MTI

Lítiumhiányra panaszkodik Elon Musk

Elon Musk amerikai üzletember a lítiumbányászati beruházások növelését sürgette annak érdekében, hogy csökkentsék az elektromos járművekben használt fém kereslete és kínálata közötti szakadékot.

A Bloomberg által idézett Tesla cégvezető szerint az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához szükséges lítium hiánya a "fő korlátozó tényező", ami hátráltatja az elektromosautó-ipar fejlődését. "Segítenünk kell a lítiumbányászatot. Mindenképpen bátorítanám azokat a vállalkozókat, akik megpróbálnak belépni a lítium üzletágba" -mondta Elon Musk.

A londoni székhelyű Benchmark Mineral Intelligence ágazati információszolgáltató szerint a lítium globális árindexe 2021-ben 280 százalékos, 2022 első negyedévében pedig további 127 százalékos emelkedést mutatott. Ez növeli az elektromos járművek gyártóinak - köztük a Tesla - költségeit. Ezen túlmenően a lítiumgyártás kevés országban összpontosul, ami növeli a fémellátás megszakadásának kockázatát. Ausztrália és Chile adja a világtermelés 81 százalékát, 55 ezer tonnát, illetve 26 ezer tonnát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #6
    "Lítiumhiányra panaszkodik Elon Musk "

    Biztos lehetne neki valami más gyogyszert talalni.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2022.05.03. 00:18:26
  • inkvisitor #5
    Az igazi drága komponens a kobalt.
  • Munkas #4
    Kicsit félreértitek a cikket. A könnyű fémekkel (Li, Na, Al stb.) tele van a földkéreg, szinte mindenhol van belőlük, csak a kinyerésük költsége eltérő, de ezért nem fog senki háborúzni. Ahogy pl. a magyar alumínium ipar is évtizedekig virágzott, a rossz minőségű bauxitunk ellenére, mivel az oroszoknál még gyengébb drágább volt a timföldgyártás, a repülők meg kellettek.
    Épp ezért is mennek az ilyen olcsó könnyen hozzáférhető nyersanyagok irányába az akku fejlesztések. A mostani hiány sem maga a nyersanyag hiánya miatt van, hanem azért, mert a különböző lítium források kinyerésére még nincs elég gazdaságos technológia. Nem azért nincs mert olyan high tech lenne, hanem azért, mert eddig nem volt rá igény, és a bányák-gyárak felépítése évtizedekig tart. Ezt propagálta Musk.
  • bunny #3
    Inkább a lítiumot kéne elfelejteni ...
  • duke #2
    Most azert csodalkozom, hogy Elon Musk nem azt jelentette be hogy majd fuzioval allitanak elo litiumot. A litium csak 3-as rendszamu elem, szoval par hidrogen atombol pikk-pakk eloallithato. Igazan kezenfekvo megoldas, es amugy ennel mondott mar nagyobb marhasagot is ugy altalaban.
    Vagy lehetne szenatomot hasitani, abbol van eleg, es egy atombol ketto lenne. Szoval lenne megoldas, nem ertem miert ragaszkodik a banyaszathoz.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2022.04.24. 00:45:24
  • lammaer #1
    Fene, nem akarommegélni a nyersanyagháborúk korát.... jó lenne olyan generációnak lenni ahol nincs globális háború...