Berta Sándor

Akadályozza az olcsó tinták használatát az Epson

A gyártó termékeiben egy frissítés óta kizárólag eredeti tintákat lehet alkalmazni.

Az Epson korábban kiadott egy szoftverjavítást a tintasugaras nyomtatóihoz és a multifunkciós készülékeihez, amellyel néhány hibát akart befoltozni. Azonban az intézkedésnek volt egy plusz hozadéka is: annak feltelepítése után már nem voltak használhatók az utántöltött vagy olcsó tintapatronok. Ez utóbbiról viszont a frissítés leírásában egyetlen szó sem szerepelt. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) a gyakorlat miatt a texasi államügyészséghez fordult és többek között azt vetette az Epson szemére, hogy megtévesztette a fogyasztókat, ami a helyi fogyasztóvédelmi törvény alapján jogsértő.

A kiadott szoftverfrissítés minden olyan tintasugaras nyomtatót és multifunkciós készüléket érintett, amelyet a társaság 2016 vége és 2017 augusztusa között dobott piacra. Ken Paxton, az EFF jogásza levélben hívta fel az esetre a figyelmet, s a szervezet felszólította a más amerikai szövetségi államokban élő felhasználókat, hogy jelentkezzenek, ha őket is érinti a probléma, hogy az ő keresetüket is be lehessen nyújtani az ügyészséghez vagy csatolni lehessen a meglévő beadványhoz.


Az ilyen jellegű intézkedésekkel azért is károsak, mert alkalmasak arra, hogy a felhasználókat arra ösztönözzék, hogy ne telepítsék fel a frissítéseket, ami által sebezhetők maradhatnak az adott termékek - különösen akkor, ha a helyi hálózathoz vagy az internethez vannak csatlakoztatva. Ahogy Cory Doctorow, az EFF tagja fogalmazott: azzal, hogy az Epson visszaélt a frissítési mechanizmussal, mindenki biztonságát veszélyeztette.

Szeptember végén írtunk arról, hogy a Hewlett-Packard megegyezett a felperesekkel egy hasonló ügyben, amelynek az előzményei 2016-ig nyúltak vissza. A gyártó letiltotta a harmadik féltől származó kellékeket és a nyomtatóinak fimware-jeibe beprogramozott egy lejárati dátumot. Ez utóbbinak köszönhetően, ha valaki egy harmadik féltől származó tintapatront használt a tintasugaras nyomtatójában, akkor 2016. szeptember 13. után olyan hibajelzést kapott, amely szerint az adott tintapatron hibás és tovább nem használható. A per megegyezéssel zárult, de valójában a társaság veszített, hiszen 1,5 millió dollár kártérítést kell fizetnie az ügyfeleknek és a perköltségek is a vállalatot terhelik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #10
    A versenyjogi törvényeket a multik írják. Különösen az EU-ban.
    Aki mást hisz, nem ebben a világban él.
    Mindössze ott a gond, hogy ami kedvez az EU multijainak, az sajnos ugyanúgy kedvez az EU-n kívüli multiknak.
    Önlábonlövés esete forog fent.
  • wraithLord #9
    Miért szerencsére? Eddig nem tudtak rá odafigyelni, és fenntartani a normál versenyt, nincsenek piacelemzőik, szakértőik, akik látják, hogy egy trend hova fog vezetni, ha nem lépnek közbe? Csak akkor lépnek valamit, amikor már nem lehet a céggel mit kezdeni azon kívül, hogy megvágják őket relatíve potom pénzekkel?

    Szerintem is a Google azt rak az Androidba, amit akar, a Microsoft meg olyan böngészőt rak a Windowsba, amilyet akar. A szabályozószervek eddig tojtak rá, azért tart ott a helyzet, ahol tart. Amikor már úgyis mindegy, és lehet őket fejni, akkor közbelépnek, és "szabályoznak". Ez aztán baromira fair. Bármennyire is szociopata elven működnek ezek a cégek, mert úgy működnek, akkor sincs rendjén.
  • gosub #8
    Nem lehet downgradelni és nem informáltak erről a lényeges módosításról. Valamint ha eleve ilyen egy nyomtató lehet hogy nem is vettem volna meg.
    Autós példa sántít, mert az autógyártók nem tiltják, hogy kinek a benzinjét locsold a tankba.
  • Fefy #7
    Szerencsére a versenyjogi törvények és az egész cikk is arról szól, hogy ezt a Google nem teheti meg.
  • DrSoong #6
    Tudtommal a google fejleszti az androidot így abba olyan egyéb saját SW-t rak amit akar. Ha neked nem tetszik akkor válassz olyan készüléket ami nem azt az op. rendszert használja.
  • Sequoyah #5
    Az szamomra rejtely hogy ennek mi koze a temahoz...
  • CairoJack #4
    Fogyasztói részről meg az, ha 0-ra zuhan a vásárlóik száma. Anno amúgy a HP is lejátszotta ez, de a felháborodás hatására pár nap alatt visszakoztak ebből.
    Részemről OK, megjegyeztem, hogy az életben nem kell Epsont venni... semmiből...
  • Cat #3
    A termék a tiéd, a te döntésed, hogy telepíted rá a frissítést, vagy nem. A cégek részéről teljesen általános, hogy csak bizonyos feltételek mellett tudják garantálni az általuk korábban eladott termékek rendeltetésszerű működését. Gondoljunk csak az autóknál a kötelező szervízciklusokra, vagy szinte minden terméknél a megbonthatatlanságra, mely megszegés esetén a garancia elveszítésével jár.
  • Sequoyah #2
    Ezeket a piacellenes lepeseket mikor torik le a hatosagok? Ez sem jobb semmivel, mint amikor a Google eloretelepiti a sajat termekeit az Androidra, vagy keresesi talalatok manipulalasaval elnyomja a versenytarsait.
  • ostoros #1
    Cég éves bevételével megegyező bírság. Nem profit, bevétel. Csak ez hat rájuk.