Berta Sándor

Reklám-SMS-eket küld egy új féreg

Új számítógépes kártevőre hívta fel a felhasználók figyelmét a Sophos számítástechnikai biztonsági cég. A trójai féreg típusú kártékony programocska kéretlen rövid szöveges üzeneteket küld a számítógépekről a mobiltelefonokra.

A vírus, melynek a szakemberek a keresztségben a Delf-HA nevet adták - csak a Windows operációs rendszerek valamelyik változatát futtató számítógépeket támadja meg. A féreg egy elektronikus levél csatolt állományaként jut fel a PC-re. A kártevőt az inst.exe nevű futtatható állomány hordozza. A Sophos tájékoztatása szerint jelenleg csak az oroszországi mobiltelefon-tulajdonosoknak van félni valója, ám idővel a vírus a világ bármely régiójában és államában felbukkanhat. A számítástechnikai biztonsági szakemberek szerint a kéretlen SMS-ek miatt a féreg szinte ugyanolyan gyorsan elterjedhet, mint az internetet használó társai.

Öröm az ürömben, hogy a rövid szöveges üzenetek - az eddigi ismeretek alapján - nem tesznek kárt a mobiltelefonokban, csupán zavaró és terhes reklámokkal bombáz bennünket.

Amikor valaki megnyitja az inst.exe nevű állományt, akkor beindul a telepítés és létrejön egy rundnm.exe nevű program a Windows operációs rendszer System könyvtárában. A kártevő egy bejegyzést hagy a Registryben is, hogy a számítógép minden egyes újraindításánál vagy bekapcsolásakor automatikusan betöltődhessen. Amikor aktív az internet-hozzáférésünk, a Delf-HA a www.vlasof1.narod.ru webcímre csatlakozik fel, majd onnan letölti az sms.txt nevű szöveges fájlt, amely a később elküldendő kéretlen reklámüzeneteket tartalmazza. Ezeket végül az SMS-szolgáltatók rendszerét felhasználva véletlenül létrehozott mobiltelefonszámokra küldi tovább a program.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #5
    Ezeket végül az SMS-szolgáltatók rendszerét felhasználva véletlenül létrehozott mobiltelefonszámokra küldi tovább a program.

    gondolom az orosz mobilszolgáltatók nem gecik és lehetővéteszik a webről való sms-küldést ..
  • BubaMester #4
  • Shadow_THH #3
    :D
  • Jimmyke #2
    Nem rossz ötlet :D
  • akyyy #1
    Hol lehet letölteni? Nekem kéne, mert akkor átírnám és tudnék gépről smst- küldeni