Hunter

Újabb rejtélyekre bukkant a Mars Odyssey

Egy teljes esztendőnyi tudományos adatgyűjtés után a Mars Odyssey űrszonda továbbra is kitűnő egészségnek örvend, és legalább még másfél évig folytatja megfigyeléseit, jelentette be a NASA.

Az egy év alatt az Odyssey újabb rejtélyeket tárt a tudósok elé az amúgy is titokzatos bolygóról. Miközben az űrhivatal a szonda eredményeit hangoztatta a sajtó képviselőinek, a tudósok a Mars vízzel és vulkanikus múltjával kapcsolatosan új kérdéseket felvető felvételeket és adatokat vitatták meg.

Az egyik felvételt több megfigyelésből állították össze, létrehozva egy érdekes színes mozaikot a hatalmas Valles Marinerisben fekvő Ganges Chasmáról. A képen látható színkülönbségek összetételbeli különbségeket mutatnak a kanyon falát és mélyét alkotó kőzetekben. A színek elárulják, hogy a Ganges mélyét bazalt borítja, ami olivinben (fontos kőzetalkotó ásvány, vas-magnézium-szilikát) gazdag. Ez olyan rétegekben jelenik meg, melyek egykor öt kilométeres mélységben pihentek. Mindkét anyag kiterjedt láva folyamokra utal a múltban. Mivel az olivint könnyedén elpusztítja a víz, jelenléte arra utal, hogy ez a terület igen hosszú ideje száraz.


"Elképesztő rejtély mit keres ott az olivinben gazdag bazaltréteg" - mondta Philip Christensen, az Odyssey infravörös leképezőjének, a THEMIS felelős tudósa. Magát a kanyont több tanulmány szerint is víz vájhatta ki, azonban a tudósok nem jutottak egyezségre hogyan kapta mély vágásait a Mars. Ugyanezen a sajtótájékoztatón viszonylag szilárd, mégis előzetes adatokat vitattak meg, melyek felfedték, hogy a Mars sugárzási környezete veszélyes lehet, ám valószínűleg kezelhető az esetlegesen odautazó űrhajósok számára.

Az Odyssey kémiai elemek után kutató gammasugarú spektrométere, ami egyre több megalapozott bizonyítékot talál nagymennyiségű vízjég jelenlétére a bolygón újabb eredményeket hozott, melyek jelen állapotukban szintén megmagyarázhatatlanok. A Mars északi félgömbje túl sok vízjeget tartalmaz ahhoz, hogy azt a bolygó klímájáról alkotott hagyományos elképzelésekkel meg tudják magyarázni, nyilatkozott William Boynton, az űrszonda gammasugarú műszerének felelőse. A legfrissebb megfigyelések arra utalnak, hogy az északi talaj nagy része főként jeget tartalmaz némi porral keveredve, nem fordítva. "Hatalmas mennyiségű jégről van szó" - mondta Boynton.

A tudósok úgy vélték, hogy az állandó jégsapkáktól távolabbi talajban található jég a légkörből szivároghatott be a pórusokba. Boynton elmondása alapján azonban több jég van jelen, mint amit a talaj becsült 40 százalékos pórus űrje képes lenne tárolni. Az Odyssey nem érzékelt közvetlenül vízjeget, azonban megtalálta a víz alkotóelemét, a hidrogént. A szakértők meggyőződése, hogy a hidrogén vizet jelent.
Boynton bemutatta az első átfogó térképet, ami a kálium és a tórium eloszlását ábrázolja. Ezek a Mars összetételére és légkörének történetére utalnak. A tudósok úgy vélték a régebbi, déli felvidékek kémiai összetétele különbözik a fiatalabb északi alföldekétől.


"Valójában ez nem látható" - mondta Boynton, felvésve ezt a tételt is a friss rejtélyek listájára. Hozzátette hogy megmagyarázhatatlan különbségeket észleltek a kálium és a tórium szintekben különböző pontokon, ami víz átszűrődésre utal a múltban. Bemutatták a Mars vas eloszlásának térképét is, a vas adja a bolygó oly jellegzetes vöröses árnyalatát. Furamódon a vasban leggazdagabb helyek nem tükrözik a látható fényen készült fotók színeloszlásait.

"Nem lesz könnyű megoldani ezeket az eltéréseket" - tette hozzá. Idő azonban van, az Odyssey elsődleges küldetése még legalább másfél évig tart, amit a NASA a költségek és a hatékonyság összevetése után akár még meg is hosszabbíthat. Egy ember mindenesetre már akadt, aki úgy véli, az adatok alapján megérné kiterjeszteni a megfigyelések időtartamát.

"Ez csupán egy év eredménye és a Mars Odyssey alapjaiban változtatta meg ismereteinket a Mars felszínén és alatta található anyagok természetéről" - mondta Jeffrey Plaut, az Odyssey projekt vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)