Gyurkity Péter

Nyújtható kijelzőt mutatott be az LG

Az új megoldás számos alkalommal nyújtható, csavarható, illetve feltekerhető.

Az elmúlt hónapokban a ma már nagyjából megszokottnak számító kihajtható készülékek mellett a még újabb megoldásokról is beszámoltunk, legutóbb például a Motorola mutatott be egy érdekes, kinyújtható telefont, amelynek kijelzőjét függőleges irányban nagyíthatjuk meg. Most az LG volt a soron, amely egy még könnyebb és strapabíróbb fejlesztésről rántotta le a leplet.

Az LG Display egy igencsak újszerű, korábban nem látott kijelzőt ismertetett, amely könnyű és hajlítható jellegénél fogva tulajdonképpen minden eddigi hasonló megoldást leköröz. Az LG Display nyújtható képernyője egy nagyszabású nemzeti kutatási és fejlesztési projekt eredménye, amelynek vezetésére a vállalatot a dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi minisztérium választotta ki még 2020-ban. A társaság azóta a dél-koreai ipari-egyetemi szektor húsz szervezetével dolgozik együtt.

A projekt eddigi eredménye egy olyan panel, amely több, a kontaktlencsékre emlékeztető filmrétegre épül, hajlékony és vékony kivitelével pedig nagyon kényelmes alternatívát jelenthet azok számára, akik radikálisan eltérő megoldásra vágynak. A mellékelt képeken is jól látszik, hogy tulajdonképpen bármilyen mozdulatot végrehajthatunk a fejlesztéssel, amely a gyártó állítása szerint jól tűri ezt. A képernyő rugalmas S-formájú rugós vezetékes rendszerének optimális szerkezete több mint 10 000 ismétlődő alakváltozást képes elviselni, biztosítva a hihetetlen tartósságot és megbízhatóságot.


Az első példány 12 hüvelykes méretben áll rendelkezésünkre, ezt azonban további 2 hüvelykkel kitolhatjuk, amennyiben kellő erővel húzzuk szét a széleket. A 20 százalékos nyújthatóság mellett a teljes RGB-támogatás, valamint a 100 ppi (pixel per inch) érdemel még említést, a felbontás kapcsán pedig azt emelik ki, hogy az eléri a monitoroknál manapság megszokott szintet. A micro-LED technológiát felhasználó panelt a remények szerint számos eltérő területen bevehetjük majd, legyen szó a bútorokról, a repülőkről, ruhákról, vagy akár az emberi bőrről – ehhez azonban arra lesz szükség, hogy megvalósuljon a kereskedelmi forgalomban való megjelenés. Azt még nem tudni, hogy erre mikor kerülhet sor, az elmúlt években azonban már számos olyan megoldást láthattunk az LG Display jóvoltából, amelyek végül mégsem bukkantak fel a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A rugalmassag nem elso sorban a nyujthatosag miatt fontos, hanem a hajtogatas soran keletkezo mikro serulesek elkerulese vegett. Ugyanis egy feltekert vagy osszehajtott kijelzo a hajlasi iven kivul nyujto, belul nyomo hatasoknak van kiteve. Ha akar 20%-ot tud nyulni, akkor a rendszeres ki- es behajtas soran vegbemeno par szazalekos mikro nyujtasok nem fogjak olyan hamar tonkretenni mint a jelenlegi hajlithato kijelzoket.
  • Sir Cryalot #1

    uniformitás az gondolom nem téma :D