Gyurkity Péter

Itt az első RISC-V laptop

Kínai fejlesztők álltak elő a megoldással, amelynek egyes részletei még homályosak.

A RISC-V több alkalommal szerepelt már oldalunkon, a nyílt architektúrával kapcsolatban nemrég arról számoltunk be, hogy már az Apple is érdeklődik annak alkalmazása iránt. Most az első ilyen laptop elkészültéről adhatunk hírt, bár még nem minden hardveres és szoftveres részletet ismerünk.

A kínai gyártó hivatalos közleményében arról olvashatunk, hogy a DeepComputing és a Xcalibyte névre hallgató két cég fogott össze az első laptop összeállítása érdekében, amelyre most került sor. A partnerek a ROMA névre keresztelték az általuk csak fejlesztői platformként illusztrált megoldást, amely egyelőre képeken látható, ennek legfontosabb részlete azonban a nyílt architektúra alkalmazása, amely gyakorlatilag bárki számára lehetővé teszi a saját hardver elkészítését. A bejegyzésben egy négymagos RISC-V CPU integrálását emelik ki, ehhez egy GPU/NPU-gyorsító társul, de a biztonságról is külön chip gondoskodik majd.

A laptop a jelek szerint maximum 16 GB LPDDR4X-memória alkalmazását teszi lehetővé, amelyhez egy legfeljebb 256 GB-os tároló (valószínűleg valamilyen SSD-meghajtó) társítható. Természetesen arra nem számíthatunk, hogy a teljesítmény terén lekörözzük majd a meglévő csúcskategóriás megoldásokat, viszont az architektúrán belül mindenképpen jól szerepel majd a fejlesztés, már amennyiben az valóban elérhetővé válik. Egyelőre annyit tudunk, hogy az előrendelés opciója él, az első 100 érdeklődő pedig valamilyen NFT-hez is hozzájut majd – ennek értéke persze erősen kérdéses, különösen az utóbbi hónapok kripto-beesése után. Saját nevünket, illetve cégünk logóját igény szerint a burkolatra teszik, ez szintén egy külön opció.

Ahogy említettük, egyelőre az előrendelés lehetősége él, meglátjuk, mire mennek majd az érdekes megoldással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yodafon #1
    Ciganykodnak itt ezzel a cuccal de ugyis eltunik a sullyesztobe ez is. :V