JohnnyCage

"Engedékeny" CD másolásvédelmi technológia

A SunnComm mondhatni egy kanál cukrot ad audió CD másolásvédelmi "gyógyszeréhez", a társaság új megoldása ugyanis lehetővé teszi a zeneszámok e-mailben való elküldését ismerőseinknek.

A Phoenix-i (Arizóna) központú SunnComm a közelmúltban a felhasználók dühének középpontjába került audió CD másolásvédelmi technológiája miatt, amely megakadályozza a CD-n található zeneszámok számítógépes audiófájllá való átalakítását. A társaság kompromisszumot kötött, és a napokban kiadott egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi a másolásvédett zeneszámok ismerősöknek való elküldését. A SunnComm elmondása szerint az e-mail segítségével elküldhető zenefájlok egy bizonyos számú lejátszást követően "lejárnak", és nem hallgathatók tovább.

Phil Benyola, a Raymond James Financial befektetési társaság egyik szakértője úgy véli, a SunnComm új, PromoPlay nevű megoldásával a lemezkiadók támogatását szeretné megnyerni a riválisokkal szemben.

Mivel az audió CD-ken lévő zenesávok könnyedén átalakíthatók számítógépes zenefájlokká, amelyek az illegális zeneterjesztés alapját jelentik, a lemezkiadók a közelmúltban különféle audió CD másolásvédelmi technológiákat kezdtek alkalmazni egyes lemezeiken. Európában már ezidáig is többmillió másolásvédett audió CD lemez került forgalomba. A vásárlók, törvényhozók, és a CD technológiát birtokló társaságok körében azonban óriási felháborodást váltottak ki a megoldások, amelyek a legtöbb esetben a lemez számítógépen való lejátszását sem teszik lehetővé.

A kritikusok szerint a másolásvédelmi technológiák megakadályozzák a lemezek tulajdonosait abban, hogy saját céljaikra digitális másolatot készítsenek a lemezről. Ehhez pedig az 1992-es Audio Home Recording Act nevű (amerikai) törvény értelmében joga van a vásárlónak. A kiadók a helyzet megoldásaképp olyan, számítógépen lejátszható zenefájlokat kezdtek elhelyezni a másolásvédett audió CD-kre, amelyeket digitális másolásvédelmi technológiák védenek.

A SunnComm PromoPlay technológiájára épülő audió CD lemezeken a számítógépes CD meghajtók számára láthatatlan audiósávok mellett Windows Media formátumban is megtalálhatóak a zeneszámok, amelyeket a vásárlók e-mailen keresztül elküldhetnek ismerőseiknek. A Microsoft Windows Media formátumú zenefájlok olyan másolásvédelmi technológiával vannak ellátva, amely csak előre meghatározott számú esetben engedélyezi a továbbított zenefájlok lejátszását.

Bár a társaság törvényes lehetőséget szeretne biztosítani a zeneszámok korlátozott terjesztésére, az e-mail-alapú technológia nem tartozik a hatékony megoldások körébe. Az átlagosan 3 MByte-os méretű zenefájlok továbbítása a lassú modemes internetkapcsolatokon keresztül rendkívül időigényes, ráadásul számos felhasználó e-mail postafiókja nem is alkalmas ilyen nagy méretű fájlok tárolására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #6
    Valamint ez is fel lesz torve, ugyhogy nem tudom mit szenvednek...

    Arrol nem is beszelve, hogy ezzel is Windowshoz kapcsoljak az atlagfelhasznalot...
  • galocza #4
    =8)
  • Pheel #2
    Mekkora egy ökörség! Inkább adnák nekem azt a pénzt, amit ebbe beleöltek! :)