Berta Sándor

40 dollárt is elkérhet az alkalmazásaiért a Google

Kiszivárgott, hogy készülékenként mekkora összegbe kerülnének a webes konszern programjai.

Az Európai Bizottság júliusban 4,3 milliárd euróra büntette meg a Google-t az európai uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. Az EU szerint az óriáscég 2011 óta jogellenes korlátozásokat vezetett be az Android eszközgyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára annak érdekében, hogy bebetonozza erőfölényét az általános internetes keresés terén. Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a társaság október 29-től az Európában eladott okostelefonok és táblagépek után licencdíjat fog kérni a mobiltelefon-gyártóktól a Google Play és más alkalmazások használata után. A licencrendszer az okostelefonokhoz és a táblagépekhez egyaránt elérhető lesz az Európai Gazdasági Térség területén. Az EGT magába foglalja az Európai Unió 28 tagállamát, továbbá Izlandot, Liechtensteint, Norvégiát és Svájcot. Azok a gyártók, akik hajlandók kifizetni a licencdíjakat a Play Store, a YouTube, a Gmail és a Térkép esetében, plusz költségek nélkül telepíthetik fel a készülékeikre a keresőt és a Chrome böngészőt.

Most a The Verge arról számolt be,, hogy a licencdíj eszközönként akár 40 dollár is lehet majd, de régiónként és képernyő-felbontásonként, illetve pixelsűrűségenként eltérő lehet. 40 dolláros licencdíjat kellene fizetni például az 500 ppi vagy nagyobb pixelsűrűségű okostelefonok után. Ilyen többek között a Samsung Galaxy S9 (570 ppi). A 400 és 500 ppi közötti pixelsűrűségű modelleknél a licencdíj 20 dollár lenne, a 400 ppi-nél kisebb pixelsűrűségű termékeknél 10 dollár, néhány államban pedig csak 2,50 dollár. Az új díjak 2019. február 1-től léphetnek hatályba. A Google egyelőre nem kommentálta a megjelent információkat.

Ismertté vált az is, hogy a vállalat az Európai Gazdasági Térség országait három kategóriába sorolná be. A legmagasabb licencdíj vonatkozna az első kategóriára, amelybe a Németországban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Norvégiában és Hollandiában eladott okostelefonok és táblagépek tartoznának. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyártók áthárítják-e majd a díjat a vásárlóikra vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobijub #29
    sajnos, tényleg sajnos, nem kell sok hajánál fogva előcibált érv annak belátásához, hogy az it világon belül teljesen természetes, hogy egy "csomó mindenben" kialakul egyetlen egyeduralkodó. még a kevésbé it világban is elég agyatlan lett volna, ha az elterjedt 1+2*1/16 videokazettafajta helyett egyidejűleg több életerős mozgolódott volna a piacon. vagy kilencféle különböző optikai korong az egyszál cd helyett. nem hiszem, hogy sokat kellene magyarázni azon, hogy milyen lenne, ha a tcp/ip mellett mg lenne öt, hasonló mértékben elharapódzott másik, az ethernet mellett lenne öt hasonló mértékben elharapódzott másik, a wifi mellett lenne öt hasonló módon elharapódzott másik. és sajnos ugyanennyire természetes, hogy nem igazán hasznos, ha operációs rendszerből túl sok, konkurrens harapódzik el. az még belefér, hogy mobilon, desktopon és szerveren meg a felhőben külön-külön más-más legyen az egyeduralkodó, de valamelyik valahogy valamikor teljesen természetes úton IS kiemelkedik, persze nem mindig van az az út a becsület köveivel kikövezve. és mivel nagyon-nagyon sok olyan terület van, ahol egyrészt magától is kialakul az egyeduralkodás, másrészt igenis megvan a haszna, ezért a "hatóságoknak" azt is meg kellene kutatniuk, kiismerniük, kiérlelniük, kidolgozniuk, kitanulniuk, hogy a már kialakult egy, elharapódzott egyeduralkodót miben (ez tán fontosabb, mint a hogyan) és hogyan kell kordában tartani. vannak területek, ahol van értelme a konkurrenciának, de tényleg a bölcsesség az ami szükségeltetik annak meglátásához, hogy hol van értelme erőltetni, támogatni és hol tök fölösleges.
  • asgh #28
    Az Apple más műfaj, mert az iOS elválaszthatatlan a hardvertől, azaz a termék része, ahogyan az Apple szoftverei és szolgáltatásai is. Emiatt monopóliumról sem lehet beszélni, mert ha maga a hardver nem kerül monopol helyzetbe (nem kerül), akkor az apple OS, szoftver és szolgáltatás sem tud.
  • felemelő #27
    "licencdíjat fog kérni a mobiltelefon-gyártóktól a Google Play és más alkalmazások használata után"

    De innen megint van egy probléma, amit megoint ki kell vizsgálni.

    A Play nem lehet egyeduralkodó, "kötelező" elem, vagyis ezekre a telefonokra a gyártó, ha nem akarja megvenni, akkor egy másik, alternatív telepítés módot ill. áruházat kell tennie.
    Ami meg ha olcsóbb, akkor hamar megtelik alkalmazásokkal (persze ha az EU keményen megköveteli, hogy a gugli nem akadályozhatja semmi módon a piaci versenyt, vagyis nem akadályozza a Play-ben levő alkalmazások kettős megjelenését).

    Csodálom, hogy a gugli ekkora öngól lő, maga segíti és kényszeríti ki a konkurens struktúra felépítését!
  • cateran #26
    Ez jo poen volt...ha vicceltel...ha komolyan gondoltad, akkor yikes...
  • Sequoyah #25
    Amig a kulfoldi monopoliumok (pl Google) az ehhez hasonlo verseny-ellenes lepesekkel eltiporjak az osszes kezdemenyezest EUn belul es kivul egyarant, addig ne varj eletkepest konkurenciat senkitol sem. A monopoliumok letorese szukseges (de nem elegseges) ehhez.
    USA-ban egy evszazaddal ezelott megvolt a mersz feldarabolni a monopoliumokat, es nem sokkal ra gazdasagi boom kovetkezett. Ma mar nincs meg ez a mersz ott, de az EU-ban meg megvan.
  • Sequoyah #24
    Haha, azt csak hiszed. Szerinted most hol kering a neten az osszes szemelyes adatod, bongeszesi elozmenyeid es ugy altalaban minden?:) Masreszt hol vannak a versenykepes konkurenciak, amik fejlodesre osztonoznek az Androidot? Az Appleon kivul senki nincs mar talpon.
  • TokraFan #23
    Maximálisan egyetértek!
    Az EU-nak a pofázás és a behajtás helyett azon kéne dolgoznia, hogy életképes konkurenciát tudjon felmutatni az IT szektorban, mert csak ennek van értelme. Ahhoz viszont pont olyan hülyék, mint a hazai ámokfutók...
  • TokraFan #22
    Ez joos, de más lapra tartozik. Ez a probléma az Artisjus belős korrupt rendszere miatt adódhat...
  • jkedzs #21
    erről van szó!
  • Sydra #20
    Szerintem kevésbé naiv dolog a mikulásban hinni, mint abban, hogy az EU a vásárlók vagy a polgárok érdekeit nézi. Épp a Szovjetunió 2.0-át építjük és hasonló sikertörténettel fog végződni a dolog.