Berta Sándor

A Facebook ellen is vizsgálat indul

Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a következő hónapokban az összes jelentős amerikai IT-óriás üzleti gyakorlata górcső alá kerül.

A Google és az Amazon után a Facebook ellen is hivatalos eljárás kezdődhet. A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) engedélyt kapott arra, hogy kivizsgálja a közösségi platform esetleges piaci versenyjoggal ellentétes döntéseit. A testület már egy évvel ezelőtt tanulmányozta a felhasználók magánélete elleni lehetséges jogsértéseket, ugyanakkor a piaci versennyel kapcsolatos kérdésekben eddig mindig az amerikai igazságügyi minisztérium volt a felelős. A két hivatal jogkörei gyakran keresztezték egymást, egy új megállapodás viszont igyekszik tisztázni a helyzetet és felosztotta a kompetenciákat. Így a jövőben az FTC lesz a felelős a Facebook elleni, míg az igazságügyi minisztérium az Alphabet elleni vizsgálatokért.

A hírre a Facebook részvényeinek árfolyama drasztikusan gyengült és végül 7,5 százalékos mínusszal zárt. A kiszivárgott információkat egyébként sem a szaktárca, sem a szövetségi testület nem kommentálta. Justin Post, a Merrill Lynch elemzője azt nyilatkozta, ha az igazságügyi minisztérium valóban elrendeli az eljárás lefolytatását, akkor az erősíteni fogja a Facebook, az Amazon és a többi technológiai konszern kritikusait, s a téma alaposan feltüzelheti a 2020-as elnökválasztási kampányt.

Az FTC tavaly a Cambridge Analytica-botrány miatt indított vizsgálatot az óriáscég ellen és többek között azt tanulmányozza, hogy a Facebook megsértette-e az aláírt 2011-es megállapodást, amelyet pont a hiányos adatvédelem miatt kellett kidolgozni. Áprilisban pedig kiderült, hogy a vállalat 3 milliárd dolláros büntetéssel számol, amelyet magántitkok megsértése és adatok engedély nélküli kiszolgáltatása miatt kaphat az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól. Emellett New Yorkban és Írországban is vizsgálat indult a társaság ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noland #1
    Jó fej, én bírom!..Mármint a másikat, a sapkást :)