Berta Sándor

Arcfelismeréssel az autólopások ellen

A megoldás megbízhatóan látja el a feladatát és különdíjjal is kitüntették.

A Continental a trinamiX nevű partnerével együtt megalkotott egy vezetőazonosító kijelzőt, amely integrált kamerás megoldást is tartalmaz a sofőr biometrikus felismeréséhez. Az új fejlesztés a közelmúltban elnyerte az idei Consumer Electronics Show (CES) Innováció Díját a járműtechnológia és a fejlett mobilitás kategóriában. Az új rendszert a Barcelonában a héten megrendezett Mobil Világkongresszus (MWC) kiállításon látható először Európában. A vezetőazonosító kijelző a világ első olyan autóba épített képernyője, amely lehetővé teszi az érintés nélküli, rendkívül biztonságos hitelesítést és véd a megtévesztés és a gépkocsilopás ellen.

A fejlesztés gyakorlatilag teljesen olyan, mint az okostelefonoktól már ismert arcfelismerő funkció, amely most utat talált magának a járművekbe is. A technológia megbízhatóan véd az autólopások ellen, mivel a gépkocsi csak a vezetőülésben ülő személy sikeres hitelesítését követően indítható el. Számos felhasználási esetben növeli a kényelmet az autóiparban, például a digitális fizetési tranzakciókat a jármű kijelzőjén keresztül lehet végrehajtani például tankoláskor, parkoláskor vagy útdíjfizetéskor, valamint a kölcsönzésben. A technológia használható az alkalmazásboltokban történő fizetésre vagy a digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférésre.

A rendszerbe épített kamera a sofőr figyelmének megbízható ellenőrzésére is szolgál, hogy megelőzze a veszélyeket, például a volánnál való elszundítást. A Continental és a trinamiX új vezetőazonosító képernyője nem igényel további szenzorokat ehhez. A kamera zökkenőmentesen integrálódik a kijelzőbe, így a vezető számára láthatatlan.


"Az autóhasználók biztonságos azonosítása fontos funkció a jövő gépkocsi-generációi számára. A vezetőazonosító kijelzőnk új mércét állít fel a biztonság és a kényelem tekintetében. A képernyők jelentik a vezető és a jármű közötti kulcsfontosságú interfészt. A sofőrazonosító kijelző most először kínál három kulcsfontosságú funkciót egy csomagban: a felhasználó megbízható hitelesítését, a biztonságos digitális fizetések lehetőségét az autó képernyőjén keresztül, például parkolókban, fizetőállomásokon vagy alkalmazásboltokban. A rendszerbe láthatatlanul beépített kamera a vezető figyelmének ellenőrzésére is szolgál, ami a jövőben Európában kötelező lesz - ez egy különösen hatékony három az egyben megoldás" - jelentette ki Philipp von Hirschheydt, a Continental felhasználói élmény üzletágának vezetője.

Az integrált architelesítés a trinamiX által kifejlesztett és szabadalmaztatott technológián alapul. A trinamiX az arcfelismerést a felhasználó személyazonosságának ellenőrzésére egy újfajta életfelismeréssel kombinálja: az emberi bőr felismerésével a rendszer megakadályozza a megtévesztést például a törvényes sofőr fényképével vagy valósághű háromdimenziós maszkjával. A trinamiX Face Authentication a legmagasabb biometrikus biztonsági szabványoknak megfelelően van tanúsítva.

"A Continentalt és a trinamiXet összeköti a cél, hogy a fogyasztók biztonságát és kényelmét növeljék. Tapasztalt autóipari beszállítóként és az összekapcsolt mobilitási technológiák úttörőjeként a Continental lehetővé teszi számunkra, hogy új alkalmazásokat nyissunk a trinamiX architelesítés számára. A Continental innovatív kijelzőtechnológiájának köszönhetően mindez kéz a kézben jár a tökéletes belső kialakítással" - emelte ki Wilfried Hermes, a trinamiX észak-amerikai és európai fogyasztói elektronikai igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #7
    Maga az alaplogikád nonszesz: azért ne nehezítsük meg a lopást, mert úgy az elkövető hajlamosabb az erőszakra.
  • kvp #6
    "Egy új technológiánál ki a faxt érdekel, hogy egyik-másik országban lehet nem működik?"

    Nem mi vagyunk a piac. Ha az USA-ban nem eletkepes a termek, akkor nem eladhato. Nem csak Magyarorszagra, de lassan mar egesz Europara is csak akkor fejlesztenek, ha EU-s torveny van ra. Egyebkent az USA es egyre tobbszor Kina piaca hatarozza meg a fejlodes iranyat.

    "Szinte senki, az nálad mit jelent számszeűsítve?"

    A jelenlegi politikai kornyezetben POC gyanusitottakat a per elott fogvatartani rasszizmus lenne, ezert ezt csak akkor teszik ha bizonyithato, hogy kozvetlen veszelyt jelent, pl. megprobalta megolni az ot elfogo rendoroket is. A peldaban szereplo (borszine miatt eleve rasszistanak tekintett) feher elkovetore ertelemszeruen ez nem vonatkozik.

    https://en.wikipedia.org/wiki/SAFE-T_Act
    https://en.wikipedia.org/wiki/Criminal_justice_reform_in_the_United_States
    https://www.shouselaw.com/ca/defense/release/supervised-or-release/

    A torvenyek tagallamrol tagallamra valtoznak, mas a gyakorlat mondjuk New York-ban vagy Illionis-ban, mint mondjuk Texas-ban.

    A problema nem uj:
    https://abc7news.com/san-jose-street-safety-sj-murder-suspects-out-ca-bail-reform-law/11290919/
  • M2 #5
    Amit írsz az képzelgésen alapuló maszatolás, nem tudok vele mit kezdeni.

    Egy új technológiánál ki a faxt érdekel, hogy egyik-másik országban lehet nem működik? Akkor a lakásriasztóknak se lenne attól értelme, mert egy esetben Timbuktuban két betörő megijedt tőle és felgyújtotta a házat?
  • defiant9 #4
    "Mivel az USA-ban mar gyilkossag gyanuja miatt sem kerul szinte senki elozetesbe"
    Szinte senki, az nálad mit jelent számszeűsítve? Első random találat:
    https://www.ksnblocal4.com/2023/01/31/one-person-dead-after-shooting-york/
    Beutler was taken into custody 30 minutes after the initial report
    Nyilván egy újabb valótlan kvp konteós bemondás amit látunk, aminek bizonyítása elől ugyanúgy el fog sunnyogni ahogy azt tenni szokta, ha a tények nem felelnek meg az elképzelésének akkor ez a kognitív disszonanciás válasza.
  • kvp #3
    Mivel az USA-ban mar gyilkossag gyanuja miatt sem kerul szinte senki elozetesbe (felteve, hogy vedett hatanyos helyzetu csoporthoz tartozik a gyanusitott), ezert ujabban egyre tobb autorablasbol lesz rablogyilkossag es ez az amerikai politikai vezetesbol szinte senkit sem zavar. Amig a bunozok a politikusokat nem bantjak, addig sok allamban kozel buntetlenul (sokszor vademeles nelkul) cselekedhetnek. Minden olyan uj technologia ami nem vedi meg az auto mukodtetojet a bunozokkel szemben, sot noveli kiszolgaltatottsagukat veszelyes az emberekre.
  • M2 #2
    Nagy a különbség a jogtalan használat és a rablógyilkosság között. Azért a bűnözők sem teljesen hülyék.
  • kvp #1
    A vezetes kozbeni balesetmegelozes hasznos, de a biometrikus azonositas nagyon kellemetlen egy az USA-ban eleg gyakori autorablas eseten, mert mig most el tudjak venni a kulcsot (az inditasgatlot) az autotulajdonostol, addig az uj biometrikus azonositas eseten a tulajjal egyutt kell elvinniuk az autot, majd utolag, a rejtekhelyet elerve megszabadulni szemtanutol. Ez nagymertekben csokkenti az aldozat tulelesi eselyeit. (eddig ugyanis csak az esetek kis reszeben lottek agyon az auto tulajdonosat a rablasnal)