Gyurkity Péter

A közösségi média ellen indít háborút Trump

A platformra erősen támaszkodó elnök nagyobb felelősségvállalásra kényszerítené az óriásokat.

Az elmúlt néhány napban mi is beszámoltunk arról, hogy érik a botrány a Twitter és az amerikai elnök között, miután előbbi az olvasók félrevezetésével vádolta meg az ország vezetőjét, amire utóbbi azzal reagált, hogy a közösségi média jól ismert szereplői tulajdonképpen cenzúrázzák az oldalaikon megjelenő véleményeket és elfojtják a szólásszabadságot. Most egy elnöki rendeletben köteleznék őket nagyobb felelősségvállalásra, visszavonva a korábban élvezett védelmet.

Az első körben hírügynökségi beszámolók bukkantak fel, miszerint a Fehér Ház már előkészítette az elnöki rendeletet, nem sokkal később azonban ennek aláírására is gyorsan sort kerítettek. Az anyagban egészen pontosan az eddig élvezett védelem visszavonásáról van szó, amely korábban felmentette a közösségi platformokat üzemeltető cégeket (vagy éppen a blogírásra vállalkozó magánszemélyeket) az ugyanazon oldalakon megjelenő kommentárokért való felelősség alól, amit persze a mindenki által jól ismert IT-óriások alaposan ki is használtak, hiszen ezzel még durvább online összeütközéseknek adhattak helyet, nagyobb kattintásszámot generálva – ebbe a versenybe pedig a hagyományos média is beszállt, hiszen egyre kedvezőtlenebb helyzetükben más alternatívát nem találtak a lépéstartásra.

Érdekesség, hogy a Section 230 néven emlegetett kitételt eddig eltérő okok miatt kritizálták, a fő vádpont sokak részéről ugyanis éppen az volt, hogy a közösségi média helyet ad a gyűlöletbeszédnek, esetenként helyi villongásokat, két, egymással szemben álló tábor fizikai összeütközését váltva ki. Trump elnök szerint viszont itt inkább a vélemények korlátozásáról, valamint az egyoldalú, a demokratákat támogató magatartásról (és stratégiáról) van szó, amire a Twitter azzal vágott vissza, hogy az elnök saját bejegyzéseiben félrevezeti a választókat. Most éppen a levélben történő szavazásról van szó, ami Trump szerint a csalás gyanúját veti fel, a hangsúly azonban jól látható módon inkább a média elleni háborún van, amelyet az elnök már választási kampánya alatt intenzíven folytatott, helyesen figyelve meg, hogy az átlagpolgár jobban gyűlöli a média képviselőit, mint a politikusokat.

A rendelet egy másik cikkelye szerint egy olyan eszközt kell biztosítani majd a felhasználók számára, amely lehetővé teszi a cenzúrázással kapcsolatos panaszok gyors benyújtását. A cenzúra, a vélemények korlátozása, a különböző tartalmak eltávolításának kérdése amúgy is éles vitát generált a tengerentúlon, ez valószínűleg Trump nélkül is hasonló magasságokba emelkedett volna, így viszont a politika is beszállt a küzdelembe, előre nem látható eredményekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #33
    A zsindex minden rovata hozza a dezinfós felforgató lényeget, nem tehet mást, máshoz nem is értenek.
  • Vanek úr #32
    :)
    Már írnom sem kellene, mert előttem a többiek megtették. De azért mégis jólesik leírni, hogy ez nagyon nem jött össze. :)
    De egyébként direkt írtam, hogy nem a politikai részükön jelent meg az írás, hanem a technológiain. Vagyis inkább tényszerű összefoglaló lett, mint politikai irányultságú. De ha téged nem érdekel, akkor nem érdekel. Csak csukott szemmel nem érdemes rugdosni a labdát, mert lehet, hogy öngól lesz belőle.
  • UUUU #31
    "A médiavállalat figyelmeztető bejegyzése alig volt észlelhető, aztán Trump törölte is, de a politikával foglalkozó elemzők azonnal felfigyeltek rá. A Twitter vezetését ugyanis éveken keresztül éles bírálattal illették az amerikai elnök bejegyzéseinek tartalma vagy stílusa miatt. A cég azonban mindig azzal vágott vissza a kritikákra, hogy Trump nem sértette meg a szolgáltató szabályzatát."

    erik-a-botrany-a-twitter-valotlannak-jelolte-trump-bejegyzeset


    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.06.02. 12:12:47
  • AcsMarci #30
    És melyik tweetjét törölték? Csak mert az, amelyikről ez a cikk, meg az indexen található szól, még mindig fent van.
    A törölt tweet.
  • AcsMarci #29
    Te a Twitter és a Facebook azért viselkedik így, mert törvényileg kötelezték rá. trump és amcsi szenátus is egyik pillanatban a szabályozásról és a szűrések fontosságáról beszél, de abban a pillanatban, hogy ezek nem csak a politikai ellenfeleik posztjaira alkalmazódik hanem az övéikre is, rögtön előhúzzák a cenzúra kártyát. Emlékezzünk vissza, az FB alapítóját behívatták szenátusi meghallgatásra álhírek terjesztése miatt, köztük olyan álhírek miatt is, amit amerikai politikusok írtak/terjesztettek. És vajon hány ilyen politikust kérdeztek ki/ hallgattak meg. Kereken 0-át. Vagyis a politikus hazudhat az nem gond, őt nem kell büntetni, csak a helyet ahol hazudik. Kérdem én, ha kiáll az illető egy színpadra, akkor kit fognak megbüntetni? A rendezvényszervezőt aki felállítatta?
  • UUUU #28
    Te meg az iskolapeldaja vagy annak, hogy azt hiszed ha tobbszor hangoztatsz valamit, attol a hamis igazza valik es ezzel azt hiszed igazad lesz. Nem toroltek a hozzaszolasat, sajat maga tavolitotta el. Gondolom rajott, hogy fogast lehet a magyarazatan talalni. A masik fele, Trump talan jos, hogy a jovore hivatkozik, hogy valasztasi csalast idez elo a kozossegi portal majd ? Ezt hivjak ragalmazasnak. A masik fele, az szokott a csalasokrol leghangosabban kiabalni, aki altalaban a legjobban csal. :)
  • Tetsuo #27
    Az igazi demokrácia lenne, ha a műtéteket is szavazással döntenék el: az adott kórházakban mindenki egyenlő beleszólással bírna, legyen az sebész vagy karbantartó. ;-D
  • Tetsuo #26
    Minden jöhet célpontnak, ahol cenzúra folyik a szólásszabadságot hangoztatva...
  • Sydra #25
    https://www.facebook.com/queuethequeue/videos/998043713927085/
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.06.01. 14:02:36
  • Sydra #24
    Te iskolapéldája vagy annak a sztereotípiának, aki mindent elhisz, amit az index-en olvas.
    (Ez duplán vicces, mert amikor a fenti mondatot leírtam, még csak a kommented első felét olvastam el, aztán most látom hogy még egy index link is ott hever. :D)
    Amúgy meg Trump-nak törölték is tweet-jét, szóval reflexből az első állításod már érvénytelen.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.06.01. 13:58:43