Gyurkity Péter

3 nm-en jönnek az Apple új chipjei

Ezek mind az okostelefonok, mind pedig a MacBook-készülékek vonalán befutnának.

Az Apple most szeptemberben rántotta le a leplet az iPhone 14-családról, amely a szokásostól eltérő felállásban futott be, hiszen a négyesfogat két tagja kapta csak meg az idei, friss chipet, miközben a másik kettő maradt a tavalyi generációnál. Az eltérés nem túl nagy, viszont jövőre komolyabb fejlesztéssel készülnek, hiszen a gyártástechnológia terén is nagyot lépnének előre.

A napokban távol-keleti források számoltak be a legújabb információmorzsákról, amelyek már a jövő évben várható új chipekre vonatkoznak. Ez igencsak korainak számít, hiszen a most bemutatott okostelefonok még fel sem bukkantak a boltok polcain, az Apple azonban nyilván már gőzerővel dolgozik a soron következő generáción, amelynek képviselői a jövő év második felében rajtolnának el. Nyilvánvaló jelölt az A17 Bionic, amely az iPhone 15 egyes változataiban kapna helyet, ez pedig már a TSMC még újabb, 3 nanométeres gyártástechnológiájára épülne, nemcsak a fogyasztás, hanem a puszta erő terén is nagyot lépve előre.

A másik fontos képviselő az Apple M3 lenne, amely már azonban a szintén jövő évben esedékes MacBook-készülékekben kapna helyet, természetesen ott is nagyobb teljesítményt és kedvezőbb fogyasztási mutatókat nyújtva a vásárlóknak. Amíg tehát az idei évben még az 5 nanométeres csíkszélességre, annak további optimalizációjára alapozták a friss megoldásokat, jövőre már ezen a téren is konkrét előrelépésre számíthatunk. Nyilván még túl korai lenne a pontos technikai részletekről beszélni, az Apple mérnökei azonban már kétségkívül dolgoznak ezek kialakításán.

A TSMC a tervek szerint éppen addigra, tehát 2023 második felére készülne el friss technológiájával, ezt az Apple az elsők között venné át és alkalmazná saját céljaira, vagyis 2023-ban is komoly megrendelésekkel fordulnak majd a tajvani cég felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #3
    Ertem en, hogy asztali PC-ben nem annyira fontos a csikszelesseg mint egy telefonban, de azert 2 generacios lemaradas az sok (7nm-t feltetelezve naluk).
  • kvp #2
    Ehhez kepest hol jar most az intel? 10 nm-nel?
  • jakimaki #1
    3 nm az kb 14 db Si atom :-O
    Közelről nézve elég pixeles lesz a chip :-D