Berta Sándor

Egy éve működik az első újraprog­ramozható műhold

Az ügyfelek szinte teljesen kihasználják az Eutelsat Quantum kapacitásait.

Egy évvel ezelőtt indult útjára az első kereskedelmi forgalomban kapható, teljesen rugalmas, szoftveresen definiált és teljesen átprogramozható műhold. Jelenleg különböző ügyfelek használják -ezt az Európai Űrügynökség (ESA) jelentette be, hozzátéve, hogy az Eutelsat Quantum fennmaradó kapacitását várhatóan a következő esztendőkben értékesítik. Az ELSA+ (ELectronically Steerable Antenna+) antenna nyolc független sugarából összesen hatot foglaltak le kormányzati szervek és más szervezetek. A 3,5 tonna tömegű műhold tervezett élettartama 15 év.

A berendezést 2015-ben rendelték meg és tavaly augusztus elején Ariane rakétával indították útjára. Az Eutelsat Quantumot az Airbus gyártotta. A konszern feltételezte, hogy ez új korszakot jelent a kereskedelmi műholdak területén és a rendszer bevezetésekor elhangzott, hogy új mércét állíthat fel, különösen a rugalmasság tekintetében. Eddig ugyanis a műholdakat a rendeltetésükre szabták, az Eutelsat Quantum azonban adatátvitelre és biztonságos kommunikációra használható a világ bármely területére és képes reagálni a változó igényekre. Sugárzását úgy is lehet irányítani, hogy szinte valós időben módosítsák és például hajókat vagy repülőgépeket célozzanak meg.

Az Eutelsat Quantum geostacionárius pályán, mintegy 36 000 kilométeres magasságban kering a Föld körül. A műholdat többek között katasztrófák esetén fogják használni, hogy gyorsan további kommunikációs kapacitásokat biztosítson. A gyártó szerint a megnövekedett kereslet esetén az áteresztőképesség növelhető. A technológia képes reagálni a nem szándékos zavarásra vagy szándékos blokkolásra is. A rendszer az ESA, az Eutelsat, az Airbus és az Egyesült Királyság Űrügynöksége közötti szoros együttműködés eredménye. Elodie Via, az ESA munkatársa szerint a projekt mérföldkövet jelent és sok munkahelyet fog teremteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    Ha atlehetne programozni lezeragyunak, akkor talan kiberelnem par napra.