Gyurkity Péter

Méretes aszteroida haladt el a Föld mellett

A közeli pálya és a nagy sebesség ellenére nem voltunk veszélyben.

A NASA saját rendszerén keresztül követi a Földre potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidák ezreit, az adatbázisban pedig a napokban egy újabb példány, a 2010 PK9 ugrott az első helyre. A hatalmas objektum pénteken délután haladt el mellettünk, viszonylag közel, ám a bolygó nem forgott közvetlen veszélyben.

Az úgynevezett NEO (Near-Earth Object) 2010 óta szerepel a listában, akkor ugyanis (nagyjából 4 éven át) több tucat megfigyelés révén vázolták fel az objektum pályáját és egyéb jellemzőit. Az aszteroida méretét, pontosabban annak átmérőjét, 120 és 260 méter közé teszik, ez már jelentősnek mondható, hiszen ezzel nagyjából kétszer olyan magas, mint a gízai nagy piramis. Azt eddig is tudtuk, hogy az ilyen nagyobb példányok meglehetősen ritkán vetődnek közel a Földhöz, becsapódás pedig néhány millió évente történik meg, de itt nyilván nem hagyhatunk mindent a véletlenre, az információszerzés tehát nagyon fontos feladat, dacára annak, hogy számos példányt nem, vagy csak nagyon későn veszünk észre.

Az ügynökség illetékesei ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy a legfeljebb 25 méter átmérőjű példányok elégnek a légkörbe való belépéskor, ezen esetekben tehát a kár minimális – bár azon is sok múlik, hogy lakott, avagy lakatlan terület felett történik a behatolás, ahogy azt a cseljabinszki eset kapcsán láthattuk. Az 1 kilométerig terjedő átmérővel rendelkező példányok már komoly károkat okozhatnak, és bár a NASA előzetes számításai szerint a szóban forgó aszteroida mindössze 0,02 CSE távolságban halad el mellettünk, ez még mindig 3,15 millió kilométeres táv, ami a Föld és a Hold közötti út nyolcszorosa – az esetleges számítási hibákért nyilván utólag elnézést kérnek majd, amennyiben mégis bekövetkezik a katasztrófa.

A szakemberek folytatják a munkát, a folyamatos megfigyelés mellett mások eközben azon törik a fejüket, hogy milyen egyéb eszközöket vethetünk be, hogy akár aktív módon is megvédjük magunkat. A mozifilmekkel ellentétben itt nem a ránk veszélyt jelentő objektumok felrobbantása jön szóba (amely mindössze megsokszorozná a célpontok számát), hanem az apró noszogatás, vagyis a pályák módosítása, ami viszont komoly munkát (és éveket) vesz majd igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #12
    Úgy kell annak, akinek tengerparti villája van! Gondolta volna át előbb!
  • felemelő #11
    Szörnyű!
    Másrészt a túlnépesedés nyomása enyhül :)
  • Kelta #10
    egy ekkora kőnél már kritikus a sebesség amivel belép a légkörbe..és hogy hová csapódik, és általában ezek gyorsan jönnek..
    ha szárazföld, a maga előtt tolt levegőtől a talaj elolvad és ebbe csapódik bele, hatalmas mennyiségű földet dobva a légkörbe.. helyi hatása kb 10-50km körzetben lenne,
    de ha vízbe csapódik, akkor komolyabb gond lehet, mert hatalmas szökőár indulhat föld körüli útra, ami akár 200-800m magas is lehet és közel 500km/h sebességgel haladva körbekerülné a földet..és szinte mindent elpusztítana ami a partokon van 50-100km területen belül..és gondolj bele, százmillió halott minimum, összeomlik a társadalmi rendszer sok helyen, pánik, ellátó rendszerek túlterhelődnek..rengeteg hajó elsüllyed..temetetlen halottak tízmilliói mindenhol, állatokról nem is beszélve..járványok fertőzések..pénzügyi rendszer leáll, bankok is, kórházak elképesztően túlterhelve, a krónikus betegeket (rákos cukros otthonlévő) személyzet híján nem lehet rendesen ellátni, sokan otthon egyedül halnak meg, mert minden rokon meghal..és senki nem megy segíteni..tovább növelve a halottak számát
    egyéb hatásokról nem beszélve..hatalmas por mennyiség miatt napokig hetekig sötétség lehet..sok növény is elpusztul, élelemhiány ivóvíz hiány alakul ki, fosztogatások kezdődnek..
    soroljam még?
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2019.07.30. 19:19:43
  • Zoliz #9
    Dehogy mind. 700 méteres kőtől esetleg pár város, de úgye utólag tájékoztatták volna a lakosságot, hogy jobb lett volna arébb tartózkodni.

    Mert hát ugye simán ki lehet számítani a röppályát és a becsapódási pontot. Ha nem akkor kiszacskó krupmlit se ér a mai technika ill. hagynak minket meghalni.
  • gaszton421 #8
    Az űrhajósok nagyot küszödnek azért is hogy ne égjenek el, az a szögtartomány ami mellett lepattan sokkal kissebb mint az aminél meg elég.
  • Nemzsidó #7
    ...meg különben is lepattanna a légkörről... Az űrhajósok mit össze küszködnek, hogy jó szögben érkezzenek :)
  • end3 #6
    Előbb vagy utóbb, de megtudjuk! - Nyilván lesz keletje a kőbaltát pattintani tudó szakértelemnek.
  • Kelta #5
    Hülyék ezek, egy 1km-es becsapódása nagyjából véget is vetne a mai emberi társadalomnak...

    és egy 25m-es is simán becsapódna, bár nyilván elenyésző hatással..
  • M2 #4
    "nem a ránk veszélyt jelentő objektumok felrobbantása jön szóba (amely mindössze megsokszorozná a célpontok számát)"

    Robbantásnál ugye az lenne a cél, hogy:

    "a legfeljebb 25 méter átmérőjű példányok elégnek a légkörbe való belépéskor"
  • Kissssss0 #3
    majdnem mind meghaltunk....
    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2019.07.27. 21:38:02