Berta Sándor

Jobb hangminőség jöhet a videotele­fonálásban

Mindez a Dolby egyik új fejlesztésének köszönhető.

A cég a Consumer Electronics Show (CES) keretében mutatta be a kifejezetten a notebookokhoz megalkotott Dolby Voice nevű audiotechnikáját, amely jelentős mértékben javíthat a telefon- és a videokonferenciák esetében a hangminőségen. Az új fejlesztés használatához nem szükséges különleges hardver. A Dolby Voice több termékben, köztük a Lenovo Thinkpad X1 Carbon és a Lenovo X1 Yoga típusú készülékekben mutatkozott be.

Az audiotechnika a különböző hangokat képes elkülöníteni egymástól és a beszédet érthetőbbé tenni, ha több személy egyszerre kommunikál. Ez azonban egyelőre csak a Zoom esetében és kizárólag akkor működik, ha az érintettek a notebookok beépített mikrofonjait alkalmazzák. Az új audiotechnika hozzájárulhat ahhoz, hogy a hosszú videokonferenciák vagy telefonbeszélgetések kevésbé terheljék meg az emberi szervezetet, s az összes résztvevő hangja tisztábban és természetesebben hallatszódjon. A folyamatok során az egyes notebookok beépített mikrofonjait és hangszóróit alkalmazzák.

Az új fejlesztés azt is felismeri, ha valaki távolabb van az adott laptoptól vagy halkabban beszél és ilyenkor automatikusan felerősíti vagy kiemeli a hívó fél hangját, hogy a többiek is jól hallják azt. A Dolby Voice zajelnyomási megoldásokat is használ, igaz, az eljárás során nem kerül sor aktív zajszűrésre. A gyártó a beállításokhoz egy külön szoftvert ad majd ki, de azt nem közölte, hogy a közeljövőben melyik vállalat készülékeiben lesz jelen a fejlesztés. Emellett azt sem lehet tudni, hogy a Dolby Voice utólag integrálva lesz-e a különböző termékekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    kellett mint egy falat kenyér. Értelme? Semmi. Nagyobb sávszél kell? Igen.
    Már a gsm idejében is tökéletesen lehetett hallani a másikat.
    De én nem állnék meg itt. Dolby Atmos-t neki öcsém. A jövő telójai meg kezeljék a dolby szabványokat, mert ha a parasztja a házimozi erősítőjére akasztja a telót akkor neki minimum 7.2-ben szóljon a telefon beszélgetés a kutya úristenit neki.
    Video konf esetében ha szar a sáv akkor baszhatja a dolby a tudását.