SG.hu

Sokat panaszkodunk az internetszolgáltatásra

Annak ellenére, hogy az elmúlt évben a hírközlési szolgáltatásokat a felhasználók több mint 99 százalékban tudták igénybe venni, magával a szolgáltatással az előfizetők jelentős része nem, vagy nem teljesen volt elégedett. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által összesített fogyasztói véleményekből kiderül, valamennyi hírközlési szolgáltatás közül az internetszolgáltatással volt a legtöbb problémánk.

Az összesítés szerint az internet-előfizetők 42 százaléka fordult valamilyen panasszal a szolgáltatójához, míg a vezetékestelefon-szolgáltatással az előfizetők 28 százalékának, a kábeltelevíziós-szolgáltatással pedig közel 15 százalékuknak volt problémája. A legelterjedtebb, majdnem mindenki által használt mobiltelefon-szolgáltatással kapcsolatban ugyanakkor az ügyfelek kevesebb, mint 3 százaléka volt elégedetlen. A panaszok legnagyobb része a szolgáltatásminőséggel volt kapcsolatos, a minőségi kifogások pedig leginkább az internetszolgáltatást érintették. Ezer előfizetőből 362-nek volt panasza és ebből a szolgáltatók több mint kétszázötvenet el is ismertek.

A vezetékestelefon-szolgáltatásnál 1000 előfizetőre 226 minőségi panasz érkezett és a szolgáltatók szerint ezek közül 88 volt jogos, míg a kábeltelevíziós szolgáltatásnál 1000 főre 95 panasz jutott és ebből 70 volt jogos. A mobiltelefon-szolgáltatásnál 1000 ügyfélre alig több mint egy panasz jutott. A minőségi panaszokat a leggyorsabban - átlagosan 18,45 óra alatt - a vezetékestelefon-szolgáltatók hárították el. A hibák orvoslása a mobiltelefonnál 22,7 órát, a kábeltelevíziós szolgáltatásnál 31,79 órát, az internetszolgáltatásnál 40,5 órát vett igénybe, a szolgáltatók adatai szerint.

A szolgáltatóktól származó adatok alapján készített NHH elemzés kiterjedt az ügyintézés elleni panaszokra is. Az elsősorban az ügyfélszolgáltatok felkészültségét jellemző mutató szerint a mobiltelefon-szolgáltatás volt a "legpanaszmentesebb". Itt 1000 ügyfélre alig 0,67 panasz jutott, míg a kábeltelevíziós szolgáltatásnál 3, az internetszolgáltatásnál 9,5, a vezetékes telefonnál pedig 10.

A szolgáltatások rendelkezésre állását tekintve mind a négy terület 99 százalék feletti mutatóval rendelkezett 2005-ben, vagyis az ügyfelek az év során több mint 99 százalékban igénybe tudták venni az általuk előfizetett szolgáltatást. A legmagasabb rendelkezésre állást 99,73 százalékkal a vezetékes telefónia érte el, megelőzve a mobiltelefon-szolgáltatást (99,47 százalék), az internetszolgáltatást (99,27 százalék) és a kábeltelevíziós szolgáltatást (99,14 százalék).

Az új előfizetések létesítési ideje értelemszerűen a mobil szolgáltatásnál volt a legrövidebb - átlagosan 1 nap -, de itt nincs szükség elérés kiépítésére, elég a SIM kártyát aktiválni. Az új hozzáférés létesítése a vezetékestelefon-szolgáltatásnál átlagosan 11,6 napot, kábeltelevíziós előfizetés esetében 12,5 napot, internetszolgáltatás esetében pedig közel 14 napot vett igénybe.

A hírközlési szolgáltatóknak az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségével és a fogyasztók védelmével összefüggő követelményeit meghatározó 2004-es (345-ös) kormányrendelet alapján az általános szerződési feltételek között vállalniuk kell bizonyos szolgáltatás minőségi követelményeket. A vállalások teljesülését a szolgáltatóknak folyamatosan mérniük kell és a következő év január 31-ig nyilatkozniuk kell az NHH felé arról, hogy a cég megfelelt-e korábbi vállalásainak. Ezt a jelentést a szolgáltató köteles elérhetővé tenni az ügyfélszolgálatán, illetve honlapján.

A vállalások és az azok teljesüléséről szóló szolgáltatói jelentések alapján össze lehet hasonlítani a különböző szolgáltatókat általános jellemzőik alapján, és össze lehet hasonlítani az azonos szolgáltatást nyújtó szolgáltatókat az adott szolgáltatásra vonatkozó egyedi paraméterek alapján is. A hazai hírközlési szolgáltatók tevékenységét az NHH éves piacfelügyeleti terve alapján folyamatosan ellenőrzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Normal #3
    Dolgoztam a szakmában is.
    Vacak öreg elosztók vannak a központi szolgáltatókál, és a vezetékes telefoncégeknél, "amíg bírja valahogy, maradjon" profitalapon.
    A hibák egy részét találomra oldják meg, vagy halasszák holnapra, hátha megoldódik magától. Persze, ez több éves infó, most már minden rendben, a net fennakadásmantes.

    A statisztika, meg egy nagyon ügyes tudomány. :)
  • HJPOWER #2
    Lassú, szar. Ha nem olyan lassú, akkor drága.
    Tehát, akárhogy is választunk, a mai leheteőségeket így lehet jellemezni: Lassú, drága, szar!
    Köszönöm.
  • toyotakacsa01 #1
    "az internet-előfizetők 42 százaléka fordult valamilyen panasszal a szolgáltatójához, míg a vezetékestelefon-szolgáltatással az előfizetők 28 százalékának"

    Telefon nélkül csak elvan az ember, de ha az internet nem megy, persze hogy rémülten szalad az ember a telefonhoz...