Franczy

A Philips nem támogatja a másolásvédett CD-ket

Miközben a nagyobb hanglemezkiadó cégek mostanság egyre több olyan zenei CD-t dobnak piacra, melyek különböző védelmi rendszerek révén elvileg lemásolhatatlanok, a CD technológia születésekor bábáskodó holland Philips cég úgy döntött, hogy nem támogatja az ilyen jellegű, illegális CD másolás elleni kezdeményezéseket. A számítógépekben található CD-ROM meghajtókkal olvashatatlan másolásvédett audio-CD-k mostanság terjednek el az Egyesült Államokban és Európában, azonban felbukkanásukat világszerte óriási felháborodási hullám követte, hiszen bizonyos esetekben még a hifi berendezésekben található CD-lejátszók sem képesek az ilyen védett lemezek kezelésére. A különböző szórakoztatóelektronikai eszközök gyártásával foglalkozó holland Philips most úgy döntött, hogy nem támogatja a védelmi rendszerekkel ellátott lemezeket, sőt a cég vezetői a napokban fel is emelték a hangukat az ilyen CD-k ellen.

"Úgy vélem, hogy ez az egész kezdeményezés rendkívül nehézkesen működik és több mint aggasztó. Sajnálom, hogy a hanglemezkiadók egyszerűen nem tudják, hogy mit cselekszenek" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Gerry Wirtz, a Philips szerzői jogokkal foglalkozó részlegének a vezérigazgatója.

A Philips tehát elítéli a világ legnagyobb hanglemezkiadó cégeinek azon kezdeményezését, melytől a kiadók azt remélik, hogy jelentős mértékben vissza tudják szorítani az audio-CD-k illegális másolását, illetve a védett lemezeken található zenei felvételek MP3 formátumban történő rögzítését, és interneten keresztül történő másolgatását. Ezen hanglemezkiadó cégek közé tartozik többek közt a Bertelsmann-féle BMG Entertainment, a Vivendi Universal tualjdonában lévő Universal Music Group, a Sony Music Entertainment, az EMI Recorded Music és az AOL Time Warner érdekeltségi körébe tartozó Warner Music Group.

Egyelőre az említett kiadók egyike sem mert belemenni abba, hogy esetlegesen az összes, általa forgalmazott zenei CD-t másolásvédelemmel lássa el, és egyelőre nem lehet pontos adatokat tudni azzal kapcsolatban, hogy jelenleg világszerte hány darab másolásvédett CD került forgalomba. A Philips egyébként arra figyelmezteti a hanglemezkiadó cégeket, hogy az általuk védelmi megoldásokkal ellátott lemezek lényegében nem teljesen kompatibilisek a CD szabvánnyal, éppen ezért elkerülhetetlen az ilyen lemezek külön jelölése, mely adott esetben óvatosságra intheti a vásárlókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zeo #9
    Hát persze. Borzalmas, mennyibe kerülnek ma a CD-k. És még csodálkoznak, hogy mindenki másol + töltöget. 5000 Ft egy CD-t. Brrrrr...
  • Zeo #6
    Azért jó tudni, hogy az ilyen nagy multik is kiálnak a másolásvédett CD ellen. Vagy a jogi emberek, lásd. a 2002.Jan.06-os cikkben
    Anastacia: Ez így tényleg működik? Akkor minden jóra fordul :)
  • tomcs #2
    hat igen, csak azzal csesznek ki aki megveszi a lemezt es nem tudja ugy hasznalni mint kene, nem jonnenek ra hogy aki a lemezek legrabbelesevel foglalkozik azon egy ilyen nem fog ki. egyszeruen nem lehet olyan masolasvedelmi eljarast csinalni ami teljesen kompatibilis a regi asztali lejatszokkal, de nem lehet masolni.