Berta Sándor

Privát időjárás-előrejelző rendszer P2P hálózaton

A vállalkozókedvűek számára érdekes lehet az a PC-vel összeköthető, nagy érzékenységű szenzorokból álló időjárás-előrejelező rendszer, amelyet egy francia elektronikai vállalat fejlesztett ki.

Hányszor, de hányszor panaszkodnak sokan, hogy már megint nem hasonlít az időjárás a meteorológusok álta korábban megjósoltakhoz. A probléma mostantól egyszerüen megoldható, hiszen időjárás-előrejelző rendszert varázsolhatunk a számítógépünkből. Az Alpes DEIS cég tájékoztatása szerint amennyiben hozzákapcsoljuk a PC-nket az általuk forgalmazott Rita nevű béka szenzoraihoz, akkor a számítógépünk egy időjárási munkaállomássá "vedlik át".


Az egész rendszer kicsit hasonlít arra az elvre, ami alapján a SETI Home is működik. Amikor a PC-nek a soros portjára csatlakoztatott békától beérkeznek az adatok, akkor a számítógép kiértékeli és feldolgozza azokat. Az adatok között egyaránt vannak a levegő hőmérsékletére, a nedvesség- és a páratartalmára, valamint a légnyomásra vonatkozó értékek. Az információkat a béka percenként küldi el a hozzá csatlakoztatott PC-knek.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

Amikor a felhasználó a feltelepített szoftver béka-ikonjára klikkel, akkor hozzáférhet a különböző mérőeszközökhöz, például a barométerhez. Emellett lehetőség van arra is, hogy különböző összefoglaló ábrákat és táblázatokat készítsünk, így például bemutatható az elmúlt és a következő néhány órának az időjárása, továbbá előrejelezhetők a viharok, záporok, zivatarok és az általános időjárás is, akár helyi pontossággal.

A "béka szenzorai" segítenek abban, hogy mindig precíz lehessen az időjárás-előrejelzés. A műszerek arra is képesek, hogy jelezzék, ha túl szárazzá vagy ha túl nedvessé válik a levegő, de akár azt is megtudhatjuk, hogy kell-e például a következő órákban fűtenünk. A béka akár két méterre is lehet a számítógépünktől, ugyanakkor nem árt, ha nem tesszük meleget adó forrás közelébe. A "Rita" nevű rendszer egyelőre csak olyan PC-ken futtatható, amelyeken Windows 95, 98, NT, 2000 vagy XP operációs rendszer található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Joxy #10
    A honlapon egész jó cuccok vannak már :)
    Van rádiós profi cucc is, de ezekhez kéne egy europai fizetés is :)
  • rajbek #9
    szeretném a békás előrejelzést,hogyan tölthetemle?
  • [HUN]PAStheLoD #8
    de tényleg mér nem rádiós .. majd lukat fúrok az ablakba .. persze.. láccik hogy francia találmány .. jó az ötlet de félúton bekonyakoztak :P
  • xmacx #5
    2 meterre?
    ki se tudnam rakni a szobabol!
    minimum 5m kabel kell hozza szerintem, de inkabb mar radios legyen akkor mar!
  • Herds #4
    szegény béka, bekábelezték a lyukát :)))))))
  • Cat #3
    hát ha belegondoltok a meterologiai intézet is alapbol igy indul, europa összes országában többszáz mérőállomás adatait gyüjtik be (+ persze a müholdas adatok) és ezután állnak neki számolni hogy milyen gyorsan halad az adott front, és következtetnek hogy kb. mikorra ér ide, belekalkulálva a kárpátok lassító hatását stb.
    szóval ez csak az első lépés, de ha tényleg sokezren használják, és területileg is egyenletesen oszlik el, akkor egész szép kis ábrákat lehetne vele kirajzolni
  • davos80 #1
    Jóvan...