus eltérő hemagglutinnal rendelkezik, éppen ezért elsősorban azt kellene megtalálni, hogy melyek azok a mutációk a jelenleg újra támadni látszó madárinfluenza vírusban, melyek emberre nézve is fertőzővé tehetik, azaz segítségükkel képessé válhat a 2,6-os cukorhoz való kötődésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • scheri #24
    Ha te abban ilyen biztos vagy hogy miből mit csinálnak,akkor te tudsz minden titkos kísérletről is ugye?Vagy akkor nem is titkos?Felejtsd el,mert ugye nem gondolod hogy ahol jár a technika és a fejlődés azt mind nyilvánosságra is hozzák.Aki pedig rájön valamire azt pedig likvidálják,lásd Tesla cuccaival aki foglakozott,vizes auto stb.Szóval amit ma olvasol a legfrissebb szakoldalokon,szakirodalomban stb az már a kifejlesztőknek feltalálóknak elmúlt,az csak nekünk új,ők előttünk járnak 1 lépcsővel.És ha pl olvasod ezt a spanyolnáthás cikket akkro el lehet rajta gondolkozni hogy vajon miért szedték elő és már mikor,unatkoztak a biológusok vagy......
  • spongya77 #23
    Ugy tunik, megsem figyeltel. DNS es RNS virusok is leteznek, ami teljesen lenyegtelen a dolog szempontjabol. Attol, hogy feherje-burokban van, meg nem elo. Es foleg nem primitiv. Ahhoz, hogy elo legyen, kellene nemi anyagcsere, es hasonlok, amivel nem rendelkezik. A virusok feherjebe csomagolt orokitoanyag-darabkak, amik, ha bejutnak a gazdaszervezetbe, kepesek reprodukalni magukat, annak anyagcserejet felhasznalva. Onmagukban teljesen inertek. Olvasd el meg egyszer a kozepiskolai bioszkonyvet.
  • Molnibalage #22
    Igen figyeltem, nagyon is. Éppen ezétr írtam, hogy ÉLET, de primitív. (sokszorozzza magát és fehérje végülis a drága) Te tudsz olyatnról, hogy csak simán "csinálsz" egy DNS sort és elkezdi sokszorozni magát.

    Melleseleg vírus az nem DNS, hanem csak RNS ismereteim szerint, ezért van az, hogy sokan nem tekintik még élőlénynek sem.
  • lee56 #21
    A "B" fegyvereknek addig nincs is értelme (értelmes emberek által) harcászati célra alkalmazni, amég nem lehet irányitani a fertőzés terjedését (akármilyen módon) De remélem ilyesmivel sosem kell az emberiségnek szembenéznie...
  • lee56 #20
    Ez igaz, és ezért lenne veszélyes ha elmebeteg ember/ország(vezetője (diktátor)) kezébe kerülne ilyen technológia (a jövőben)
  • lee56 #19
    Nem kell feltétlenül célcsoport, balesetek nem történhetnek biolaborokban?
  • googlekereso #18
    Molnibalage figyeltél te valaha biológia órán? Mert a vírus nem más lényegében mint egy kis DNS darab. Na már most ez nem élőlény hanem egy idegen sejtbe bejutva sokszorozza meg magát.

    Ja és ez elég radikális megoldás( nem vagyok se rasszista, se előítéletes igazából): Mi lenne ha megölnék az összes HIV fertőzöttet( mindenkin elvégeznék a vizsgálatot azt fejlövés)? Nem kéne többé aggódni miatta.
    (Anyukámat meg ne szidjátok mert nem ő tehet róla hogy ilyen gondolataim vannak :D )
  • mezeimodell #17
    lol. Nincs jobb dolguk ennél a kísérletezgetésnél?...
  • Molnibalage #16
    Pont erről beszéltem, hogy ezért nem jó semmire a bilológiai fegyver. Ha az HIV az lenne (ezen röhögnöm kell), akkor az már rég visszaütött mindenkire, mert már a világ összes országában van fertőzött, és a modern országoknak igen sokba van kezeltetni a saját betegeiket, de egyesek sajnos nehéz felfogókéességűek és csak az barom összeesküvéselmélteket gyártják sorra.

    HIV-hez milyen hasonló vírus van még? Amikor feltűnt a génsebészetről nem tudtunk lószart se, és még most sem áll senki olyan szinten, hogy semmiből csináljon egy ilyen vírust, ami semmihez sem hasonlít, ami végül is egy ÉLŐLÉNY, még ha primitív is. AZ EMBER NEM TUD ÉLETET TEREMTENI! Akkor hogyan kreálthat a semmiből egy ilyen vírust?
  • asysoft #15
    És mégis, mi a célcsoport?