Gyurkity Péter

104 fokon ég az Amazonas

A NASA az űrből figyeli a pusztítást, meglehetősen sok azonban az álhír.

Az Amazonas-medencében elhelyezkedő trópusi esőerdő kiterjedt tüzeiről immár hetek óta olvashatunk a sajtóban, a téma pedig (tipikus módon) gyorsan politikai kérdéssé és vitatárggyá vált, többek között azért, mert az évezredek óta oly divatos világvége-hangulat újult erővel tért vissza. Bár világvégéről nem beszélhetünk, a pusztítás a megannyi álhír és tévedés ellenére is jelentősnek mondható.

A NASA augusztus végén tette közzé az ECOSTRESS-műhold által készített felvételeket, amelyeket pontosabb mérések egészítettek ki. Kiemelték, hogy az erdőtűz által keltett forróság egyes esetekben meghaladja a 104 Celsius-fokot, ami azonban nem fedi a pontos helyzetet, hiszen az értékes műszerek mindössze ekkorra hőséget tudnak regisztrálni, vagyis a hatalmas jelenség gyakorlatilag kiakasztotta azokat. A fotókon gomolygó füstfelhő látható, amely több esetben eltakarja a tüzeket, a mérések pedig egyenként egy 70x70 méteres foltot fednek le, amivel viszonylag részletes képet alkothatunk a helyzetről. Egyes jelentések szerint a brazil elnök eközben 60 napra betiltotta az erdőirtásban használt további tüzek gyújtását, a munkálatokban pedig már a hadsereg egyes egységei is közreműködnek, hogy megfékezzék a lángokat.

A Forbes érdekes összeállításában már arról írnak, hogy számos álhír és tévedés kering a világhálón, illetve a médiában. Azt már tudjuk, hogy az itteni esőerdő nem nevezhető a Föld tüdejének, mivel nagyjából ugyanannyi oxigént nyel el, mint amennyit megtermel, azt pedig még a CNN és a The Times is elismerte, hogy egyrészt az erdőtüzek nem egyetlen (jelenleg éppen a sokak szemében szálkát jelentő jobboldali kormány által irányított) országra korlátozódnak, másrészt pedig a mostani esetet nem írhatjuk a klímaváltozás számlájára. Fontos ehhez hozzátenni, hogy bár idén az erdőtüzek száma csaknem duplája a tavalyinak, ez viszont még mindig az elmúlt 10 év átlaga alatt van, a kétezres évek elejéhez képest pedig komoly a csökkenés, vagyis egyelőre nincs szó kedvezőtlen globális trendről.

Mások kihangsúlyozzák, hogy az egyes politikusok és hírességek által is táplált globális hisztéria nem indokolt, mivel a mostani erdőtűz a méretes pusztítás ellenére sem kivételes jelenség, fontos viszont, hogy az erdőirtás és a fakitermelés növekedése a teljes esőerdő területének akár 18-20 százalékát is érintheti, ez pedig valós veszélyt jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zulu12 #5
    "csak itt 104 foknál van a nem jó, de nem is tragikus"

    XDDDD Valaki úgy érzem nézett egy bizonyos sorozatot :DD
  • NEXUS6 #4
    XD
  • VolJin #3
    Vagy konkrétan a tűzről van szó a 3,6-al, csak itt 104 foknál van a nem jó, de nem is tragikus.
  • VolJin #2
    Gondolom az lett volna a lényeg, hogy a tüzek mellett közepes távolságokban is 104 fok felett van a hőmérséklet, tehát ott sem életbiztosítás tartózkodni, ami 100 méterre van a tűztől.
  • NEXUS6 #1
    104 fokon szerintem nem ég!
    Csak mert kevés olyan anyag van ott, aminek ilyen alacsony lenne a gyulladási hőmérséklete azért. XD