Gyurkity Péter

Az Intel megkezdte a 64 bites Pentiumok forgalmazását

A processzorgyártó a mai napon kezdte meg az új 64 bites asztali processzorok hivatalos forgalmazását - a Pentium 6xx sorozat tagjaként négy 90 nanométeres chip kerül a boltokba.

A vállalat közleménye szerint az új processzorok mindegyikét 2 MB másodszintű gyorsítótárral látják el, amely jótékonyan hat majd a chipek sebességére, különösen a gyorsítótárra érzékeny alkalmazások esetében. A vállalat emellett a Pentium 4 Extreme Edition legújabb változatát - amely szintén 90 nanométeres gyártástechnológiával készül - is a hivatalos árlistához csatolta. A Pentium 4 630, 640, 650 és 660 jelzésű processzorok 3, 3,2, 3,4, illetve 3,6 GHz-es órajelen futnak, és mindegyikük támogatja a 800 MHz-es front side buszt - mind a négy processzor a Socket 775 foglalatba illeszkedik.

Amint az a korábbi nyilatkozatokból kiderült, a 6xx sorozat tagjai tartalmazzák az EM64T névvel illetett 64 bites kiterjesztést, amellyel a vállalat lényegében az AMD sikeresnek bizonyult megoldását koppintotta le. Szintén a nagy rivális megoldására emlékeztet, hogy az új processzorok magukban foglalják az Intel SpeedStep technológiáját, amely dinamikus órajel-szabályozás révén hivatott csökkenteni a processzorok fogyasztását és a villanyszámlát. Az új chipek támogatják továbbá a "No Execute", illetve "Data Execution Prevention" néven ismert eljárást, amely a féregvírusok ellen nyújt alapvető védelmet. Ennek bekapcsolásához a Windows XP második javítócsomagjára, vagy a technológiát támogató Linux disztribúcióra van szükség.


Az új Pentium 4 Extreme Edition - amely 3,73 GHz-es órajelen fut - az Extreme Edition család első olyan tagja, amely 90 nanométeres csíkszélességgel készül, és 2 MB másodszintű, valamint szintén 2 MB harmadszintű gyorsítótárat foglal magában. A gyorsítótárak növekedése azonban árán is meglátszik: az új processzor 999 dolláros áron kerül forgalomba. A vállalat ígérete szerint az Extreme Edition soron következő tagja - amely a következő negyedévben várható - már nem tartalmazza nevében a 4-es jelzőt, mivel az új processzor már az ikermagos processzorra épül. Bár az ikermagos processzor valójában két Pentium 4 Prescott magot tartalmaz, a vállalat láthatóan igyekszik megkülönböztetni soron következő fejlesztéseit a jelenlegi vonaltól.




Az idei év második negyedévében az Intel várhatóan több újdonsággal is előrukkol majd: erre az időszakra teszik az ikermagos Pentium D, a 3,8 GHz-es Pentium 4 670, valamint a vállalt virtualizációs technológiáját is támogató Pentium 4 5xxx processzorok megjelenését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Punkerwork #51
    nem is vészesek az árak, + megsült az alaplapom úgyhog yúg ydöntöttem váltok Intel64-re
  • TeszteloPontHu #50
    22-25e Ft? Az elég érdekes. Ezek szerint kb. 70 W-tal fogyaszt kevesebbet a mostani procid, és az évnek minden napján, 24 órában megy a géped. Ez elég hihetetlennek tűnik.
  • dez #49
    Az Athlon XP nem 2004-ben jelent meg. Azt most kapásból nem tudom, mikor, de jóval előbb.
  • arty #48
    azt gondoltam ide már nem linkelem be a képet, de akkor a hitetleneknek még1x!



    Az 1.8ghz a 3000+ ... és igy tovább ... ez a full terhelt fogyasztása a processzornak.

    Idleben pedig:



    hm ... ha ehez még hozzáveszem, hogy CnQ esetén mondjuk csak feleződik az órajel, a feszültség pedig csökken 40%-al, akkor lehet idlében 10W alatt eszik ...

    Máskor előbb olvass .... ;)
  • Chappy #47
    egésségére!
  • Equ #46
    "centrino helyett meg ott van a turino ami megint csak odabasz... "

    Talán inkább turion... :))
    És persze 2 évvel lemaradva az inteltől, sikerült az amd-nek is egy valóban notebook-ba való processzort csinálnia. Bravó!

    A fogyasztásról meg inkább olvasgassál, mielőtt hülyeségeket beszélsz.
    http://www.theregister.co.uk/2005/03/15/amd_turion_bench/

    A centrino ugyanolyan sebességen, ugyanolyan akkuval, 33%-al tovább megy, ami esetében több mint egy óra üzemidő... (mindezt állítják, az amd SAJÁT tesztje alapján, ami persze véletlen se szabvány teszt volt, hanem amit az amd kitalált. El lehet, akkor gondolni, hogy milyen a valóság)
  • Equ #45
    "pff...én lennék eltévedve?? akkor olvass hireket..mindentudó atya...kezd a notebook.hu -nál."

    Ezaz, égesd még magad :)))
    notebook.hu, az aztán a technológiai hírforrás :))
    Talán inkább itt nézzük:
    http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/20030312comp.htm

    (azt már meg se említem, hogy a te remek elméleteddel ellentétben, nekem már 2003 nyarán centrino-s notebook-om volt :))
  • Equ #44
    "Ehhez képest már az Athlon XP támogatta az energiagazdálkodást: link, lásd lap alja "

    2004-ben, egy évvel lemaradva az inteltől, külön szoftverrel...

    "A világ értelmesebb felét a desktopon is érdekli."

    Persze, az utolsó helyen a fontossági listán, nekem is ottvan... De ugye nem akarod még magadnak se bemesélni, hogy a desktopon fontosabb, vagy akárcsak egyenrangú szempont a fogyasztás, mint egy notebook-on... Az amd igenis évekkel van lemaradva a notebook piacon az inteltől. (desktopon egyáltalán nincs)
  • item #43
    "(CnQ-val) 30-50W -t zabálóra ..." Na azthiszem te elvagy tévedve, mármint a fogyasztással kapcsolatban! 30-50W ?? azt csak szeretnéd hogy ennyit egyen az A64ed. Én nem azt mondom hogy nem kevés amit az INTEL procik esznek,de ugyan úgy az AMD-k is megeszik a magukét!
  • Mr Manson #42
    centrino helyett meg ott van a turino ami megint csak odabasz... fogyasztásban meg stbbb... és a vicc az SSE3