Gyurkity Péter

Egyre erősebbek a hurrikánok

Ezért azonban nem kizárólag az emberi tevékenység a felelős.

Az elmúlt években több tanulmány is megjelent az óceánok felszíni hőmérsékletének, valamint a természeti katasztrófák gyakoriságának és erősségének változásával kapcsolatban. Ezt a sorozatot egészíti most ki a Wisconsin Egyetem és a NOAA közös tanulmánya, amelyben egy jóval hosszabb időszakot vettek alapul.

Nem sokkal korábban már elkészült egy hasonló anyag, amelyben a közzétételt megelőző 25 éves periódust vizsgálták meg, most azonban 40 évre tolták ki az intervallumot, bár az elmúlt két év még nem került bele ebbe. Enélkül is sikerült azonban egyértelmű módon kimutatni, hogy évtizedenként nagyjából 8 százalékkal nagyobb valószínűséggel érte el egy-egy hurrikán a kiemelten veszélyes 3-as kategóriát, vagyis ebben az évtizedben ennyivel gyakrabban fordul majd elő ezen besorolás elérése, mint az ezt megelőző periódusban. A megvizsgált időszak kiterjesztése nagyban segített a trend pontosabb felvázolásában, ebben gyakorlatilag mindenki egyetért, bár azt gyorsan hozzáteszik ehhez, hogy az óceánok felszíni hőmérsékletének emelkedése (amely a globális klímaváltozás, tehát nagyrészt az emberi tevékenység eredménye) komoly mértékben hozzájárul a folyamathoz, amely eddig is egyértelmű volt.

Ennek ellenére a tanulmány készítői megjegyzik, hogy közvetlen módon nem vizsgálták, pontosabban nem választották szét a természetes folyamatokat az emberi beavatkozás következményeitől. Egyértelműen leszögezik az anyagban, hogy természetes folyamatok is zajlanak, amelyek ciklikus jellege miatt amúgy is megfigyelhető lenne az erősödés, itt ugyanis nem feledkezhetünk meg az olyan fontos jelenségekről, mint az El Nino és a La Nina. Ez persze régiótól és időszakoktól függően változó adatokat nyújt a műholdas mérések számára, de a legfontosabb tudnivaló, hogy természetes és nem természetes tényezők továbbra is egyaránt jelen vannak ezen a területen, ez tehát egyhamar nem fog megváltozni.

Az erősödő viharokra éppen a napokban láthattunk kitűnő példát, a Bengáli-öbölben ugyanis az Amphan névre keresztelt szuperciklon elérte a legmagasabb, 5-ös besorolást, eközben pedig tartósan 270 km/h-s szélfújást generált, amellyel ebben a régióban egycsapásra a legerősebb példánnyá vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!