Hunter

Lezajlott a Cassini 52 randevújából az első

Lélegzetelállító részletekkel szolgálnak a Szaturnusz legkülső, úgynevezett sötét holdjának, a Phoebe felszínéről készült felvételek. A Cassini első képei szerint az óriásbolygó sebhelyekkel teli, kráteres előőrsének felszíne rendkívül régi, múltja rejtélyekkel teli.

Dr. Carolyn Porco, a Cassini Képfeldolgozó Csapatának vezetője szerint a kitűnő minőségű felvételek számtalan geológiai jellemvonást fednek fel, melyek betekintést nyújthatnak a furcsa égitest eredetébe. "Rendkívül tiszta képet kapunk a holdról. A Phoebe egy erősen kráterezett égitest. Elképzelhető hogy a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának egy darabját látjuk, azonban erről még korai beszélni" - mondta Torrance Johnson, a csapat egyik tagja, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa. "Fontos, hogy az összes műszer által kapott adatokból egy átfogó képet állíthassunk össze, így nyerve globális rálátást a parányi holdra."

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

"Rendkívül érdekes és egyértelmű, hogy sok egy kilométernél kisebb kráter látható, ami azt jelenti, hogy a nagyobbakon kívül rengeteg 100 méternél kisebb objektum találta el" - mondta a Gerhard Neukum a csapat másik tagja, a berlini Freie Egyetem kutatója, hozzátéve, hogy a objektumok a Szaturnusz-rendszeren kívüli vagy belüli eredete még vitatható. Van egy gyanú, miszerint a Phoebe, a külső holdak legnagyobbika lehet a szülője a többi, retrográd külső holdnak. A Cassini szonda mind a 11 műszere az elvárások szerint működött és minden adatot begyűjtöttek. A tudósok ezen adatokból fogják összeállítani a Phoebe átfogó térképét és megállapítani összetételét, tömegét és sűrűségét, amihez még jó néhány napra lesz szükség.

A Cassini pénteken 2068 kilométerre közelítette meg a sötét holdat, elhaladása alatt minden műszerét az égitestre irányítva. Órákkal később az antennák már újra a Föld felé néztek, a műhold jeleit a Deep Space Network madridi és kaliforniai antennái vették. A Cassini óránkénti 20 900 kilométeres sebességgel haladt a Szaturnuszhoz viszonyítva. 23 éve nem járt űreszközünk a Phoebe közelében, a Voyager 1981-ben 2,2 millió kilométeres távolságban haladt el a hold mellett, ami a Cassini elhaladásának ezerszerese.

Klikk ide!

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Phoebe után a Cassini következő célja már maga a Szaturnusz, melyet június 16-án egy pályakorrekció után fog megközelíteni. Az űrszonda 96 percre kapcsolja majd be hajtóműveit, mielőtt június 30-án pályára állna a bolygó körül. Négyéves küldetése során 76-szor kerüli meg a Szaturnusz rendszert, és 52 találkozót bonyolít le az ismert 31 holdból héttel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiby #11
    Jó nagy kráter lehet :))
  • [HUN]PAStheLoD #10
    szép kis kavics
  • Ren #9
    Nagyon jo kis cikk (olvassatok el mind a 4 reszet)

    <a href="http://www.spaceflightnow.com/cassini/040612preview.html">http://www.spaceflightnow.com/cassini/040612preview.html</a>
  • Ren #8
    Ha o mondja, akkor lehet benne valami, biztos jobban ert hozza mint en :)

    Press kit: (jol osszeszedett, jo kis abrakkal)

    http://saturn.jpl.nasa.gov/news/press-kits/cassini-arrival.pdf

    Valamint uj kepek a Phoebe-rol:

    http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/latest/index.cfm
  • PetruZ #7
    Ma délután hallottam a rádióban (Kossuth), vmilyen tudományos műsorban. A magyar műszerek egyik tervezője mondta, hogy a forró gázsugarak miatt ki fogják kapcsolni az eszközöket.
  • Ren #6
    Ezt hol olvastad, hogy ki fogjak kapcsolni a muszereket? En csak arrol tudok, hogy egy darabig vitatkoztak a tudosok es a mernokok az athaladas mikentjen, de vegul arra jutottak, hogy a high gain antennat (az a nagy kerek parabolaantennaszeruseg) forditjak a haladasi iranyba es az igy valamennyire megvedi a muszereket. Tobbek kozott ezert is nem a Nap feloli oldalrol keszulnek felvetelek a gyurukrol, hanem a Nappal szemben, de szerintem igy is latvanyos kepek fognak szuletni. Amugy az egesz kuldetes egyik legkritikusabb resze a Szaturnusz koruli palyara allas lesz, ami az emlitett gyuruk kozti athhaladas utan lesz. A kritikus rendszereket redundansra keszitettek es a vezerloprogram is fel van keszulve a hibak kezelesere, remeljuk a legjobbakat.
  • PetruZ #3
    Említsünk meg még két dolgot is, bár hamarosan biztosan fogunk ezekről részletesebben is hallani:
    -A hamarosan bekövetkező pályakorrekció során a szondát mérnöki pontossággal fogják "belelőni" a Szaturnusz gyűrűjében lévő kisebb rések egyikébe úgy, hogy a pályája mindig abban a résben metssze a gyűrű törmelékfelhőjét. Érdekesség, hogy a korrekció során az összes műszert ki kell kapcsolni (mert tönkremennének) és az újraindításuk kb. 5-6 órát fog igénybe venni és ha ez nem sikerül időben, akkor a szonda elmulasztja az első "testközeli" találkozást a gyűrűvel, majd csak a pályája másik felén próbálkozhat újra.
    -A Cassini, mikor elhalad a Titán hold mellett, egy leszálló szondát fog elindítani, amellyel végre talán megismerhetjük a Naprendszer egyik legtitokzatosabb holdjának titkait. Ez valamikor majd télen, november körül várható.