Gyurkity Péter

Trükkös WiFi-név fog ki az Apple készülékein

Egy külsős szakértő fedezte fel a hibát, a fő tünet a hálózati elérés eldobása.

Az Apple készülékeinek zavaró hibájára bukkant a napokban egy biztonsági szakértő, aki röviddel ezt követően saját Twitter-hírfolyamában részletezte a problémát. A cég még nem reagált a jelentésre, hasonló hibákat azonban már korábban is láthattunk.

Az illető által nemrég közzétett rövid bejegyzés, valamint az ezt követően megjelent hosszabb cikkek szerint egy trükkös név alkalmazásával lehetetleníthetjük el az Apple operációs rendszerét futtató hordozható készülékek internetelérését, erre a legjobb példa a „%p%s%s%s%s%n" összetétel, amely a csatlakozási próbálkozás során használhatatlanná teszi az elérést. Szerencsére nem végleges tünetről van szó, az alapállapotot gyorsan visszaállíthatjuk a beállítások menüjében, ahol a hálózati opcióknál kell törölnünk a jelenleg érvényes (megőrzött) adatokat, ezt követően pedig ismét megpróbálkozhatunk az internetre történő csatlakozással – a siker érdekében nyilván egy másik hálózatot kell kiválasztanunk.

A hiba pontos okát egyelőre nem ismerjük, könnyen lehet viszont, hogy a speciális karakterek okozzák azt, hiszen az iOS operációs rendszer ezeket változóként, illetve parancsokként próbálja meg értelmezni. A világhálón többnyire külsős találgatásokat olvashatunk ennek kapcsán, egyesek rögtön meg is jegyezték, hogy hasonló megoldásokat gyakran alkalmaznak annak érdekében, hogy a „nem körültekintően kifejlesztett” eszközöket távol tartsák saját hálózataiktól, ennél azonban számunkra fontosabb részlet, hogy a hibát eredetileg az iOS 14.4.2-es verziójában észlelték, a jelek szerint azonban ez a 14.6-os változatban ugyanúgy megtalálható.

Ahogy említettük, az Apple egyelőre nem reagált a beszámolóra és az ezt követő megkeresésekre, korábban azonban szintén akadt példa hasonló gondokra, 2018-ban az iOS és a macOS hibája révén fagyaszthattuk le az appokat egyetlen karakter alkalmazásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spaulding #4
    Szerencsére elég valószínűtlen hogy valakit ezt a SSID-t használja, és van rá megoldás: https://mobilszervizpont.hu/hiba-az-ios-rendszerben-aminek-a-wi-fi-lathatja-karat-iphone-szoftver-bug/
    Utoljára szerkesztette: spaulding, 2021.06.29. 10:58:15
  • asgh #3
  • Sequoyah #2
    A vedelmukre szoljon, hogy gondoltak az ilyen hibak lehetosegere, es egy masik vedelmi vonal elkapta a problemat. Ezert van az, hogy a rendszer lekapcsolta a WIFI-t, es nem pedig lefagyott az egesz, vagy kinyitott egy hatso kaput amit a hackerek kihasznalhatnak.

    Szoval ez alapjan eleg robosztus rendszernek tunik
  • kvp #1
    Ez van amikor egy ismeretlen string feldolgozasakor a formazasi parancsos fuggvenyt hivjak meg es az idegen string nem adat parameterkent kerul bele. (csak ele kellett volna irni egy "%s", -ot a hivasba es jo is lenne)