Gyurkity Péter

53 ezer éves farkast találtak

Rendkívül jó állapotban maradt ránk az állat, amihez viszont véletlen egybeesések kellettek.

Nagyon érdekes maradványra bukkantak nemrég a kanadai Yukon területén, ahol az örök jég fogságába zárva vészelte át az évezredeket egy jégkorszaki farkas, tulajdonképpen sértetlen állapotban. Ennek köszönhetően több részletre is gyorsan fény derült, mind a származást, mind pedig az életmódot és a táplálkozást illetően.

Aranyásók kisebb vízágyú segítségével igyekeztek megtisztítani a fagyott állapotban talált sarat, amikor egy állat maradványai bontakoztak ki abból. A hivatalos beszámoló szerint egy farkaskölyökre bukkantak, amely 53 ezer évvel ezelőtt, alig néhány hét után hunyhatott el, a kiemelkedően jó állapot révén pedig számos részletet ismerhettek meg a kanadai és amerikai kutatók, akik szinte azonnal rászálltak az ügyre. A további bejelentések alapján kijelenthető, hogy a jégkorszaki nőstény alig 7 hetes volt, amikor véget ért rövid élete, ez pedig gyorsan mehetett végbe, hiszen ellenkező esetben az örök jég által uralt területen egyéb állatok fogyasztották volna el (vagy a holttest lassan, fokozatosan porladt volna el). Az elhalálozás pontos körülményeit persze nem tudhatjuk, viszont nagyon valószínű, hogy a farkasodú dőlt hirtelen össze, ennek köszönhetjük a szinte 100 százalékos állapotot.

A tetemből mindössze a szemgolyók hiányoznak, ez viszont lehetővé tette a részletes vizsgálatok elvégzését. Ezekből kiderült, hogy az 53 ezer éves példány szibériai és alaszkai farkasok leszármazottja, az életmódot illetően azonban néhány meglepetésre bukkantak a szakemberek, ugyanis a várttal ellentétben nem azon maradványokat találták az állat bendőjében, mint amire számítottak. A legtöbb esetben az ezen a környéken éldegélő farkasok bölények, ökrök, valamint egyéb nagyobb állatok testéből fogyasztottak, így vészelték át a nagyon kemény időszakot, viszont a most megtalált példány a jelek szerint lazacon és egyéb halakon élt, bár azt nem tudjuk, hogy társai ugyanezen étrendet követték-e.

Az időközben megfelelő módon megtisztított és konzervált tetemet a Whitehorse városában lévő Yukon Beringia Interpretive Centre épületében állították ki, a helyi őslakosok nyelvén a Zhùr névre keresztelt állat itt lesz a későbbiekben megtekinthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #1
    Hol lehet örökbefogadni?