JohnnyCage

Új Sony AIBO robotkutyák a láthatáron

A japán szórakoztatóelektronikai óriás Sony Corp. két új, továbbfejlesztett robotkutya változatot adott ki igen népszerű AIBO sorozatából.

Az új robot ebek látszólag semmivel nem lettek "robot-ebbek", sőt a korábbi változatoknál élethűbben képesek utánozni az ember leghűségesebb társát. A továbbfejlesztett AIBO robotok a Sony elmondása szerint gyorsabbak és reakcióképesebbek lettek elődeiknél, ami több egyéb módosítás mellett a továbbfejlesztett központi processzornak köszönhető.

Az új AIBO széria 384 MHz-es órajelen ketyegő processzort kapott, amely kétszeres növekedést jelent a korábbi modellek 192 MHz-es CPU-jához képest. A Sony 16 MByte-os Memory Stick modulján keresztül ráadásul a robotkutyusok a későbbiekben új képességekre is "megtaníthatók" lesznek.

A Sony, amely igen komolyan veszi a szórakoztató robotok kialakulóban lévő piacát, a közelmúltban számos egyetemnek és programozónak felajánlotta az AIBO robotok szoftverfejlesztő eszközeit, amely lehetővé teszi a vezérlőszoftver fejlődési ütemének felgyorsulását.

A két új AIBO robotkutya modell az interneten keresztül július 1-étől, a boltokban pedig július 15-étől lesz kapható 1299, illetve 1499 dolláros áron. A Sony az elmúlt hónapban egyébként egy olcsóbb modellt is kiadott az AIBO sorozatból AIBO ERS-31L típusjelzéssel. Az "alsókategóriás" robotkutya leginkább egy bulldogra hasonlít.

A közelmúltban több cég is bemutatott a Sony AIBO modelljeihez többé-kevésbé hasonító robotokat. Mindez arra utal, hogy a társaságok komoly lehetőséget látnak az ilyen robotokban még akkor is, ha a vezérlőszoftverek fejlettségi szintje egyelőre csak szórakoztatási feladatok ellátására teszi alkalmassá ezeket az eszközöket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)