Berta Sándor

UMTS és HSDPA után itt a HSUPA

A mobilkom austria osztrák cég bemutatta a High Speed Uplink Packet Access (HSUPA) technológiát. A vállalat tájékoztatása szerint Európában ez volt a HSUPA premierje.

A mobil világban számos nagy adatviteli sebességet kínáló technológia érhető el már most is, ám ezek megítélése nem teljesen egyöntetű, illetve elterjedésük sem igazán az elvárt mértékben halad. Ausztria ezzel szemben kivételnek mondható, hiszen az elmúlt években mind az UMTS, mind a HSDPA kedvező fogadtatásra talált a sógoréknál. A szakemberek szerint az új technológia még nagyobb, akár 1,4 megabit/s-os letöltési sebességet kínál majd, ez 22-szer gyorsabb adatátvitelt jelent, mint az UMTS esetében.


"A YouTube és más hasonló portálok használata annál érdekesebb, minél spontánabb módon valósulhat meg. A legtöbb multimédiás anyagot már ma sem otthon készítik vagy tárolják az emberek, hanem leggyakrabban menet közben" - vélekedett Hannes Ametsreiter, a mobilkom austria marketingvezetője, utalva arra, hogy egyre népszerűbbek a mobil készülékekkel felvett videók és fotók, illetve ezek csereberéje és megjelentetése. De ugyanígy az üzleti életben is egyre fontosabbá válik, hogy fotókat vagy kisebb anyagokat az irodán kívülre továbbítsunk. Ehhez azonban megfelelő le- és feltöltési sebességekre is szükség van.

A mobilkom austria által januárban elindított HSDPA-szolgáltatásnál a letöltési sebesség kezdetben 1,8 megabit volt, június óta pedig már 3,6 megabit. A mostani bemutatón a HSUPA segítségével egy 12 megabájtos fájl feltöltése egy FTP-szerverre alig 100 másodpercet vett igénybe.

A cég szerint a meglévő hálózat 2007 közepére fogja támogatni az új technológiát és ehhez a tervek szerint csupán a megfelelő adapterek beszerzésére és beszerelésére, illetve egy egyszerű szoftverfrissítésre lesz majd szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #3
    "A szakemberek szerint az új technológia még nagyobb, akár 1,4 megabit/s-os letöltési sebességet kínál majd,"

    "januárban elindított HSDPA-szolgáltatásnál a letöltési sebesség kezdetben 1,8 megabit volt, június óta pedig már 3,6 megabit."

    Itt valami nem stimmel, vagy a szkemberekkel, vagy a fordítással!
    1,4 nem nagyobb mint a 3,6, vagy akár az 1,8
  • gyenijani #2
    És mikor lesz Magyarországon legalább a 3G országosan lefedve? Én már ennek is örülni tudnék, mert mobilról netezek, és ez a GPRS...
  • wanek #1
    Ez mind szép és jó, de mennyibe fáj a dolog? Az ember Magyarországon ezért a gatyáját is kifizetné, legalábbis a jelenlegi árakat alapul véve...