Csabi

ATI RADEON 8500LE grafikus chip

A múlt héten már olyan hírek jelentek meg, amelyek arról számoltak be, hogy egyes kereskedőknél olyan RADEON 8500 grafikus kártyákhoz lehet hozzájutni, amelyek az eddigi változatoknál jóval olcsóbbak. Akkor az ATI képviselője igyekezett eloszlatni a félreértéseket, ugyanis elmondta, hogy az olcsóbb grafikus kártyák esetében nem az október közepén bemutatott, eredeti RADEON 8500 termékekről van szó. A közleményében hangsúlyozta, hogy hamarosan egy új terméknevet fognak bejelenteni az olcsóbb grafikus eszközökhöz. Nos ezt az ATI meg is tette, hiszen bemutatta a legújabb chipjét, RADEON 8500LE néven.

Az ATI RADEON 8500LE a RADEON 8500-ra épül, amely a legkorszerűbb és legnagyobb teljesítményű grafikus chipek közé tartozik. A két chip természetesen sok mindenben hasonlít egymásra, ami érthető is, hiszen a cég szerint az architektúrális felépítésükben nincsenek nagy különbségek. Természetesen azért szó sincs arról, hogy a teljesen megegyeznének, hiszen a RADEON 8500LE valamivel kisebb teljesítménnyel rendelkezik. Ennek leginkább az az oka, hogy 250 MHz-es frekvenciával működik, ellentétben a RADEON 8500-zal, amelynek órajele 275 MHz. Viszont az új chip is támogatja azokat a fontosabb technológiákat és megoldásokat, amelyeket a RADEON 8500 is. Így például megtalálható benne a TRUFORM technológia, amely sokkal szebb és valósághűbb háromdimenziós megjelenítést tesz lehetővé. A RADEON 8500LE a SMARTSHADER technológiát is támogatja, amely már kihasználja a DirectX 8.1 lehetőségeit is. Természetesen az új chip is teljes mértékben kompatibilis a Windows XP operációs rendszerrel.

Jewelle Schiedel-Webb, az ATI egyik vezetője elmondta, hogy a RADEON 8500LE egy "OEM orientált termék", és a különböző gyártók számára nagyon kötlséghatékony megoldást jelent. Az ATI munkatársa azonban konkrétumokat nem közölt az új chip áráról. A múlt héti hírekből annyit lehet tudni, hogy a kereskedőknél megjelent új grafikus kártyák körülbelül 200 dollárba (56 000 forintba) kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OliApa #11
    Ez nagyon olcsónak tűnik. Viszollag...
  • dewdew #7
    Nalam csak a rendes 8500 van, es csak 3 programmal tesztelve, amikben tenyleg nyero, de kesobb kiderult, hogy a tobbiben nem akkora kirany, mint a Ti500, tehat kicsit csaloka az eredmeny. Ettol fuggetlenul azt mondhatom, hogy a Ti200 es a Ti500 kozott van. Az LE meg kicsivel butabb, de azt sem tart sokaig felhuzni szerintem.
  • Anee #6
    dewdew oldalán van....
    ja a ti 200 82000+áfa így ehez is viszonyítsatok/MSI/
  • TornaDo #4
    56000 Ft? Azaz félár? Tényleg jól hangzik.
  • Zoi #3
    Sajnos tesztrol meg en sem tudok :(. De ez a kartya, valami brutalisan jo kartya lesz. Gyors, szep kep, Truform, Smartshader, es meg sorolhatnam :D.
  • item #2
    kéne valami összehasonlitó teszt a GF3 TI200 -al !
  • xtaki #1
    kivancsi vagyok a teljesitemenye hogyan viszonyul a geforce3hoz valaki?