Szekeres Viktor

Hatalmas siker Az idő kereke

Bejött az Amazonnak a The Wheel of Time.

Pénteken mutatta be az Amazon Prime Video 3 epizóddal Az idő kereke (The Wheel of Time) című fantasyt, ami Robert Jordan könyveinek adaptációja, s bár előzetesen a rajongók igen szkeptikusak voltak, és a kritikák is eléggé vegyesek lettek, negatívak és pozitívak születtek egyaránt, a széria fogadtatása összességében bőven pozitívra sikeredett, az első epizódok kapcsán a pozitív vélemények bőven elnyomták a negatív hangokat (az IMDb-n a szavazók 70%-a szerint, nagyon jó, tízes skálán 8, 9 vagy 10 pontos volt a kezdés, míg 13% szerint nagyon rossz, azaz 1, 2 vagy 3 pontos), és, ami még fontosabb a platform számára, nagyon sokan esélyt adtak a szériának.

Az Amazon Prime Video természetesen nem teszi közzé nézettségeit, ilyesmit a streaming szolgáltatók közül csak a Netflix csinál, így hiteles információkhoz csak az egyes sikerek kapcsán kiadott közleményekből juthatunk (illetve közvetve úgy, hogy ha valami nagy durranás premierje után nem adnak ki közleményt, ami ugyancsak beszédes lehet). S most az Amazonnak volt oka közleményt kiadni, melyből kiderül, hogy a Wheel of Time az év legnézettebb sorozatpremierje volt náluk, és minden idők öt legnézettebb premierjének egyike, amiből kiderül, hogy nem a legerősebb, és talán az is, hogy nem is top3-as, hiszen akkor talán azt mondták volna.

Az Amazon Prime Video tájékoztatása szerint ez "több tízmillió" indítást jelent, és a részek végignézési hányada is nagyon magas volt. A sorozat Amerikában, Indiában, Kanadában, Franciaországban. Németországban és Brazíliában volt a legnépszerűbb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabo #1
    Ha csak önmagában néznénk a sorozatot, akkor talán megállná a helyét, de mivel The Wheel of Time címen fut, így már árnyaltabb a kép, és messze nem annyira pozitív.

    Mivel jelenleg olvasom a könyvsorozatot, így elég friss élményeim vannak az összehasonlításhoz, és szándékosan nem olvastam kritikákat addig, míg az első három részt nem tudtam megnézni.
    A sorozat első három része alapján sajnos azt kell mondjam, erősen átírták a történetet. A történet alapvető menete meg lett változtatva, szereplők története át lett írva, vannak szereplők, akiket kihagytak, másokat pedig jóval korábban húztak be. Nem tudom, hogy a karakterek fejlődése, változása, belső vívódása így mennyire fog átjönni, érvényesülni. Sok helyen a szereplők száján keresztül magyaráznak el dolgokat tömörítve, amiket a könyvekben lényegesen hosszabban fejtenek ki. Értem én, hogy tömöríteni kell a történeten, de vannak bevett filmes megoldások arra, hogy ha egy-egy hosszabb időtávot akarnak összefogni, vagy el akarnak valamit magyarázni a nézőnek.
    És számomra a jelmezek is hagynak kívánni valót maguk után, leginkább csak "olcsónak", középszerűnek tudnám jellemezni őket. A könyvben az adott helyekre, területekre jellemző ruháknak, divatnak és a karakterek hozzájuk való viszonyának komoly szerepe van. Hiányoltam a gleeman ezerfoltos köpönyegét, mint ahogy a tuatha'an-ok szemfájdítóan színes ruháit és kocsijait is. Arról nem is beszélve, hogy a könyv olyan korszakban játszódik, ahol ha egy nőnek elővillant a bokája, az már kacérságnak számított. A könyvekben a hölgyek többször is feszélyezve érzik magukat, mikor az adott környékre jellemzőbb kihívóbb ruhákat kellett magukra ölteniük. Tartok tőle, hogy ez nem fog a sorozatban visszaköszönni.

    Lehet, hogy az első három rész nézettsége magas volt, mert a cím önmagában is eladta magát a rajongóknak, és lehet, hogy a második évadra is leszerződtek, de hosszú távon szerintem hiba volt ennyire eltérni az eredeti történettől, és ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül. Az Idő kereke nem a Trónok harca, és egyszerűen nem kellett volna abba az irányba erőltetni a történetet. Az erőszak ugyan jelen van itt is, de sokkal kevésbé van fókuszban, a szexualitásra pedig leginkább a viktoriánus visszafogottság a jellemző a könyvekben. Az idő kerekében a nők sok szempontból egyenjogúak a férfiakkal, ennek ellenére a két nem gondolkodásmódjában lévő különbségek sokszor a felszínre kerülnek, és fontos szerepet kapnak.

    Aki így sorozatként most találkozik először Az idő kereke történetével, annak javaslom, hogy olvassa el inkább a könyveket! Sokkal teljesebb és mélyebb élményt fog kapni.
    (Én ugyan így jártam A Dresden-aktákkal. A tv sorozat nem tett rám mély benyomást, így fanyalogva kezdtem el olvasni a könyveket, külföldi fórumok ajánlásai alapján. Azóta csak ajánlani tudom mindenkinek a The Dresden Files könyveket, mert az egyik legjobb urban fantasy regénysorozat, amivel találkoztam!)