Gyurkity Péter

AMD-Intel: harc a bíróságon és a fejlesztésben

Az Intel új üzleti márkanevet és az asztali vonalon is alacsonyabb fogyasztást ígér, eközben a bíróságon tovább folytatódik a jogi párviadal, ami a várakozások szerint 2008-ban zárul majd le.

A HKEPC információi szerint a nagyobbik processzorgyártó a jelenlegi Pentium 4 sorozat megújítására készül, mégpedig a Cedar Mill magok révén, amely - amint azt már tudjuk - a következő generációs Conroe család butított verziója. A 65 nanométeres asztali chipek legnagyobb újdonságaként a 65 wattos fogyasztást (TDP) említik, amellyel a Pentium 6xx sorozat egy vonalba kerülne a Conroe családdal, és egyben némileg helyreállítja a a korábbi, meglehetősen nagy étvágyú fejlesztések miatt megrendült vásárlói bizalmat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy minden változatot lecserélnek-e, mindössze arról van információ, hogy a csúcsmodellként számon tartott 3,8 GHz-es chip még 90 nanométeres technológiával készül.



A vállalattól kiszivárgott hír szerint eközben új márkanév bevezetésére készülnek az üzleti vonalon, amely a jelenlegi Centrino és ViiV technológiák mellett kapna saját szerepet. A Cnet értesülése szerint erről maga Paul Otellini elnök beszélt az Intel legutóbbi pénzügyi eredményeit összegző megbeszélés során, megemlítve, hogy a hétfőn ismertetik a bejelentés részleteit. Addig azonban nem hajlandók további információt elárulni az új márkanévről, illetve annak jelentőségéről. Amíg a Centrino a mobil termékeknél, a ViiV pedig az otthoni szórakoztatóelektronikai vonalon hivatott növelni a gyártó népszerűségét, az új márka a vállalatoknak szánt asztali PC-knél tenné ugyanezt.



Az AMD és az Intel között zajló pereskedés újabb részleteiről érkeztek hírek a napokban. Eszerint a kisebbik gyártó 2008 első negyedévében kerítene sort a tárgyalásokra, míg vetélytársa ennél később, az őszi hónapokban állna rendelkezésre.

Az ügyben Japánban is zajlanak az események: a tokiói bíróság a napokban tárgyalja azon dokumentumok kiadásáról, amelyeket az AMD kért a bírósági per lefolytatásához, és amely szerintük bizonyítékként szolgálna. Itt dől el, hogy a kért dokumentumok mely része lesz nyilvánosan hozzáférhető a tárgyalások alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • freeman07 #25
    Hát nem minden alkalmazásban lesz kétszer olyan gyorsabb a két mag, mint az egymagos társa.
  • BiroAndras #24
    "ugyanúgy a két mag is lassíthat meg gyorsíthat is."

    Két mag mikor lassít?
  • freeman07 #23
    Oké oké.
    Na jó szóval viszonyítás kérdése, javíthat a HT meg ronthat is, ugyanúgy a két mag is lassíthat meg gyorsíthat is.
    Az hogy olcsóbb lesz az természetes, de ezt szerintem mindenki tudja. (JTBM persze nem)
    U.I.: Hát persze hogy AMD kétmagost kell venni!
  • BiroAndras #22
    "viszont egymagos társaihoz képest javít a többszálas feldolgozásban a HT."

    Nem feltétlen. Sok esetben a HT bekapcsolása lassít, mert a párhuzamosodás előnye kisebb, mint a vele járó extra adminisztrációs költség. Pl. sql szervereknél tapasztaltak ilyet.
  • BiroAndras #21
    "kétszer akkora áron jóhogy majdnem kétszer olyan gyors!"

    Nem lesz örökké 2x drágább.

    "Mellesleg ma is tudsz 2-magos procit venni, ami kétszer gyorsabb mint hasonló egymagos társai."

    Tudok, de csak AMD-t, mert az Intel-nek nincs versenyképes kétmagosa.
  • dez #20
    "A HT-t ne hasonlítsd össze a kétmagos rendszerekkel, egyértelmű, hogy gyorsabb, viszont egymagos társaihoz képest javít a többszálas feldolgozásban a HT."

    Csak egy hasonló P4-hez képest, mégpedig a hosszú pipeline többszálú végrehajtás esetén jelentkező hátrányait küszöböli ki. Az AMD prociknak jóval rövidebb a pipeline-ja, ezért HT nélkül is jól teljesítenek. Mégvalami: a HT nem egy valódi teljes SMT.
  • freeman07 #19
    "valódi duplamagos Athlon XP-k." <-- csak azt magyarázza már meg valaki, hogy van-e kétmagos Athlon XP!! Köszönöm!
  • freeman07 #18
    ""és az miért baj ha nincs két magja?"

    Mert attól 2x erősebb."" <-- idefigyelj kétszer akkora áron jóhogy majdnem kétszer olyan gyors! Mellesleg ma is tudsz 2-magos procit venni, ami kétszer gyorsabb mint hasonló egymagos társai.

    ""A HT elég sokat dob az egymagos rendszereken."

    Optimális esetben is igen messze elmarad a kétmagosok mögött. Kevésbbé optimális esetben meg akár ronthat is a teljesítményen." A HT-t ne hasonlítsd össze a kétmagos rendszerekkel, egyértelmű, hogy gyorsabb, viszont egymagos társaihoz képest javít a többszálas feldolgozásban a HT.
  • JTBM #17
    Azért baj, hogy nincs két magja, illetve, hogy nincs felkészítve rá, mert így a duplamagos Conroe-kat ugyanúgy készíti majd az Intel, mint most, 2 különálló CPU-t egy magba, amik állandóan összevesznek az erőforrásokon és sokkal lassabbak, mint a valódi duplamagos Athlon XP-k.

    A busz, amit használnak, elavult, az Athlon XP legalább 20%-al csak azért gyorsabb, mert korszerű, a processzorba épített busszal rendelkezik.

    Te öntöd magadból a hülyeséget, a tudás minden nyoma nélkül. ;-)))