Berta Sándor

Új szervezetet hoz létre a Creative Commons

Az új szervezet fő célja az lesz, hogy elsősorban a kutatók és a tudósok számára megkönnyítse a különböző szellemi tulajdonokhoz való hozzáférést, illetve ezeknek a szellemi tulajdonoknak a csereberéjét.

A Science Commons névre hallgató egyesület 2005 januárjában kezdi meg a működését, és elnöke John Wilbanks lesz, aki jelenleg a World Wide Web Konzorcium megbízásából a kutatásokban felhasználható szemantikus technológiai megoldások kifejlesztésén dolgozik. A szervezetnek kompenzálnia kell majd a különböző zárt és kereskedelmi adatbázisok korlátozott kutathatósága, illetve a szabadalmak okozta korlátok miatt keletkezett űrt. A Creative Commons igazgatója, Glenn Otis Brown szerint legfontosabb célkitűzésük, hogy "semlegesítsék és kiiktassák a szerzői és szabadalmi jogok túlzott kihatásait".

A szakember úgy véli a tervezett szoftverszabadalmak miatt elsősorban pont Európában lesz majd nagy igény a szervezet munkájára. A Science Commons többek között olyan licenceket kínál majd a tudósok és a kutatók számára, amely igénybe vételével nagyban könnyebbé válhat például a tudományos magazinokban megjelent írások csereberéje és az azokban leírtak felhasználása. Jó példa erre a Nyilvános Tudományos Könyvtár nevű online kezdeményezés, ami a Creative Commons-licenc hatálya alá vonja a tudományos kutatásokat és azok dokumentációit és így a világ szinte bármely tudósa számára hozzáférhetővé válnak a korábban esetleg hét lakat őrzött információk is.

A Creative Commons-licenc két éve elérhető és napjainkban egyre többen érdeklődnek alkalmazása iránt. Ma már sok előadóművész vagy együttes is így terjeszti dalait. Jó példa erre a CC Mixter nevű internetes remixoldal, amelynek a kísérleti bétaverzióját tegnap nyitották meg. A CC Mixter a Wired magazin novemberi számának Creative Commons-licenc hatálya alá tartozó audio-CD-jén alapul. A lemezen többek között a Beastie Boys, David Byrne, Gilberto Gil, és a Public Enemy frontembere, Chuck D művei hallhatók. A CC Mixter lehetővé teszi, hogy bárki letölthesse az audio-CD-n található összes zeneszámot és néhány remixet is mp3 formátumban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #3
    Licenc.
  • Mice #2
    teáht most már a tudósok is kazaazni fognak
    kazaa scientific edition:)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    nem rossz kezdeményezés a Creative Commons licenszei (hogyis írják ? :P) is elég hamar elterjedtek .