Gyurkity Péter

Gondolattal irányítható egy új bionikus kar

A fejlesztést pedig a Csillagok Háborúja főhőséről nevezték el.

Kutatók több különböző csoportja évek óta dolgozik azon, hogy a végtagjaikat elvesztők, illetve a részleges vagy teljes bénulás miatt tolószékbe kényszerült emberek visszanyerjék korábbi szabadságukat, ezen a területen pedig több fontos előrelépésről olvashattunk. Most egy olyan bionikus kar elkészültéről számoltak be, amely a tesztek során már bizonyított, itt pedig két területen is sikert arathatnak.

Amerikai lapok számoltak be a Utah Egyetem szakembereinek sikereiről, amelyeket a közelmúltban végrehajtott, egyelőre házon belüli tesztek során igazoltak vissza. Az írásban arról olvashatunk, hogy a friss fejlesztés, egy új bionikus kar és kéz esetében sikerült elérniük a gondolatokkal való közvetlen irányítást, illetve a megfelelő visszajelzések biztosítását, vagyis a tesztek résztvevői nemcsak kényelmesen irányítani tudják a protézist, de egyben megfelelő módon érzékelik a nyomást, a vibrációt, sőt akár a fájdalmat is, dacára annak, hogy az élő szövet itt már nincs jelen. Még a hiányzó izmokat és azok összehúzódását is jól regisztrálják, amit ugyanazon megoldással érnek el.


A Luke Skywalker karakteréről elnevezett fejlesztés a karban elhelyezett érzékelők adatait továbbítja az agyba, mégpedig az elektródák és a meglévő idegek összekötésével, így érhető el a megfelelő jelek beérkezése és azok értelmezése. Állításuk szerint a tesztek résztvevői több mint 100 különböző helyen érzékelhetik a külső behatásokat, az agyból pedig ugyanilyen pontossággal futnak be a mozgásra vonatkozó utasítások, amelyeket a bionikus kar precíz módon hajt végre. A munka évek óta folyik, 2017-ben például ugyanezen csoport korábbi eredményeiről számoltak be az egyetem honlapján, érdekes módon pedig egy másik, a DARPA által is támogatott projekt szintén a „Luke” nevet használta fel, saját fejlesztése kapcsán.

Egyelőre gondot jelent a vezetékek jelenléte, valamint a hordozható jelleg hiánya, itt tehát az elkövetkező hónapokban a vezetéknélküli és mobil változat kialakításán dolgoznak majd, hogy a résztvevők akár saját otthonaikban teszteljék tovább a megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #8
    "Te melyik fakenews oldalon szerzed az informacioidat Amerikarol???"


    Hat sok helyrol, szeleskoruen tajekozodom

    De amerikaban tenyleg nem ritkasag, hogy a szakkozep iskolaban tanulnak meg irni olvasni a gyerekek. Az amerikai kosarlabda, es rogbi egyetemeken meg, szo szerint analfabetak is kapnak diplomat.

    Utoljára szerkesztette: duke, 2019.08.03. 16:01:14
  • Sequoyah #7
    Te melyik fakenews oldalon szerzed az informacioidat Amerikarol???

    Mi az hogy nincs allami oktatas? Hogy a fenebe ne lenne... Nem hogy van allami oktatas, de jobb allamokban kategoriakkal jobb az allami iskola a Magyarorszagi iskolaknal...
    Az en fiam hamarosan kezd az egyik ilyen iskolaban, szinten Mo-rol kikoltozott kollegaim pedig mar evek ota ide jaratjak a gyereket, es eszukbe nem jutna Magyarorszagra visszairatni a gyereket...


    Az allami egeszsegugy sem ismeretlen, bar ott mar jo kerdes hogy az Amerikai vadkapitalista, vagy a Magyar 100% kommunista rendszer a jobb... Ha van munkad, akkor sokkal jobb ellatast kapsz egy Amerikai korhazban. Ha nincs munkad, akkor nyilvan a kommunista rendszer jobb...
  • duke #6
    Amerika mas vilag, teljesen maskepp mukodik. Ott allami egeszsegugy sincs, es lenyegeben allami oktatas sincs. Az allami oktatas naluk annyi, hogy beterelik a negereket az iskola epuletebe, hogy ott lojek halomra egymast, ne utcakon, mert annak rossz a piarja.
    Szoval alapvetoen mas az allami szerep, mint nalunk.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2019.08.02. 13:51:17
  • gaszton421 #5
    Van azért ott is rengeteg, de a lényeges különbség hogy ki finanszírozza, elhanyagolható számban készülnek 100% állami pénzből.
  • duke #4
    Valoban amerikaban tenyleg nincs egyetlen stadion sem. 100 szazalekosan stadion mentes az orszag.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2019.07.30. 17:52:45
  • Omega #3
    Az amerikaiak már régebben is fejlesztettek ilyen karokat, arra kíváncsi lennék, hogy ez miben jobb azoknál, mert ez a cikkből nem derül ki. Amennyire leszűrtem, a gondolatokkal való irányításnál az a probléma, hogy erős koncentrációt igényel az irányítás, mert nem úgy működnek az ilyen megoldások, hogy rácsatlakoznak az agy kimenetire mint a mátrixban, hanem csak megmérik a neuronok aktivitását az agy bizonyos területein, ez kb. azt jelenti, hogy durván lecsökken adatfolyam felbontása (mintha hd képből csinálnának 320*240-eset) és természetellenes módon kell használni az agyát a viselőnek, vagyis meg kell tanulnia a megfelelő agyi aktivitás előállítását a megfelelő mozdualt kiváltásához, ami azért messze van a Luke Skywalker féle robotkartól, ami még fénykardozásra is alkalmas volt. Persze ez is fantasztikus eredmény, de érdekelne, hogy azóta milyen fejlődés történt.
    Utoljára szerkesztette: Omega, 2019.07.30. 14:44:48
  • dzsagon #2
    bámulatos hol tart már a tudomány
  • Quintus #1
    Ugye milyen ostobák és felelőtlenek ezek az amerikaiak? Ahelyett, hogy stadion építéssel foglalkoznának, mint mi magyarok!