Gyurkity Péter

Egyszerre több valóság létezik

Ezt igazolta a kvantumok szintjén egy régi elmélet friss és részletes vizsgálata.

Az még többnyire a laikusok körében is ismert tény, hogy a kvantummechanika bizonyos paradoxonokat kínál, amelyek teljes kifejtése és magyarázata további komoly munkát és eredményeket igényel. Most egy régi elméletet igazoltak vissza részletes vizsgálatokkal, így bebizonyosodott, hogy az évtizedekkel ezelőtt felvetett paradoxon valódi problémát jelent a szakemberek számára.

Wigner Jenő még a hatvanas évek elején vetette fel a Schrödinger macskája paradoxon egy változatát, amely szerint amennyiben egy zárt szobában lévő barát találja meg először az edényben az élő vagy holt macskát, a barát agyának állapotát nem tudjuk meghatározni addig, amíg be nem tekintünk a szobába, miközben az adott személy már eleve tudja, hogy örül vagy sem a macska állapotának. A szakemberek számára ugyanezen probléma jelenik meg a fotonok polarizációjának vizsgálata során, hiszen ezek puszta megmérése megváltoztatja azok állapotát (a forgási tengely fixen függőleges vagy horizontális helyzetet vesz fel), tehát míg a mérés előtt ezen részecskék az úgynevezett szuperpozícióban (kevert állapotban) vannak, a mérés révén egy adott állapotot, fix polarizációt vesznek fel, eközben azonban egy másik, a mérésben nem résztvevő személy számára a meg nem figyelt foton továbbra is szuperpozícióban marad.

Kutatók egy csoportja (az eddig elért elméleti és gyakorlati előrelépésekre alapozva) most egy olyan kiterjesztett vizsgálatot folytatott le, amelynek során kettős megfigyelést végeztek el, összesen négy kitalált személlyel, ám két valódi fotonpárral, amelyeken belül az egyik részecske állapotának ismerete révén már következtethetünk a másik állapotára. A kísérlet során a két laborban lévő két személy (akik a „barát” szerepét töltötték be) megmért egy-egy fotont, ami megtörte az adott pároson belüli kapcsolatot és egyben a szuperpozíciót, az eredményt pedig a kvantummemóriában, vagyis a másik részecske állapotával rögzítették. A másik két, laboron kívüli személy előtt két lehetőség állt: vagy megnézik a kvantummemóriát és ennek alapján ugyanazon következtetésre jutnak a polarizációt illetően, vagy interferencia-vizsgálattal próbálnak választ találni arra a kérdésre, hogy a szuperpozíció még mindig helyben van-e (ebben az esetben ugyanis a fotonok hullámként viselkednek és a fényhullámok gyakorlatilag kioltják egymást).

A kísérlet során igazolták Wigner jóslatát, tehát a laboron kívüli személyek valóban eltérő eredményt rögzítettek, miközben mindkét eredmény elfogadhatónak minősül, dacára annak, hogy ezek ellentmondanak egymásnak. Ez viszont szintén arra utal, hogy maguk a mérések nem értékelhetők abszolút eredményként (igazságként), ez ugyanis a megfigyelő helyzetétől és körülményeitől függ, ezt tehát a jövőben mindig szem előtt kell tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces2 #25
    ez nagyon off topic lett DE: elég baj az hogy beletörödsz , hogy a coca cola meg a politikusok a szemedbe hazudnak, a politikában már mindegy is hogy a politikus mit szeretne az a lényeg hogy meglovagoljanak valamilyen érzelmet, csak a szavazat meglegyen aztán jöhet a brexit , meg jujj bazmeg én lettem az usa elnöke mit a faszt csináljak.....egyáltalán nem értelmetlen, a pokolba tartó vonaton csücsülünk és leszarod.....
  • Archenemy #24
    "De amikor azt mondja, hogy "nincs korrupcio es mi nem lopunk" "

    A politikai marketing már csak ilyen. A Coca Cola marketingesétől se várod el, hogy úgy álljon hozzá, hogy "Hát igazából a Pepsi Cola is elég jó, a Coca Cola meg roncsolja a fogakat", akkor a politikusoktól miért. Politikai marketingszövegeket veszel kézpénznek és azon kattogsz, tök értelmetlen. Azon is kattoghatnál, hogy az ellenzék 9 éve minden egyes évre megjósolja, hogy most megy csődbe az ország, csak gondolom orbánozni menőbb felétek vagy nemtom.
  • Omega #23
    Nem értek hozzá, de valaki elmagyarázná mi értelme volt ennek a kísérletnek? Mert, ha jól értem a cikket ezt már eddig is tudták, el játszhattak volna egy darab papíron kísérlet nélkül.
  • VolJin #22
    Valóban több valóság van, mert ezt az állítást el is hiszem, meg nem is, de lehet, hogy csak szuperpozícionálok!
  • weine #21
    Nem, jót mond. A távolság csak azért jött be, hogy érzékeltesse a 2rés kísérletből (https://www.youtube.com/watch?v=9RrBerbbhMw&t= )
    fakadó következményeket így lehet jól szemléltetni .
    Gondolatkísérlet a 2 rés követezményeiről:
    https://www.idokep.hu/hirek/quantum-radar-delayed-choice-eraser

  • weine #20
    Ekkor azonban lehetne (kellene) mérni ezeknek a fotonoknak az oszcillálási a frekvencáját...Ilyen meg nincs(vagy csak nem tudok róla)
  • Sequoyah #19
    A radiohullamoknak nincsen hatotavolsaga. A fotonok addig mennek amig valamibe nem utkoznek. Az egy dolog hogy a zaj miatt a gyakorlatban nem igazan dekodolhatoak, de mivel kvantumfizikarol van szo, es az elmeleti lehetosegekrol, ez nem igazan relevans ebben a temaban.

    A radihullamoknak csak az szab hatart, hogy egy bizonyos tavolsagban az univerzum gyorsabban tavolodik mint a feny sebessege, igy sohasem er oda.
  • Sequoyah #18
    Azt eddig is tudtuk, hogy ez a pont kb 14 milliard fenyev tavolsagban van.
  • Cyberdog #17
    Biztos, hogy szükség van olyan nagy távolságra? Hisz, egyéb más tényezőket figyelembe véve, biztos, hogy másképp látják.
    Még ha egy időben is létezünk, s valami oknál fogva a mi naprendszerünket pásztázzák, akkor is számukra, a megfigyelt állapot nem a valós idejű állapotokat tükrözi. S ha millió fényévre vannak tőlünk, akkor az 1 millió évvel ezelőtti állapotokat látják, nem ami most zajlik nálunk.

    A rádiózással az a probléma, ha jól tudom, de ha nem akkor elnézést kérek - 50 fényév az a távolság ameddig a rádiójelek tisztán vehetőek. Utána torzulnak, széteshetnek ilyen-olyan okokból kifolyólag. Míg bizonyos távolságban már alig megkülönböztethető az univerzum háttérzajtól. Igen csak fülelniük kell, ahhoz, hogy meghallják. Nem produkálunk akkora rádiókitöréseket, mint egy pulzár vagy egy feketelyuk.
  • NEXUS6 #16
    Igen, ennek lehetősége eddig is benne volt a kvantummechanikában, most ennek realitása igazolást is nyert, úgy tűnik.