Hunter

Földönkívüi ételreceptek az ESA-tól

Mars-kenyér zöldparadicsom dzsemmel, spirulina gnocchi, valamint leveles burgonya és paradicsom pogácsa. A fenti ételek csupán némi ízelítőt adnak azokból a különlegességekből, amit két francia gasztronómiai cég alkotott meg az ESA számára jövőbeli űrexpedícióik táplálása céljából.

A mesterszakácsoknak olyan változatos és ízletes ételeket kellett kiagyalniuk, melyeket egy másik bolygó - vegyük az utóbbi időben rendkívül közkedvelt Marsot - üvegházrendszerében megtermeszthető néhány alapanyagból el lehet készíteni. A végeredmény 11 érdekes recept lett, melyeket az űrhivatal jövőbeli hosszú távú küldetései során alkalmazhat.


A recepteket az ADF francia cég szakácsai ötlötték ki

Az ételek az ESA által megjelölt kilenc hozzávalóból készülnek. Az űrhivatal szerint rizs, hagyma, paradicsom, szója, burgonya, fejes saláta, spenót, búza és spirulina lesz megtermeszthető a jövő űrkolóniáiban. Ezek a legutolsó kivételével mind elég hétköznapi hozzávalók. A spirulina egy rendkívül magas fehérje, kalcium és szénhidrát tartalmú algafaj, ami mellesleg vitaminokban és lipidekben is gazdag. A kolóniák által megtermelt hozzávalókból az ételeknek kezdetben körülbelül 40%-ot kell tartalmazni, míg a maradék legfeljebb 60%-ot a Földről szállított zöldségek, fűszerek, olaj, vaj, só, bors, cukor és egyéb ízesítők tehetik ki.

Ha sikerül a kolóniáknak vagy a kutatóbázisoknak az ételek 40%-ához elegendő növényt felnevelni, az már elegendő lehet akár az élethez elegendő víz és oxigén előállítására is, magyarázta Christophe Lasseur, az ESA biológiai életfenntartási koordinátora.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Algák paradicsomszószban, egy krumplis-paradicsomos kreálmány, jobbra pedig a marsi kenyér, zöld paradicsommal megbolondítva - klikk a nagyobb változathoz

Jelenleg az űrben tartózkodó asztronauták ellátása teljes egészében a Földről történik, azonban a hosszabb expedícióknál ez egyszerűen kivitelezhetetlenné válik. Mivel a gyakorlatban még nem vetettük meg a lábunkat egyetlen szomszédos bolygón sem, ezért csak a rajzasztalokon létezik az ESA földön kívüli növénytermesztési és önellátó ökorendszer projektje. "Egy jó ételnek azon túl, hogy tápláló és egészséges, pszichológiailag is pozitív hatással kell lennie a Földtől hosszú hónapokra távollévő legénységre" - vélekedett Lasseur.

"A legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy a változatosságot és az ízletességet mindössze kilenc alapanyagból kellett megalkotnunk" - tette hozzá Armand Arnal főszakács.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #31
    OK, ez igaz, de bogarat világszerte sok helyen esznek, és nem csak egy buta szokás, hanem ésszerűség.
  • babajaga #30
    "z, hogy számodra valami szokatlan, nem azt jelenti, hogy abnormális"

    De azért a szokatlan dolgok többségében abnormálisak. Pld ahol felvonulnak és egy éles tárggyal verik a fejüket, ahol a lányokat megcsonkítják egy teljesen hülye elképzelésből, a Pamplonai bikafuttatás, stb
  • dez #29
    [Mivel nincs szmájli, úgy értelmezem, teljesen komolyan kérdezed.]

    Az, hogy számodra valami szokatlan, nem azt jelenti, hogy abnormális. Néhány országban teljesen hétköznapi dolog sült bogarakat enni. Tápláló és olcsó.

    Mondjuk az odaégett bogár elég büdi - bár az égett hús sem túl jó illetú.
  • babajaga #28
    "Unokatesóm mondta egyszer, hogy valamelyik haverja sült bogarakat szokott enni(sózva), és hogy tök finom"

    És orvos látta már?
  • babajaga #27
    "termesztik a növényfajtát, amely mérget állít elő a paraziták ellen (amelyek a kukorica gyökerét támadnák meg), továbbá eg"

    Lasan feltalálják azt a növényfajtát ami védekezik az ellen ha megakarod enni.
  • dez #26
    Azok figyelmébe, akik szerint a génmódosított élelmiszerek teljesen biztonságosak, és a velük foglalkozó cégek felelősségteljesek és becsületesek:
  • dez #25
    Ha jól sejtem, a te szállítmányozásodat nem is vállalnák... ;)
  • Murdoc #24
    És az erőspaprika? Bazeg, anélkül hogy lehet bármit is megenni? Meg ne mondja már nekem senki, hogy kibírná évekig algán, meg szóján? Azért csak küldenek nekik néha napján valami jó kis zsírbörgert, meg pizzát tripla sajttal. Na meg véreshurkát! Akármilyen jó is lehet évekig szkafanderben lézengeni egy idegen bolygón, én azért mégis a finom kaját meg az unalmas földet választom, ahol szabadon lézenghetek. Na meg ha még az asszonyt is itthon kéne hagyni.....
  • Omega #23
    Nekem tetszik, mind megenném...
  • Gade #22
    Ez tényleg fontos mert gondoljatok bele ha csak 500 embert is küldenek a Marsra vagy máshova nem lehet nekik mindig kaját küldözgetni. Kell valami amit hejben lehet termelni. Végülis néznek ki anyira roszul.