Gyurkity Péter

Laptopokhoz jön az Intel 5G-modemje

Partnerükkel közösen dolgozták ki a modul alapjait, amely hamarosan több laptopban is befuthat.

Az Intel kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy a cég hibrid SSD-t mutatott be, ezt azonban május legvégén követte az újabb bejelentés, amelyben már a kifejezetten laptopokba szánt 5G-modem várható megjelenését vetítik előre, a legfőbb előnyökkel. A cég már 2019-ben bejelentette az ezen a téren megindult együttműködést, most pedig az első termékről is lerántották a leplet.

Az eredeti közleménynek megfelelően a gyártó a MediaTek mérnökeivel közösen állította össze az Intel 5G Solution 5000 névre keresztelt modult, amely a mostanában oly népszerű és széles körben használt M.2-interfészre épül. Ez tulajdonképpen a MediaTek T700 típusú 5G-modemét takarja, amely a Fibocom közreműködésével most egy kisebb és jóval kényelmesebb formában jelenhet meg a különböző laptopokban, bár a modul önmagában természetesen nem lesz elég a megfelelő működéshez, ehhez ugyanis az ehhez szükséges antennák mellékelése is elengedhetetlen. Mégis, az M.2-megoldás révén szinte bármelyik laptopban gyorsan megjelenhet az 5G támogatása, legalábbis az OEM-gyártók révén, akik így egyszerűbben valósíthatják meg ezt.

A mindkét partnerrel együttműködő Fibocom a felelős a sorozatgyártásért, az értékesítésért, valamint a kiszállításokért, de ugyanúgy ők biztosították a szolgáltatói engedélyek és jóváhagyások beszerzését, pontosabban az ezzel kapcsolatos munka jelentős részét. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem az Intel az egyetlen, amely ilyen megoldással szeretne betörni a piacra, a Qualcomm ugyanis egy héttel korábban jelentette be saját dizájnját, amely szintén az M.2-interfészre épül, a referenciamodul alapjait azonban esetükben a szintén házon belül kifejlesztett Snapdragon X62 és X65 típusú modem biztosítja.

Az Intel fenti megoldása még az idei évben megjelenik, olyan jól ismert gyártók laptopjaiban, mint az Asus, az Acer, valamint a HP, jövőre viszont további 30 különböző készülék csatlakozhat majd ehhez a körhöz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Tehat igazabol a mediatek tervezett es legyartott egy modemet az intelnek, ami mar csak a markanevet teszi ra. Az M2 slot az gyakorlatilag mara egy altalanos celu mini pice bovito hely lett, ketfele meretben. (rovid/hosszu) Meg videokartyat is gyartanak M2-es csatlakozoval. (persze joreszt a wireless es ssd bovitok a gyakoriak)