Gyurkity Péter

Elfordulnak az okostelefonoktól a fiatalok

Egyre többen váltanak vissza a hagyományos készülékekre, búcsút intve a közösségi médiának.

Az okostelefonok, valamint a különböző online közösségi platformok univerzálissá válásával a mentális egészségre gyakorolt negatív hatás is komoly hangsúllyal jelenik meg a sajtóban, amivel kapcsolatban mi is többször beszámoltunk a napvilágot látott tanulmányokról és szakértői véleményekről. A jelek szerint a fiatalok körében egy új trend van kibontakozóban, amely az okostelefonok tömeges lecserélését eredményezi.

Egy igencsak érdekes írásban olvashatunk több Z generációs fiatal példájáról, amely a trend kialakulását és erősödését jelzi számunkra. Ebben kiemelik, hogy őket is elsősorban a mentális egészség, pontosabban az ezzel kapcsolatos aggodalmak (és felismerések) vezérelték a váltás végrehajtásában, viszonylag gyorsan rájöttek ugyanis, hogy a tönkrement, javításra váró, vagy éppen ideiglenesen lecserélt okostelefonok nélkül sokkal jobban telnek napjaik. A hagyományos mobilok alkalmazásával természetesen a közösségi platformok használata is visszaszorul, maguk a készülékek is jóval olcsóbbak, így a jobb közérzethez jelentős megtakarítás, a költségek csökkentése társul, ami dupla előnyt jelent a felhasználóknak.

A Z generáció tagjai hetente átlagosan csaknem 30 órát töltenek a kijelző bámulásával, ez komoly szerepet játszik abban, hogy 48 százalékuk számol be rossz közérzetről, állandó szorongásról és szomorúságról. Sokuk számára válik megszokott gyakorlattá a negatív hírek folyamatos böngészése, amelyet az angol nyelvben a „doomscrolling” kifejezéssel illetnek, az elmúlt hónapokban azonban egyre többen ismerték fel, hogy a hagyományos mobilok használatával gyorsan javul a közérzet, ezzel egy időben pedig több időt töltenek családtagokkal, illetve a közvetlen barátokkal. A korlátozások fokozatos feloldása is segít ebben, a személyes kontaktushoz való visszatérés is hasonló felismerésekhez vezet.

Többen rámutatnak arra, hogy pusztán az egyes alkalmazásokat kellene mellőzni, nem magát az okostelefont, annak megtartása azonban kétségkívül továbbra is komoly vonzerőt jelentene. A lecserélés mellett a párhuzamos használat is egyre jellemző, ennek keretében szükség esetén veszik csak elő az „okos” készülékeket, a hagyományos példányokat részesítve előnyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #20
    "Ez a fórum, meg a PH mondjuk, szociális oldalnak minősül"

    Inkabb bulletin board. Szemelyes profilok es anyakonyvezett nev nelkul lehet ra irogatni. Ezeknek klasszikus peldaja a 4chan es tarsai, elodjuk pedig a reges regi, meg a web feltalalasa elotti newsgroup-ok. Egyebkent a Linux is egy hatalmas newsgroup-os flamewar (a comp.os.minix-ben) eredemenyekeppen szuletett. Anno fiatalkent meg en is irogattam azokba a csoportokba, aztan jott a web es felengedtek mindenkit a netre mernoki diploma nelkul is.

    "Soha nem kellett okostelefon. A számítógép is több mint elég."

    Az okostelefon egy olyan szamitogep, ami az ember zsebeben is elfer es lehet vele fotozni meg ha nagyon muszaly, akkor akar telefonalni is. Aki allandoan otthon ul (vagy a munkahelyen), annak valoban folosleges. Aki picit tobbet mozog ennel, neha utazik is nagyobb tavolsagra, annak jol jon.
  • Akva #19
    Soha nem kellett okostelefon. A számítógép is több mint elég.
  • Agyturbinikusz #18
    Ez a fórum, meg a PH mondjuk, szociális oldalnak minősül, vagy csak anti cocialisok írhatnak?
  • M2 #17
    "aki képtelen ezeket értelmesen használni, az hülye. Ettől nem lesz a facebook a sátán."

    Ez nem ilyen egyszerű. A teljes IT-iparág minden vektora abba az irányba mutat, hogy az emberek függővé váljanak. Ezen cél alapján készülnek a hardverek, az OS, a szoftverek... - minden a legerősebb marketinggel tolva, annak ezernyi trükkjével.
  • Yagami #16
    Na akkor most majd ez lesz az újabb "divatszar", amit ez a generáció terjeszteni fog. Alig várom :D
  • kvp #15
    Nem feltetlen az okostelefonokbol van elege sokaknak, hanem a vele jaro uj kulturatol, ami itthon meg nem annyira jelenik meg, de amerikaban mar egyeduralkodo. Arrol van szo, hogy ha van kozossegi media account-ja valakinek, akkor a szemelyes ismerosei egy resze rossz neven veszi ha nem jeloli oket be. Viszont ugyanezek az emberek onnantol folyamatosan ontik a kulonbozo propagandat az emberek nyakaba. Ami meg onmagaban nem lenne akkora gond, de sokan rossz neven veszik ha az illeto nem tamogatja aktivan az altaluk is megjelolt celokat. Tehat ha nem all ki a BLM vagy a LGBTQIP+ mozgalom mellett. Nem eleg csak like-olni a megfelelo tartalmakat, de aktivan tovabb is kell osztani es hitet tenni mellette, egyebkent addig nyaggatjak (lasd: cyber bullying) amig ezt nem teszi. Ugyanez valamennyire igaz a masik oldalon is, tehat ha valakinek sok MAGA-s ismerose van, akkor nem igazan kedvelik ha marxista, maoista vagy csak siman USA ellenes idelologiat hirdet. Sok fiatalnak az ismerosi kore az egyikbe, a csaladja a masik csoportba tartozik. Ez vezetett oda nalluk, hogy van egy buta telefonjuk azok szamara akiket nem kedvelnek es van egy okostelfonjuk alneven futo account-okkal a sajat barati koruk szamara. Igy el lehet kerulni a csalad/osztalytarsak/evfolyamtarsak/stb. nyaggatasat, hogy osztd mar tovabb az XYZ idelogiat hirdeto post-ot, mert egyebkent egy utolso senki, rasszista, bigott, stb. vagy. Raadasul amiota atvaltott a bal oldal arra, hogy az emberek egy resze mar a veleszuletett borszine miatt is rasszista, azota sokan mar akkor sem tudnak teljesen megfelelni a csoport elevarasoknak ha akarnak. Erre az egyik legjobb es egyben legegyszerubb megoldas ha azt mondjuk, hogy nincs is okostelefonunk es semmilyen online jelenletunk. Hirtelen a zajok es feszulsegforrasok nagyresze eltunik az ember eletebol. Persze attol meg lehet okos keszulekuk, de a valodi account-ok neveit nem adjak meg senkinek csak akikkel tenyleg kommunikalni kivannak. (akar tobb is lehet, csoportonkent 1-1 eltero, igy nem latjak a valodi ismerosei a tobbi ismeroset)

    En mar amerikai hardver/szoftver fejlesztoi, de meg modellezo online kozossegekben is lattam azt, hogy amikor megjelentek az aktivistak, akkor gyakorlatilag kiutaltak a kozosseg korabbi tagjanaik nagyreszet. Akik maradtak, azok pedig ugyancsak bealltak aktivistanak, joreszt csak azert, hogy maradhassanak. Ez egy kulturalis jelenseg mostanaban es mig Magyarorszagon nem kovetkezik be egy liberalis-globalista valtas, addig az amerikaban elterjedt klasszikus marxista-maoista eszmek sem tudnak igazan elterjedni a fiatalok kozott, leszamitva par egyetemi kart. Erdekes egyebkent, hogy pont a maoizmus hazajaban, Kinaban nem tanitjak ugy mint az 1978-as modszervaltas elott. (ok inkabb mostanaban allamkapitalistak)
  • ShuckFishTit #14
    Ez a hagyományos mobil összefüggés mekkora baromság! Pl én egyáltalán nem használok social oldalakat pláne nem mobilon, de meghalnék okostelefon nélkül!
    Utoljára szerkesztette: ShuckFishTit, 2021.05.29. 23:55:13
  • ENVE #13
    Nem hiszem, hogy ez a 2 dimenzió volna. Ez "1bites" nézőpont. Nyilván vannak olyanok, akik túlzásba vitték, szerintem jellemzően a mai 20on évesek lehetnek ezek, passz. Én 31 vagyok, és köszönöm szépen, remekül megvagyok facebook nélkül is, ha olyanom van. Attól még vannak ott ismerőseim, olykor postoltam is. Nincs gyorsabb módja egy érdekes cikk eljuttatására az ismerőseim körében. Ahogy mondtam, aki képtelen ezeket értelmesen használni, az hülye. Ettől nem lesz a facebook a sátán.
  • dyra #12
    jogos, az informatika tönkre vágja az életünket, reggeltől estig valami képernyő előtt rohadás. Az emberek jó részének ebből áll az élete. Nem csak a fiatalokat szívta be ez a szar, az időseket is. Mama reggeltől estig a Facen log. Most már ott leskelődik. Én se tudom letenni. Minden szarra van már applikáció. Kezdem rohadtul unni.
  • MerlinW #11
    Én 41 vagyok, 6 éves korom óta számítógépek közelében nőttem fel, és sosem posztoltam még semmilyen közösségi platformra nyilvánosan (értsd, fb, twitter, insta, stb), ~10 ismerősöm van facebook-on. 99%-ban LinkedIn-t használom, de azt is szakmai téren.
    Aki nem tud szoc.média nélkül élni az annyit jelent, hogy képtelen a való világban szociális kapcsolatokat ápolni, sajnálom őket.