Hunter

Buborékokkal támadnák a rákos daganatokat

A gázbuborékok elméletileg blokkolni tudnák a daganatok oxigén ellátását, sőt még gyógyszerek szállítására is alkalmassá lehetne tenni őket.

Igen sokfelé találkozhatunk a buborékokkal, rendkívül széles a felhasználási körük. Amennyiben a Michigan Egyetem kutatóinak sikerül a gyakorlatba is átültetniük projektjüket, hamarosan a rák elleni küzdelemben is bemutatkozhatnak.

A tumorok vérellátásának akadályozását embolizációnak nevezik. Ezen a területen kamatoztathatnák leginkább a gázbuborékokat, melyek kialakulási helye pontosan kontrollálható lenne. Így a környező szövetek vérellátása csak egészen minimális mértékben csökkenne, szemben a jelenlegi technikákkal, vélekedik az egyetem biogyógyászati karának professzora, Joseph Bull, aki az orvosi kar radiológiai tanszékével közösen jelenleg az elpárologtatási és szállítási kérdéseket tanulmányozza. Ezek nélkülözhetetlenek a klinikai tesztek megindításához.

A hagyományos technikák esetében az orvosok szilárd anyagokkal blokkolják a véráramlást, mint például egy vérrög, vagy különböző zselés anyagok. Ezek fő hátulütője, hogy nem lehet velük kizárólag a daganatot elszigetelni, az esetek döntő többségében a környező egészséges szövetek is sérülnek, mindemellett komoly műtéti beavatkozásokra van szükség, az anyagokat ugyanis egy katéterrel juttatják el a kívánt helyre.

Ezzel szemben a gázbuborékok rendkívül pontos továbbítást ígérnek, mivel egy fókuszált ultrahanggal kialakulásuk kívülről szabályozható és irányítható. A Bull által elképzelt technika gyakorlatilag két lépésből tevődik össze. Az elsőben felhevített perfluorokarbon folyadékkal teli kapszulákat juttatnak a véráramba intravénás befecskendezéssel. A kapszulák elég parányiak ahhoz, hogy ne akadjanak fel az erekben.

A cseppek hagyományos ultrahanggal nyomon követhetők, majd amikor elérték célpontjukat, egy nagyobb intenzitású ultrahang alkalmazásával szétrepesztik a kapszulát. A kiszabaduló perfluorokarbon természeténél fogva elkezd tágulni és gázbuborékká fejlődik, méretét tekintve nagyjából a befecskendezett kapszula 125-szörösére.

A buborék könnyedén változtatja alakját, kitöltve a rendelkezésére álló helyet. A kutatók számításai szerint két-három ilyen buborék már bőven elég ahhoz, hogy légmentesen lezárja a tumorhoz vezető utat a vér elől, ami végzetes a daganat számára.

A technika rendkívül hatásos lehet több ráktípus kezelésénél is, ilyenek a vese- és a májrák, utóbbi esetében a cirózis miatt rendkívül bonyolult a tumor eltávolítása. A májrák évente több mint egymillió halálos áldozatot követel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #45
    Micsoda okosságokat tudsz mondani...
    Csak tudod, már pusztán a megelőzéssel is sok-sok ember életét lehetne megmenteni, mégsem foglalkoznak vele, nem igazán népszerűsítik, stb. Erről beszélek.
  • BiroAndras #44
    A megelőzés természetesen fontos, de ettől függetlenül azért vannak akik megbetegszenek, és velük is kell valamit kezdeni.
  • dez #43
    (Végülis a 4. eset az a hajlam kvázi 100%-ra növekedésével járó probléma. De mint írtam, ez a legritkább.)
  • dez #42
    Nos, több eset lehetséges. Ahogy wanek írta, a hajlam örökléséről van szó. Ezt tovább lehet bontani ezekre:
    - esélynövelő genetikai alapú hajlam
    - rákos sejtek átkerülése az anyából a magzatba
    - valamilyen családi "szokáshoz" kapcsolódó hajlam-növelő tényező
    (A statisztikákból általában nem derül ki pontosan, melyikről van szó ezek közül.)
    - ezeken kívül: olyan genetikai defektus öröklése, ami elkerülhetetlenül rákhoz vezet (ez igen ritka)
    Nos, az első 3 esetben nagyon is helye van a megelőzésre való odafigyelésnek.
    (Nem csak vitaminok segíthetnek, sok egyéb anyag is.)
  • wanek #41
    Nem a daganatokat örökli valaki, hanem a hajlamot.
  • Balumann #40
    Tudtommal lehet a daganatokat örökölni is, nem? Ilyenkor ha örökli valaki, akkor is meglehet előzni a rákot sok vitaminnal?
  • wanek #39
    Az "egyenes terjedés"től kicsit messze van, ahhoz túl nagy a hullámhossza. Az viszont biztos, hogy valamilyen keretek között lehet fókuszálni.
    Azt ellenben elég nehéz belőni, hogy csak és kizárólag az artériás oldalon lévő kapszulákból legyen buborék, különösen úgy, hogy általában a vénás körből szoktak mindenfélét bejuttatni, legyen az infúzió, transzfúzió, izotópos kontrasztanyag, vagy éppen katéter.
  • sz4bolcs #38
    rákos sejtek->rákos daganatok
  • sz4bolcs #37
    először úgy olvastam: buborékokkal támadnak a rákos sejtek.
  • dez #36
    Nem baj, majd eldolgozgatnak vele még 10-20 évet...