Franczy

A jövő autós technológiái

[CNN] Nincs már messze az az idő, amikor a hétköznapi gépjárművek alapfelszereltsége megközelíti majd a korábbi James Bond filmekben szereplő autók felszereltségét.

Természetesen itt most nem a különböző fegyverekre és egyéb haszontalan autós kiegészítőkre kell gondolni, hanem a legújabb high-tech elektronikus berendezések gépjárművekbe való integrálására. Az olyan, új technológiákat igénylő berendezések, mint például a különböző biometrikus és telematikus megoldások, a navigációs rendszerek vezeték nélküli adatátviteli rendszerei, a legújabb kommunikációs és szórakoztató elektronikai eszközök, valamint a műholdas járműdiagnosztikai rendszerek értelemszerűen eleinte a legdrágább luxusautókban tűnnek fel, de idővel elterjednek az alsóbb gépjármű kategóriákban is.

Szakértők szerint a közeljövő autói amellett, hogy jelentősen könnyebben lesznek vezethetőek, sokkal jobban fognak kapcsolódni a külvilághoz, melyben valószínűleg nagy szerepet játszik majd az internet is. A jövő gépjárművei már szinte teljesen személyre szabhatóak lesznek, hiszen például az új LCD kijelzők segítségével mindenki beállíthatja majd a neki legjobban tetsző műszerfalnézetet is. Szakértők szerint az autókban nagy jövő előtt áll az ujjlenyomat felismerő technológia is, melynek alkalmazásával megoldható lesz az is, hogy a kocsi nyitásához a tulajdonosnak elég lesz megfognia az autó ajtajának a kilincsét, és az abba integrált szenzorok már teszik is a dolgukat.

Mire a vezető helyet foglal a volánnál, addigra a rendszer már automatikusan beállítja a vezető számára legoptimálisabb kormány- és tükörpozíciókat, valamint a megfelelő hőmérséklet beállítása után a pilóta kedvenc dallamai is pillanatok alatt megszólalhatnak az integrált csúcs hi-fi segítségével. Az imént felsorolt technológiák közeljövőbeni megvalósíthatóságát erősíti az a tény, hogy például a Mercedes jobban felszerelt modelljeiben már manapság is megtalálhatóak hasonló technikai megoldások.

Az ujjlenyomat felismerő berendezéseket gyártó Santa Clara-i székhelyű Veridicom cég nagyon optimista a gépjárművekben a jövőben alkalmazandó ujjlenyomat-leolvasó rendszereket illetően. Anthony Russo, a Veridicom alapítója szerint az egész rendszer nem lesz nagyobb egy postai bélyegnél, mely már tartalmazni fogja a megfelelő szenzorokat, a CPU-t és az egyéb alkatrészeket is. Egy adott autóhoz egyébként körölbelül húsz másodperc alatt lehet majd regisztrálni egy új "felhasználót", akinek adatait és kedvenc beállításait a regisztrálás után elraktározza a gépjármű fedélzeti számítógépe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #1
    Es ha a lapka BIOSa virusos lesz, akkor nem engedi beszallni a tulajdonost. Es igy mennyire egyszeru lesz az autotolvajok dolga. Csak irnak egy virust , es hopp, a chip mar a multe, az ajto meg nyitva.
    Ezek szerint mar az alvilagban is a szamitastechnikai tudas lesz a legjobban fizeto tevekenyseg.