Hunter

Új-generációs űrteleszkóppal kutatják az univerzum nagy kérdéseit

A Lockheed Martin Space System által vezetett csapat kapott megbízást a NASA Goddard Űrrepülő Központjától egy új-generációs űrteleszkóp (NGST) elkészítésére, mely kulcs szerepet fog játszani a NASA "Eredet" programjában. Az új űrobszervatórium 2009-ben vágna neki a világűrnek, segítségével megvizsgálhatnák az univerzumot megalapozó első csillagokat és galaxisokat. A csapat technikai és igazgatási újításokat is szállít a NGST-nek, többek közt egy könnyűsúlyú, telepíthető 6 méteres tükörrel látják el a csillagvizsgálót.

"Az alapvető célkitűzésünk az volt, hogy meghatározzunk egy átfogó NGST architektúrát, ami számottevő teljesítményre, költség és idő megtakarításra képes. Úgy hiszem elértük ezt a célt" - mondta Jeff Harris, a Lockheed Martin Space Systems elnöke. "Az űrobszervatóriumok építése és integrálása terén szerzett hagyományaink, tapasztalatunk és csapatunk széleskörű szakértelme, valamint fejlett optikai rendszereink kombinációja ideális az NGST sikeres és kockázatmentes kialakításához ebben a pénzfüggő környezetben."


A tervek szerint a Nappal ellentétes irányba indítják el az NGST-t, ahol több millió kilométerre a Földtől, a jéghideg világűrből végezheti megfigyeléseit rendkívül érzékeny infravörös detektoraival. Segítségükkel sokkal távolabbra tekinthet vissza az időben, a jelenlegi infravörös teleszkópok által megfigyelt objektumoknál 400-szor halványabbakat is képes lesz tanulmányozni, olyan képélesség mellett, mint amit a Hubble biztosít. A csillagászok jól informáltak ugyan a jelenlegi és az ősi 10-12 milliárd éves univerzumról, a köztes időszak azonban teljesen felderítetlen. Ebben az intervallumban kezdtek kialakulni az első csillagok és galaxisok, ezt fogja feltérképezni az NGST, olyan kérdésekre válaszolva, mint az univerzum alakja, hogyan fejlődtek a galaxisok, hogy alakultak ki a csillagok és bolygó-rendszerek. Az NGST tervezetben közreműködik az európai és a kanadai űrhivatal is. A Goddard Űrrepülő Központ irányítja a projektet, melyet a NASA és az ESA közösen felügyel és lát el tudományos műszerekkel. A baltimore-i Űrteleszkóp Tudományi Intézet felel a földi rendszerért, a csillagvizsgáló működéséért és a tudományos program irányításáért. Az "Eredet" program a világegyetem születésétől követi az események láncolatát. Célja a kozmikus evolúció teljes folyamatának megértése, a vegyi elemek, galaxisok, csillagok és bolygók formálódásából és keveredéséből, mely az élet bölcsőjét megteremtette a Földön. Röviden arra keresi a választ, vajon egyedül vagyunk-e a világegyetemben?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #10
    Azt hittem válaszok után kutatnak...
  • Totya000 #9
    Az Osrobbanas pillanataban keletkezett az ido es a ter, tehat ertelmetlen feltenni a kerdest:"Mi volt az Osrobbanas elott?"
  • Mad Guy #8
    Megmondom én mi történt: maghasadás.
    volt egy atom (minden relatív ugyi, szal ami valakinek egy atom, az nekünk univerzum és így tovább) és meghasadt oszt felrobbant és kész. Ennyi.
  • Mad Guy #7
    Megin egy Galxis utikalaúz stopposoknak olvasó :P
  • Pharaoh #6
    mi volt az ősrobbanás előtt?
    Egyesek szerint energia volt, amit a vákum tárolt.(Na persze ezt még nem tudják, hogy hogyan)
    Aztán valami történt(Ezt sem tudják pontosan, hogy mi,de valami ami a fénysebességgel függ össze.) és nem tudott tovább annyi energiát tárolni tovább a vákum és a felszabaduló energia úgymond anyagként "csapodott le".
  • CAD #3
    Ha mar kész, akkor mar most elavult...

    Miert fizetsz be? - szerinted, hogy hataroztak meg a naprendszer alakjat, vagy galaxisunk, a tejut alakjat? - senki es semmi (ami visszajelezhetett volna) nem hagyta el a mi kis naprendszerunk, es mar ismerjuk az alakjat. Az sem lehetetlen.
  • Kis-Bob #2
    2009-ben már ez a technológia rég elavult lesz...