Gyurkity Péter

Autonóm autóval rukkol elő az Amazon

A kissé furcsa külsőhöz nagyobb kényelem és biztonság társul.

Éppen a napokban számoltunk be arról, hogy az amúgy a pandémia miatt anyagi gondokkal küszködő Uber kiszáll az autonóm autók fejlesztéséből, a programot ugyanis egy másik cég veszi át, komoly befektetést eszközölve. Az Amazon leánycége eközben újult erővel dolgozik a hasonló megoldásokon, amelyeket már rövidebb videókban mutatnak be.

A Zoox szintén alig néhány nappal ezelőtt tette közzé rövid bejegyzését a Twitter oldalán, ebben már azt emelik ki, hogy a cég kiemelt, világszínvonalú fejlesztésen dolgozik, amely tisztán elektromos meghajtásra épül, legfeljebb 4, egymással szemben elhelyezkedő utassal, meglehetősen kényelmesnek tűnő, némileg kanapéra emlékeztető üléseken. A belső térben természetesen már szinte mindent érintőképernyőkön keresztül vezérelhetünk, a nagyobb kényelem jegyében a háttérzenét és a hőmérsékletet is kedvünk szerint módosíthatjuk, de maradt hely pohártartóknak, valamint a különböző hordozható kütyük vezetéknélküli töltését lehetővé tévő komponenseknek.


A gyártó (fejlesztő) saját hivatalos oldalán azt közlik még velünk, hogy a burkolat alatt egy 133 kWh-s akkumulátort párosítanak a vezetéknélküli töltés lehetőségével, az iker-motor és a négykerék-kormányzás révén pedig nagyon jól irányítható lesz az amúgy igencsak kompakt jármű, amely külsejével lepheti meg igazán az érdeklődőket, hiszen nem sokban hasonlít a manapság oly népszerű személyautókra vagy városi terepjárókra. Az aktív felfüggesztés szintén a nagyobb kényelmet szolgálja, az újratervezett airbag révén a biztonságot is növelni szeretnék, bár ez utóbbi kapcsán a számos kamerát, a LIDAR- és RADAR-érzékelőket, illetve az ezek által végzett, 360 fokos monitorozást is érdemes megemlíteni, amely 150 méteres távolságig terjed – ez hivatott megelőzni a problémákat.

A cég egy hosszabb sorozatot is közölt a YouTube-portálon, ennek első fejezete felül beágyazva látható, ezek révén már a San Francisco és Las Vegas utcáin végzett teszteket is megtekinthetjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Igen, alapvetoen gazdasagilag az a leghatekonyabb megoldas, ha az emberek tobbsege (azaz a nem essential worker kategoriasok) soha tobbet nem hagyja el a lakasat es amit az allamtol vagy a cegektol kap (esetleg megveszi sajat penzbol ha otthonrol tud valami hasznosat dolgozni), azt gurulo vagy repulo dronok viszik az ablakaig. Mint a Mezga csaladban a fenyposta. A tobbiekert meg elmegy a robot taxi es naponta szallitja oket a munkahelyuk es a lakasuk kozott.

    Ez azon persze nem valtoztat, hogy az uj fejlesztest egy korabbi, mar evek ota hasznalatban levo megoldasrol masoltak. Egy okos startup kepes eladni a multiknak meg a spanyol viaszt is.
  • defiant9 #2
    Amazon kapcsán nekem első körben a házhozszállítás ilyetén automatizálása ugrik be. Covid scenario-ra ez mindenütt tök jól is jönne mert elég sokan otthon vannak és oda tudnak menni átvenni a szállítmányt. Enélkül azért precízebb átadás-átvétel szinkronizálást igényel, bár nálunk eleve nem dívik a lábtörlőn hagyni a csomagot de USA-ban ez valid opció, az elsődleges célpiac meg valszeg ott lenne. Persze ha lenne benne egy drone is, ami az utolsó 20-30 yardot áthidalja akkor megoldható :)
  • kvp #1
    Az elozo forradalmi megoldas:
    https://en.wikipedia.org/wiki/ULTra_(rapid_transit)
    https://www.youtube.com/watch?v=s9jClMkDWVA

    2011 ota ki lehet probalni a londoni Heathrow repteren. Az amazon rendszeret 2014 ota fejlesztik. (lehet akkor jart arra az otlet kitalaloja) Robottaxinak vagy mikrobusznak persze jo ez is.