JohnnyCage

A Napster-alternatívák is szűrnek

[CNet] A zeneipar megpróbálja visszafolytani az illegális online zenemásolást, amelyben a Napster ellen elért jogi siker nagy jelentőséggel bírt. A Napster elleni siker kapcsán a kiadók most célba vették a többi hasonló szolgáltatást is.

A rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Napster szolgáltatás, amely zenefájlok egymásközti, ingyenes cserélgetését teszi lehetővé felhasználóinak az interneten keresztül, a közelmúltban egy számára kedvezőtlen bírósági döntést követően kénytelen volt egy szűrőt helyezni rendszerére.

A rendszerbe épített szűrő az öt legnagyobb lemezkiadó mintegy 275000 zeneszámának elérését teszi lehetetlenné. Bár a Napster rendszerébe épített szűrő a RIAA (Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Szövetsége), valamint több híres együttes és előadó szerint sem bizonyult megfelelőnek, a RIAA most mégis célba vette a Napsterhez hasonló többi szolgáltatást is, azt követelve, hogy hasonló szolgáltatások mint építsenek ki rendszert a védett zeneszámok blokkolására.

Az elmúlt hét végén az izraeli központú iMesh, amely a Napster után a jelenlegi legnagyobb fájlcsere-szolgáltatás, egy üzenetet küldött a becsatlakozó felhasználóknak, hogy azok a jövőben sokkal kevesebb zeneszámot tudnak majd elérni, mint ezidáig.

"A RIAA kérését követően az iMesh jelenleg azon dolgozik, hogy a törvény által védett zeneszámokat eltávolítsa hálózatáról" - állt a közleményben. "Ezek a zeneszámok a találati listán (c) jelölést kapnak, és letöltésük nem lesz lehetséges."

A társaság lépése, amelyben a Napstert követi teljesen váratlan volt. A Napster által tavaly alapjaiban megváltoztatott online fájlcsere-világ minden bizonnyal óriási csalódással vette tudomásul a hírt, mivel a Napster szűrésének elindításával a felhasználók a többi hasonló szolgáltatáshoz pártoltak az ingyenes zenefájl-csere folytathatóságában reménykedve.

A CNET download.com szoftver-letöltési weboldalának adatai szerint az iMesh szoftvert közel 7 millióan töltötték le, amelyből több, mint 332000 letöltést az elmúlt héten regisztrálták. A rivális AudioGalaxy szoftvert 4 millióan töltötték le.
Az iMesh azon kevés szolgáltatások közé tartozott, amelyek ezidáig korlátozások nélkül működtek. Mivel a szolgáltatás központja Izrael volt, a működtető társaságot nehéz volt elérni. A zeneipar képviselői azonban az elmúlt hetekben közölték, hogy kapcsolatba léptek az internetes fájlcsere-szolgáltatások működtetőivel, és úgy tűnik, sikerült elérniük, hogy a szolgáltatók blokkolják a védett zenéket.

"Kapcsolatba léptünk az iMesh-sel, és reméljük eleget tesznek kérelmünknek" - mondta Matt Oppenheimer, a RIAA jogi képviseletének vezetője. "Egyelőre még nem tudjuk, hogy miként vélekednek, és mit szándékoznak tenni." A RIAA ezenkívül az internet-szolgáltatókkal (ISP) is kapcsolatba lépett, és azt kérte, hogy blokkolják az OpenNap szerverek elérését. Az OpenNap szerverek a Napster technológiáján alapuló önálló szolgáltatás-központok, amelyet nem a Napster Inc. irányít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M@uL #3
    Úgy is utat tör magának a warez...
  • Pali #1
    Ó hogy az a...