Gyurkity Péter

Elrajtolt a James Webb-űrteleszkóp

A komplex küldetés sokéves csúszás után indulhat el, nagy kérdésekre kaphatunk választ.

A James Webb az eredeti tervek szerint még 2007-ben indult volna útjára, hogy a távoli galaxisok (és egyéb célpontok) minden eddiginél részletesebb vizsgálatával olyan részletekkel gazdagodjon tudásunk, amelyek eddig fehér foltnak számítottak. A rajtra hosszú késlekedés, anyagi és technikai jellegű gondok, valamint azok megoldása után került most sor, így hamarosan jöhet a tudományos kutatás.

Legutóbb arról számoltunk be, hogy egy újabb, ezúttal apró csúszás után karácsony előtt jöhet a fellövés, ez végül december 25-re halasztódott. A NASA azonban most hivatalosan is bejelentette, hogy Francia Guyana területéről, a kanadai és európai kollégákkal együttműködésben, végre valóban eljött az indulás pillanata, ennek során pedig semmilyen komolyabb problémát nem észleltek. Az Ariane 5 típusú rakéta gond nélkül emelkedett a magasba, 27 perccel később pedig az obszervatórium 1400 km-es magasságban levált, kinyitotta paneleit, amelyeket rögtön be is üzemelt, megfelelő (pozitív) eredményt küldve vissza az irányítóközpontba. A kommunikációt a kenyai állomásról vették ezután fel, az első utasításokat pedig a Baltimore-i központból küldik majd az űrteleszkópnak.


Az említett lépések után 3 kisebb manőverre volt szükség, hogy a James Webb a számára kijelölt pályára álljon, ez ugyanis nagyjából 1,6 millió km-es távolságban van a Földtől. Sajnos az első tudományos eredményekre még várnunk kell, mivel a beüzemelés durván 6 hónapig tart majd, ezt követően készül majd csak el az első felvétel, amit nyilván mindenki tűkön ülve vár, hiszen az űrteleszkóp 4 eltérő műszere révén az infravörös tartományban minden eddiginél részletesebb adatokat kapunk majd. Maga a beüzemelés is bonyolult folyamat, a teljes kibontás során 300-nál is több ponton akadhat valamilyen probléma, helyszíni javításra nyilván nem lesz lehetőség, a 29 napra rúgó izgalmas periódus után azonban némileg könnyebb szakasz jön majd a sorban.

Az ügynökség illetékesei kiemelik, hogy ezúttal kifejezetten az ismeretlen pontok és jellemzők tanulmányozása a cél, nem igazán tudjuk, hogy mi vár ránk az adatok beérkezésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #14
    Az a 6 hónap szinte semmi a kb másfél évtized csúszáshoz képest.
    Várjuk szeretettel, majd úgyis újabb kérdéseket vet fel az adathalmaz. Ez a legizgalmasabb része.
  • Csaba161 #13
    Minden esetre itt vannak a valódi videófelvételek a kicsomagolásról:

    https://twitter.com/i/status/1476584214434914308
  • Sequoyah #12
    Nem az emberek hulyebbek, hanem a hulye emberek lettek hangosabbak a kozossegi medianak koszonhetoen. Szinten ennek koszonheto, hogy a hulyek konnyen egymasra talalnak, es validaljak egymas hulyesegeit, magabiztosabba teve oket.

    Ettol fuggetlenul az atlag azert okosabb mint volt.
  • coolbboy83 #11
    Gratulálok! Ez egy igazi alufóliasapka díjas komment....
  • M2 #10
    "Az emberiség sose volt ennyire iskolázott. És kb sosem volt ennyire hülye."

    Az utóbbiról van valamilyen hiteles felmérésed? Vagy régen biztosan minden jobb volt, mert ugye nem tudhatjuk, akkor meg biztos csak jobb lehetett? Hát kurvára sötét volt ám mindenki az általános oktatás előtti időkben. Nem a laposföldesek voltak a csodabogarak mint most, hanem az, aki tudott olvasni.
  • Cyberdog #9
    És az univerzum átmérője 50 ezer km. Ezt mindenki tudja.
    De most mennem kell mert megyünk a laposföldhívők konferenciájára tüntetni.
    Üregesföldhívők Fórevőőőr!
  • defiant9 #8
    "És kb sosem volt ennyire hülye. A kettő nem függ össze."

    Azért összefügg. pl. ma már nem sokan hiszik hogy boszorkányság miatt betegszenek meg és a gyógymód kapcsán a sámán dobja lenne a megoldás. A mélyen vallásos ellenben iskolázatlan középkorhoz viszonyítva a helyzet sokkal jobb, viszont az interneten a hülyeség is könnyebben terjed úgyhogy az aktuális trendre én is azt mondanám hogy inkább romló.
    Az iskola önmagában jó, visszaszorul tőle a 'hülyeség', azonban az internet fenti mellékhatása ami miatt a 'hülye' réteg inputot kap és aktivizálódik. Ezzel együtt még mindig jobb hogy van internet.
  • dyra #7
    Suliban? Az emberiség sose volt ennyire iskolázott. És kb sosem volt ennyire hülye. A kettő nem függ össze. (Az is igaz tudományos dolgokban meg sose voltunk ennyire csúcson)
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2021.12.28. 19:49:28
  • Munkas #6
    Off. Azt egyébként tényleg nem vehetjük objektív ténynek, hogy egyes oltások nem veszélyesek. A nyugaton is engedélyezettek nyilván kockázat-hasznosak (mert transzparens az egész engedélyezés és alkalmazás), de én itthon még nem láttam hiteles (sőt semmilyen számszerű) információt. A hazai propaganda médiában csak „megfellebbezhetetlen” általános kinyilatkoztatásokat tesznek. Amit, ha kritika nélkül elfogadunk, az a hit területe, nem a kritikus világszemléleté.
  • Munkas #5
    Szerintem arra gondolt, hogy a „közvetítés” 90 %-ban egy olyan animációs film volt, amit a fellövéstől függetlenül, akár évekkel korábban is levetíthettek volna. Ez nekem is kiábrándító volt.
    Lehet, hogy már hozzászoktunk a SpaceX szintjéhez, ahol a rakéta szinte minden fő elemén kamera van, amik Starlinken keresztül folyamatosan küldik az élő képeiket a földre, így a közvetítés során van miből válogatni, ezért ott mindig a valóság megy, a háttér animációk csak magyaráznak. Evvel szemben az ESA-tól (NASA-tól?) egy túlcsicsázott filmet kaptunk a valóság helyett, ami laikusoknak biztos hozza Csillagok háborúja feelingjét, de hozzáértőbbeknek nem sokat tett hozzá.
    A Youtube-on megy tovább a live tracking pár csatornán. Azokat érdemes nézegetni, mert hátra vannak még olyan technikai lépések amiken lehet még izgulni.