JohnnyCage

Illegális a CD-k másolásvédelme?

A lemezkiadók legújabb próbálkozása az illegális zeneterjesztés visszafogására egyes jogi szakértők szerint valójában szintén nem teljesen legális.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA - Record Industry Association of America) felé a közelmúltban olyan kérdések irányultak, hogy a zenei CD lemezek másolásvédelmi technológiája nem teszi-e lehetetlenné, hogy a felhasználók saját célra digitális másolatot készítsenek az általuk megvásárolt felvételről.

Egy 1992-es amerikai törvény szerint ugyanis a vásárlóknak bizonyos feltételek mellett joguk van saját célú másolatot készíteni CD lemezükről. A kiadók cserébe jogdíjat kapnak minden eladott üres média után. Ennek megfelelően minden üres CD- és Minidisc lemez, illetve DAT kazetta után meghatározott jogdíj illeti a kiadókat. A CD-k másolását meggátoló, új technológiák bevezetésének hírére többek között Rick Boucher amerikai képviselő is felfigyelt, és az ügyben kapcsolatba lépett a lemezkiadókkal. - Bizonyos vagyok affelől, hogy némelyik másolásvédelmi technológia meggátolja az Audio Home Recording Act-ban (AHRA - Otthoni Audiórögzítés Törvénye) foglalt saját másolatok készítését, ezáltal feltételezhetően törvényt sért - mondta a képviselő. Boucher, aki közismerten nem kedveli a kiadókat, kényes kérdések egész sorát intézte a RIAA felé, arról azonban nem nyilatkozott, mit kíván tenni, ha megalapozottnak találja a törvénysértés gyanúját.

A kiadók jelenleg számos CD másolásvédelmi technológiát tesztelnek, a Universal Music pedig lemezeinek döntő töbségét már az év közepétől el kívánja látni másolásvédelemmel. Mint korábban megírtuk, a Universal volt az első lemezkiadó, amely másolásvédett audió CD-t adott ki az Egyesült Államokan. A tavaly decemberben kiadott első másolásvédett lemezt követően számos más album is védelmet kapott az USA-ban, csak a kiadók mindezt nem nagyon reklámozzák, állítják a másolásvédelmi technológiák kifejlesztői.

Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation alapítvány egyik jogásza úgy véli, amennyiben az audió CD lemezek védettek a másolás ellen, a kiadókat nem illeti meg többé az üres médiák eladásából származó jogdíj.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WiLDoR #19
    Hiába ugrál a RIAA meg a többi lemezkiadó itt ilyen-meg-olyan másolásvédelmekkel, előbb-utóbb úgyis feltörik mindet. Akkor meg minek?
    Amúgy meg ki az a hülye, aki 5-10.000 Ft-ért megvesz eredetiben egy cd-t, hogy aztán 3-4x meghalgassa és utána meg bevágja a sarokba, mondván: ez már tök uncsi...
    Majd ha 1.000 huf körüli áron meg lehet venni egy legális cd-t, akkor majd veszek én is, de addig biztos, hogy nem...
    ennyi.
  • tomcs #18
    ez a nem arulhato annak ez nem is olyan hulyeseg..
    mindenesetre aki nagyon illegalisan akarja megszerezni a zenejet az ezentul is meg fogja, ezek a masolasvedelmi szarok azt a kis nyomi pistiket korlatozzak csak aki nem tudja a tesojaval elosztani a britni uj cedejet es le akarna masolni..
  • Csatti #17
    hogyne érdekelné őket a felhasználó, mi vagyunk azok a pöcsök akik, ahelyett, hogy engedelmesen vonulnánk és vennék meg az elbarmolt cd-iket, képesek vagyunk és a netről töltjük le azokat.
  • mikike #14
    az a baj, hogy a felhasználó aztán senkit nem érdekel
  • fotel #11
    Dejó olcsóbb lesz az írható cd amire majd kiírjuk a feltört másolásvédett lemezekről leszedett audiót:DDDDDD

    Noffirnál a pont

    nem az számít amit a kiadó rárak (ez csak magyarországra igaz általában) van ahol a törvény erősebb
  • Szib #8
    Teljesen mind1, hogy megenged-e a licensz-szerződés egy biztonsági másolatot. A Szerzői jogi tv-ben ez van. 59 paragrafus (2): "A felhasználási szerződésben sem zárható ki, hogy a felhasználó egy biztonsági másolatot készíthessen a szoftverről, ha az a felhasználáshoz szükséges." Az meg, hogy mikor szükséges a felhasználáshoz bizt. másolat, arról lehet vitatkozni. Szerintem már akkor is, ha nem akarod, hogy karcolódjon az eredeti CD. :) Persze, ha a másolásvédelem van rajta, akkor azt fel kell törni. Az meg nem igazán legális, ha jól tudom.
  • liquid #5
    A játékoknál az van, amit a kézikönyv végén olvashato licensz-szerzödés megenged. Általában egy biztonsági másolat készithetö, saját célra.
  • tomcs #3
    most akkor nem tom mi van. ha a masolasvedelem olyan hogy maga az adat is tartalmaz hibakat es azt mondjak ugyse hallom meg, meg ugyis kijavitja a lejatszo az hulyeseg, mert az mar nem cd minoseg. ha meg a toc hianyzik rola meg ilyesmi akkor meg ugye az van hogy lejatszani nem lehet de pl le lehet 1az1ben masolni, akkor meg mar image is keszitheto, abbol meg vissza lehet allitani, meg meg ott az spdif es az optikai kabeles megoldas is. csak attol felek hogy hulye gany barmok telerakjakl a p2p rendszereket meg a netet szar analogon atvett cuccokkal