SG.hu

Ultimate Fishing Simulator

Kiadó: Ultimate Games
Fejlesztő: Bit Golem Games
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core i5 processzor, Nvidia GTX 660 grafikus kártya, 4 GB RAM, 12 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i5 processzor, Nvidia GTX 970 grafikus kártya, 8 GB RAM, 12 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Bass Pro Shops: The Strike, Euro Fishing
Kategória: szimulátor

A horgászat az egyik legjobb időtöltés, ha ki akarunk szakadni a szürke hétköznapokból, az állandó pörgésből, miközben még a stressztől is megszabadulnánk. Az Ultimate Fishing Simulator azonban most megpróbálja bebizonyítani, hogy pecázni nemcsak élőben, hanem számítógépen is jó móka!

Az utóbbi években százával jelentek meg olyan videojátékok, melyek különféle szimulátorokként az értelmetlenség határait súrolták. A kecske- vagy a kenyérszimulátor például tökéletes példaként állítható be a sorba, noha nem árt kiemelni, hogy mindkettő meglepően nagy sikert aratott a maga nemében, miközben mellettük rengeteg olyan értelmetlen, pár száz forintért kínált darabokkal is találkozhattunk, mint a targoncázás vagy a raktárvezetés örömeire koncentráló alkotások. Sokan ebbe a kategóriába teszik a horgászós szimulátorokat is, hiszen halat fogni nagyszerű dolog, de messze nem olyan nagy élmény billentyűzettel és egérrel hódolni ennek a szenvedélynek, mint egy tóparton ücsörögve, barátokkal beszélgetve, sörözgetve és a világ dolgairól elmélkedve.

Ezen a szűrőn keresztül nyilván az Ultimate Fishing Simulator létjogosultsága is erősen megkérdőjelezhető, azonban nem szabad ennyire szigorúnak lenni vele, hiszen dacára a témának, a fejlesztők legalább megpróbálták a képernyő előtt ülve is élvezetessé tenni a pecázás élményét. Persze túl sok egyediségre azért így se számíthatunk tőle, hiszen hiába közelítettek ehhez a tevékenységhez egészen sajátosan a fejlesztők, hiába alakult át többször is a korai változathoz képest, a végeredmény, azért messze nem lett olyan tartalmas és élvezetes, hogy azt néhány megszállott horgászon kívül bárki tartósan élvezze!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Az Ultimate Fishing Simulator kapcsán az egyik legnagyobb gond, hogy a készítők halálosan komolyan vették magukat, ezáltal nem akartak viccelni a címben elrejtett szimulátoros megkülönböztetés miatt, ami sajnálatos módon tönkretette az élményt. A legtöbb horgászós játék ugyanis korábban azért volt érdekes, mert peregtek benne az események, a halfogás pedig valamilyen egyszerű minijáték köré lett felépítve, azonban esetünkben a valóságból vettek át bizonyos dolgokat a készítők, így nem ritka, hogy tényleg hosszú perceket kell üldögélni egy helyben ahhoz, hogy végre kapásunk legyen. A játék ugyanis nyersen a kezünkbe adja a lehetőséget, pontosabban a felszerelt pecabotot ahhoz, hogy csak leüljünk és behajítsuk a horgot egy tó közepére, azonban ami ezek után következik, az egészen felemás élményekkel kecsegtet.

Bár kapunk némi segítséget ahhoz, hogy miként tudunk könnyedén halat fogni, a valóságban egyáltalán nem lesz egyszerű a feladatunk, ha nem ássuk bele magunkat egy kicsit abba, hogy az adott helyszínen milyen halfajok élnek, azok mikor a legkapósabbak, mekkora horoggal és milyen csalival érdemes próbálkoznunk náluk, sőt a kapcsolódó, bármikor fellapozható enciklopédiában még arról is találunk leírást, hogy miféle technikákat vessünk be azért, hogy kapásunk legyen. Ez eddig a pontig rendben is lenne, csakhogy hiába tanuljuk meg a szakirodalmat, a valóságba nagyon nehéz átültetni az egészet, mert valamiért semmi sem akar úgy működni a játékban, ahogyan kellene.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Túl sok lehetőségünk persze nincs is! A bedobott horgot és csalit ugyanis bár kedvünkre rángathatjuk – ez a legfontosabb stratégia –, és meghatározhatjuk a kihúzás sebességét is az orsón, azonban hiába próbálkozunk a leírt vagy a saját trükkökkel, valamiért a többórás tesztelés során is képtelenek voltunk megfelelő rendszert találni azzal kapcsolatban, hogy mikor van biztos fogás, és mikor nincs. Noha a valóságban nyilván pontosan ez történik, de egy videojátéktól elvárjuk, hogy legalább bizonyos fokig kiszámítható taktikát adjon a kezünkbe, pláne annak fényében, hogy ha egyszer a halacska rákapott a horogra, egy halálosan egyszerű minijátékkal kell kifárasztanunk, illetve kiemelnünk a vízből.

Az egyes helyszínek mind-mind más halfajokat vonultatnak fel, és mindegyiküket eltérő taktikával tudjuk csak kifogni, ami a szakmaiság szempontjából helytálló, sőt a változatosság tekintetében is kellemes – pláne, amikor megjelennek a motorcsónakok vagy a lékhorgászat –, de a kiszámíthatatlan fogási mechanizmus elég komolyan rá tudja nyomni a bélyegét az élményre. Pláne, hogy nemcsak kiszámíthatatlan, sokszor teljesen rossz tanácsokat is ad, ezáltal nagyobb horgot kér, amikor nem tudunk nagyobbat vásárolni, vagy a csali cseréjére ösztönöz, de utána ugyanúgy percekig csak magányosan ülünk a bottal, miközben már továbblépnénk és fejlődnénk, de csak apróságokat tudunk kiemelni a vízből, melyek pár dollárt vagy mindössze néhány tapasztalati pontot érnek.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Nyilván az elhangzottak csak az alapok az Ultimate Fishing Simulator tekintetében, hiszen rengeteg aprólékos beállítást kínál az orsó forgásának szabályozásától vagy megfékezésétől kezdve a felszerelésünkig bezárólag. Utóbbi kapcsán egyébiránt tényleg nem spóroltak a készítők, tonnányi horog, orsó, damil, csali, nehezék, komplett bot, háló és egyéb közül válogathatunk magunknak, az igazi horgászok tehát már csak ezek feloldása vagy megvásárlása miatt is kitartóan szenvednek majd az első néhány órában, hiszen tapasztalataink szerint minél jobb felszereléseket tudunk vásárolni, annál könnyebb lesz a halfogás procedúrája is.

Ehhez azonban pénz és magasabb szint elérése szükségeltetik, vagyis végtelen türelem, hiszen ezeket nem osztogatják csak úgy, kizárólag a kifogott halak után járnak, és olyan gonosz a program, hogy mindegyik darab után el kell döntenünk: pénzt kérünk érte vagy inkább tapasztalati pontot? A kifogott fenevadakat egyébiránt saját horgászkunyhónkban állíthatjuk ki – nagyon hangulatos kellemes zenére körbejárni, és megnézni a trófeákat –, sőt mi több, az egyedüli élmények mellett másokkal is megoszthatjuk a horgászás örömeit. Utóbbi egyébiránt sokkal pergősebb, már-már versenyhangulatot kínál, miközben a halak is mintha jobban harapnának, a szabályok pedig változóak, ezáltal hol az időre kifogott darabszám, hol az összes súly vagy más egyéb kritérium dönthet a győzelmünkről. Ezek egyjátékos módban nem annyira lényegesek, sokkal inkább a szintlépés, hiszen csak ez dönt arról, hogy átléphetünk-e a következő pályára vagy sem.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Amivel kapcsolatban azonban határozottan a leggyengébb teljesítményt nyújtja az Ultimate Fishing Simulator, az túlzás nélkül a grafika, hiszen bár nincs nagy gépigénye a játéknak, ezért cserébe azonban nem is kapunk szinte semmi extrát. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mind a víz, mind a halak, mind nagy általánosságban a környezet ábrázolásában legalább 10 éves lemaradással rendelkezik a végeredmény, amit ráadásul a minősíthetetlen víz alatti nézelődés vagy a grafikai hibák még tovább rontanak. Sőt mi több, ehhez olyan hosszú töltési időket kaptunk, hogy néha azt hittük, ott öregszünk meg a képernyő előtt!

Kezelőfelület, irányíthatóság: Mondhatni tipikus hibáktól és hiányosságoktól szenved az irányítás terén az Ultimate Fishing Simulator, hiszen a legtöbb realisztikus élményhez hasonlóan a készítők igyekeztek kihasználni a billentyűzet összes gombját és az egér minden rejtett tartalékát ahhoz, hogy a lehető legautentikusabb formában játszhassuk a nagy horgászt. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy gyakorlatilag sok esetben egyenesen irányíthatatlannak érezzük majd a játékot, pláne kapás idején, amikor egyszerre kéne húzni, fárasztani, fékezni és ereszteni is, miközben nem ártana hálóért sem nyúlni a nagyobb hal kiemeléséhez. Ennél sokkal letisztultabb irányítással lényegesen jobb élmény lett volna a horgászat.

Játszhatóság: Ezen a téren sem erősebb közepesnél az Ultimate Fishing Simulator, hiszen aki csak néha-néha lógatna be egy-egy horgot, az garantáltan az első percek után sikítva menekül a játéktól, mely túl komolyan veszi önmagát, és közben pont az igazi élmény veszik ki belőle. Bár van többjátékosos mód, és a horgászfelszerelések terén is óriási kínálatra számíthatunk, de például a pályák tekintetében már egészen csekély lesz a tartalom.

Intelligencia, nehézség: A játék nem nevezhető nehéznek, hiszen alig van benne kihívás. Azt ugyanis nem neveznénk kihívásnak, hogy a rosszul felépített rendszer miatt képtelenek vagyunk percenként halat fogni, ami egy kicsit felpörgetné az élményt, de helyette sokszor hosszú ideig semmi sem történik majd, csak az oda-vissza futkározás a tóparton – esetleg motorcsónakozás –, valamint a damil folyamatos rángatása. Ez élőben talán jó móka, de sajnos nem sikerült kellően videojátékosan tálalni ahhoz, hogy kocahorgászok is élvezhessék.

Hangok, zene: Gyakorlatilag alig hallunk bármilyen hangot a játékban, így ebben a tekintetben alig volt hibázási lehetőségük a készítőknek, a zenék például elhanyagolhatók – bár elég sok van belőlük –, az effektek elmennek, egyedül a természet hangjai lettek olyan kiemelkedők, hogy tényleg igazi stresszűző hatása van tőle a végeredménynek.

Összegzés: Az Ultimate Fishing Simulator a maga nemében nem lett egy rossz játék, de bőven megmarad a középszerűségben még akkor is, ha más szimulátorokhoz vagy horgászós címekhez hasonlítjuk. A pályák mennyiségét leszámítva óriási tartalmat kapunk ugyan a pénzünkért, ellenben ha most találkozunk először pecabottal, vagy nem horgászunk túl gyakran, akkor alig tudjuk majd élvezni, mert sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a készítők a realizmusra, mint arra, hogy a maximumra járassák a játékélményt. Több minijátékkal és korrektebb megjelenéssel talán nem lettünk volna ennyire szigorúak, de ebben a formában ez sajnos kevés lesz a nagyobb sikerhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Szemely szerint nekem mar a World of Warcraft horgaszati rendszere is boven eleg volt es ott legalabb viszonylag jol lehetett latni a mogotte levo algoritmust. (kb. ugyanolyan erdekes es valtozatos volt mint a harcrendszer)

    ps: a halakat ott is meg lehet fozni, sot ott a jatekban a virtualis halakbol keszult virtualis kajat meg meg is tudta enni a virtualis karakter...
  • DaemoonHunter #3
    Srácok, a Russian Fishing 4-et is teszteljétek, mert a pénznyelő újításai ellenére is még mindig az egyik legnagyobb szimulátor (talán helyenként túlzottan szimulátor is). Ráadásul abban még "halászlevet" is lehet főzni a kifogott halacskákból :D
  • Tuvok #1
    "többórás tesztelés során is képtelenek voltunk megfelelő rendszert találni azzal kapcsolatban, hogy mikor van biztos fogás, és mikor nincs"

    Igen, ezt nevezik horgászatnak. :D