Berta Sándor

A bitcoin-tranzakciók felére sor sem kerül?

Számos ügyletet valószínűleg csak azért bonyolítottak le, hogy a kriptovaluta-kereskedési volument növeljék.

A bitcoint tekintik a világ elsődleges és legerősebb digitális pénzének. A Forbes amerikai üzleti magazin tanulmánya azonban most kiderítette, hogy a virtuális fizetőeszköz kereskedési volumene nem olyan nagy, mint azt korábban feltételezték.

A bitcoin legnagyobb kritikája az úgynevezett "wash trading", vagyis az "önmagával való kereskedés". Ezekben az esetekben a kereskedő egyszerre ad el és vesz kriptovalutát azért, hogy növelje a kereskedési volument. Ez azt a benyomást kelti, hogy a digitális pénz keresettebb, mint amilyen valójában. Sok esetben ezeket az eladásokat és vásárlásokat számítógépes programok hajtják végre automatikusan. Ebből a kereskedésből a kriptotőzsdék is profitálnak és a valódinál nagyobb volumen meggyőzheti a hétköznapi befektetőket arról, hogy az adott virtuális fizetőeszközzel kereskedjenek a tőzsdén, mert úgy tűnik, hogy azt sokat használják. A bennfentesek kihasználhatják a nagy kereskedési volumenű és magas árú időszakokat arra, hogy meglévő bitcoinjaikat nyereséggel adják el. Azok a "normális" befektetők, akik elszalasztják a tökéletes eladási időpontot, megfelelő értékvesztést szenvednek el.

Azt szinte lehetetlen kideríteni, hogy valójában hány kriptovaluta-tranzakcióra kerül sor naponta. Különböző kutatóintézetek az augusztus 25-i kereskedési értéket 32 milliárd (CoinMarktetCap), 27 milliárd (Coingecko), 57 milliárd (Nomics) vagy 5 milliárd dollárra (Messari) tették. A Forbes ezért a világ 157 kriptotőzsdéjét vizsgálta meg, más forrásokból származó adatok felhasználásával. A magazin megállapította, hogy a június 14-i (a Forbes által kiválasztott felülvizsgálati nap) kereskedési volumen 128 milliárd dollár volt. A szóban forgó kriptotőzsdék adatai szerint azonban 262 milliárd dollárnak kellett volna lennie. Ezért az ügyletek 51 százaléka valószínűleg a hamis "kereskedések" alá tartozott és napi 134 milliárd dollár értékű bitcoin-tranzakciónak felelt meg.

A kriptotőzsdék közül leginkább azok tűnnek ki, amelyek nagy kereskedési volumeneket hirdetnek, de nem állnak szabályozási felügyelet alatt. A Forbes példaként említette a Binance, a MEXC Global és a Bybit cégeket. Összességében ez a 3 kriptotőzsde azt állította, hogy 217 milliárd dollárnyi digitális pénzkereskedési volumenről volt szó. A Forbes azonban ezt a volument csupán 89 milliárd dollárra becsülte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #3
    A pilotajatekok lenyege az az hogy valodi erteket nem termel, az osszes profit a kesobb beszallok befizetesebol szarmazik.
    A Bitcoin milliomosok osszes profitja onnan szarmazik, hogy a kesobb beszallok penzt adtak nekik, remelve hogy a meg kesobb beszallok meg tobb penzt adnak.
    Ez nem csak hasonlit a pilotajetokokhoz, ez egy az egyben egy pilotajatek.

    Ami meg vicces az az hogy a Bitcoin vagyonegyenlotlensege 10x akkora mint a valo vilagban tapasztalt, amugy is magasnak tartott vagyonegyenlotlenseg. Vagyis sokkal kevesebb ember birtokolja az osszes Bitcoin sokkal nagyobb hanyadat.
    Ezen felul a Bitcoin tulajdonosok nagy resze olyan ember, aki mar elotte is tehetos volt.
    Szoval bar van par fiatal mazlista aki ebbol lett milliomos, akiket lehet mutogatni, de ok kozel sem az atlagot kepviselik.
  • Ellaberin #2
    Nem tagadom nem értek hozzá. De nekem mindig is bűzlött ez az egész.
    De, ami főleg felidegesít az az, hogy iszonyú mennyiségű energiát és nyersanyagot emészt fel. És ránézésre csak egy pénznyomda, ami mögött egy zárt, de üres kamra van.
    Az biztos, hogy valódi milliárdosokat termelt ki, de megannyi pilótajáték is hasonlóan.
    (Na bedobtam a csalit, várom a kapást. :) )
  • Sequoyah #1
    Ez azert is vicces, mert a napi tranzakcioszam az mar legalabb 5 eve stagnal, vagy eppen csokken. Es eleve sosem volt magas...
    Az a hulye aki meg mindig Bitcoinba invesztal, mert azt hiszi hogy atveszi a vezeto szerepet mint fizetoeszkoz...:)