Mortimer

Matrox G450



Az elmúlt évben az NVIDIA uralta a grafikus gyorsítók piacát. A konkurens cégek nem tudták magukat az NVIDIA által diktált gyors tempóhoz, a hathónapos termékciklushoz tartani. Az S3 a Savage2000 félresikerült bemutatkozása után visszavonult a nyilvánosság elől, és miután nem sikerült a chipset driver-jében a T&L támogatást megoldania, végleg kiszállt a versenyből. A 3dfx Voodoo4 és Voodoo5-jének megjelenése nagyon sokat csúszott, és a Voodoo5 6000 is már jóideje késik. A vékonyabb pénztárcájúakat megcélzó kártya, a Voodoo4 4500 is csak szeptember 11. óta kapható a boltokban.

Régóta nem hallottunk a Matrox felől sem, ami valaha a 2D gyorsítókártyák királya volt. A Matrox története hasonló ahhoz, mint ami a az S3-mal is történt. Megjelentek az első tisztán 3D gyorsítókártyák (Rendition Verite, Voodoo, Voodoo2, TNT, stb), amikkel szemben a Matrox egy idő után már csak azt tudta felmutatni, hogy milyen szép a 2D-je. Az új 3D gyorsítókártyák növekvő teljesítményüknek köszönhetően egyre jobb és szebb 3D grafikát produkáltak, aminek hatására a 2D-s teljesítmény másodlagos szemponttá vált.

A Matrox azonban nem adta fel, és 1998 augusztusában bejelentette a „visszatérő” chipjét, a G200-at. Hasonlóan a vele nagyjából egy időben megjelenő Savege3D-hez, a G200 is meghajtó problémákkal küszködött. A driver nem támogatta közvetlenül az OpenGL-t, csak Direct3D-n keresztül. Meg kell azonban említeni azt is, hogy lenyűgöző képminőséget produkált 2D-ben és 3D-ben egyaránt.

1999 májusában jelent meg a G200 utódja, a G400. Elődje gyengéit kijavítva, ez a chip már rendelkezett teljes OpenGL támogatással, és teljesítménye is nőtt. A Matroxnak ez volt az első terméke, ami rendelkezett a DualHead tulajdonsággal (egyszerre két monitort/ TV-t/ LCD-t is lehetett használni egyetlen kártyával). De a G400 sem volt hibátlan: elterjedését nehezítette a túl magas ára és a leginkább várt G400MAX szállításának akadozása.

Amikorra a G400MAX végre kapható volt a boltokban, a vásárlók többsége úgy döntött, hogy inkább megvárják a 3dfx és az NVIDIA egy-két hónapon belül megjelenő kártyáit, amelyek az ígéretek szerint még gyorsabbak, még jobbak voltak. A G400 széria kiadása után a Matrox jó ideig nem jelentett be új grafikus kártyát sem, így nem jelentett konkurenciát az NVidia GeForce-nak - illetve később a GeForce2-nek.

Nem túl rég kaptuk az első híreket, hogy a Matrox folytatja a sorozatot a G450-nel. Mint ahogy az a nevéből is látszik, ez nem egy teljesen új kártya, hanem inkább a G400 egy javított változata. (A széria fejlesztés alatt álló tagjáról, a G800-ról mostanában került napvilágra egy nemhivatalos technikai specifikáció). A tervek szerint a G450 májusban jelent volna meg, a boltokban pedig júniustól lehetett volna megvásárolni. Szeptemberben a G450 végre megérkezett. A kártya

A G450 sikerét megalapozhatja, hogy a G400 az említett hibái ellenére is nagyon jó kártya volt. DualHead képessége igen kedvelt, különösen a professzionális felhasználói körökben. Sajnos még ma is, egy évvel a megjelenése után a G400 még mindig túl drága. A legolcsóbb G400 DualHead OEM ugyanannyiba kerül, mint a sokkal jobb 3D teljesítményt nyújtó GeForce2 MX TwinView (NVidia által hasznát technológia, megfelel a Matrox DualHead-jának). Mivel a Matrox belátta, hogy a G400 több mint egy éves 3D magja már nem versenyezhet a legújabb kártyákéval, a piac egészen más részét célozta meg a G450 kártyával: az üzleti/professzionális régiót.

Klikk ide!

Klikk ide!
Kattints a képre a nagyításhoz!

Az új G450 a G400 jobban integrált, mégis olcsóbb technológiójú verziója. Az egyik fontosabb változás a gyártási technológiában van: a 0.18 mikronos technológiával készül, szemben G400 0.25 mikronosával. Emiatt jelentősen lecsökent a chip mérete és hőkibocsájtása. A másik költségcsökkentő változtatás az, hogy a memóriabusz szélessége csak 64 bites a G400-as 128 bitjével szemben. Mivel ezzel a lépéssel egyszerűen megfelezték a busz sávszélességét, az ebből fakadó hátrányok (azonos idő alatt csak fele annyi adatot képes továbbítani) enyhítésére a chip támogatja a DDR SDRAM-ot (az DDR memória órajelenként kétszer képes adatot továbbítani). Így elméletileg a feleakkora busz szélesség ellenére a G450 memóriájának sávszélessége megegyezik a G400-éval.

Annak ellenére, hogy a Matrox hivatalosan nem közölte, úgy tűnik hogy a G450 DDR SDRAM-ja 166 MHz-en működik, ami megegyezik az eredeti G400 SDR memóriájának órajelével. Tehát G450 memóriája effektíve 333MHz-en működik, ami a G400-ével megegyező sávszélességet biztosít (~2.7Gb/s), viszont még mindig jóval elmarad a G400MAX sávszélességétől. (A G400MAX memóriája 200MHz-en fut, így a sávszelessége 3.2 Gb/s). Maga a mag 125 MHz-en megy, ami megegyezik az eredeti G400 órajelével. Ezen az órajelen a G450 maximum teljesítménye 250 MTexels/s maximum, ami megint messze alatta van a G400MAX által nyújtott 333 MTexels/s teljesítménynek.

Látszik, hogy a két chip teljesítményadatai teljesen megegyeznek. Ennek oka az , hogy a G400 magja kisebb változtatások kivételével egy az egyben átkerült a G450-be. A 0.18 mikronos technológiának köszönhetően a magba tudtak integrálni jónéhány - eddig a kártyán elhelyezkedő - egységet, anélkül hogy a chip mérete megnőtt volna az elődjéhez képest. A chipbe a 360 MHz-en működő elsődleges RAMDAC mellé bekerült az eddig külső másodlagos RAMDAC, ami a második képernyőt szolgálja ki. A TV kimenetet működtető Matrox TVO chip és mindkét CRT vezérlő is a processzorban kapott helyet. A DVI alapú digitális lapos monitort támogató TMDS jeladó is a processzorba lett integrálva. (Reméljük a Matrox tanult az nVidia hibájából, és ez a TMDS jeladó képes 1024X768-nél nagyobb felbontást is megjeleníteni.)


A sok processzorba integrált funkció miatt a kártya mérete sokkal kisebb, mint a G400-as, és a nyák sokkal egyszerűbb, ami miatt a gyártási költségek jelentősen csökkentek. Így a G450 ára 145 dollár lett. Jelenleg kétféle G450 kártya kapható, a Matrox Millenium G450, és a Matrox Millenium G450-DVI. Az utóbbinak az egyik kimenete le van cserélve DVI csatlakozóra, és mind a két kártya rendelkezik TV-kimenettel a fenti képen látható külső csatlakozó segítségével. A G450 a 0.18 mikronos technológia ellenére érezhetően melegszik ezért hűtést igényel, de ehhez elég egy hűtőborda. DualHead

A G400 legkedveltebb tulajdonsága a DualHead volt, és a Matrox továbbfejlesztette ezt a már eddig is nagyon hasznos technológiát. Amint a G450 érzékeli, hogy második képernyőt (monitor, LCD,TV, stb) is csatlakoztattunk hozzá, a driverje egy felbukkanó dialógban megkérdezi, hogy kivánjuk-e a kártya DualHead funkcióit használni.

A G450 DualHead-je megegyezik a G400-éval abból a szempontból, hogy továbbra is 4 fő működési módja van : Multi-Display, Clone, Zoom és DVDMax. A Multi-Display egyszerűen Matrox többképernyős támogatása, ami kiegészíti a Win98/ME/2000-ben találhatót (illetve WinNT esetében - aminek nincs - pótolja).


Win98/ME alatt a G450 Multi-Display lehetővé teszi, hogy az Asztalt kibővitsük egy olyan második monitorral, amelynek felbontása és frissítési rátája különbözik az elsődlegesétől. A Matrox Vezérlőpultjának (Control Panel) egyik opcióját használva biztosíthatjuk, hogy ikonjaink és ablakaink minden újraindításkor ugyanott helyezkedjenek el.


WinNT/2000 alatt nem ennyire jó a helyzet: a két képernyő felbontása nem különbözhet A második képernyő felbontásának maximuma viszont már nem a G400-nál megszokott 1280X1024 , hanem 1600X1200. A G450 DualHead-je támogatja a hardveres OpenGL gyorsítást mindkét képernyőre Win2000 alatt, továbbá a hardveres Direct3D gyorsítást mindkét képernyőre Win98/ME/NT/2000 alatt.

Újdonság a Matrox Multi-Desktop funkciója (MMD). Az MMD lehetővé teszi, hogy több egymástól független Asztalt hozzunk létre, különböző alkalmazás ablak poziciókkal, háttérrel, ikonokkal stb. A G450 DualHead Zoom-ja (az egyik képernyő részletét lehet kinagyítva a másik képernyőn nézni) nem változott a G400-hoz képest.
Egyetlen különbségnek az tűnik, hogy a Multi-Zoom szolgáltatás immár használható WinNT/2000 alatt is. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználónak, hogy előre beállítsanak nagyítandó területeket, és ezekhez különböző billentyű kombinációkat rendeljenek.


A G450 DualHead egy másik funkciója a DVDMax. Ez lehetővé teszi, hogy az egyik képernyőn Full Screen (teljes képernyős) módban DVD-t nézzünk, míg a másik megmaradt az eredeti felbontásban, mindenféle DVD lejátszó ablak nélkül. A család akár filmet is nézhet az egyik monitoron miközben mi a másikon dolgozunk.


A G400 és a G450 DualHead Clone módja (az elsődleges képernyő tartalmát lemásolja a másodlagosra) és TV kezelése között nincs különbség, azzal a kis eltéréssel, hogy a G450 TV-n megjeleníthető felbontása nagyobb a G400-énál (maximum 1600X1200). Driverek

A képek önmagukért beszélnek.









Tesztek


640x480-ban már látható, hogy a 3D teljesítménye nem mérhető a GeForce2 kártyákéhoz. Ami meglepő, hogy a sima G400-as is jobban szerepel. Ennyit az "elméletileg" megegyező memória sávszélességről.


800x600-ban már a TNT2 Ultra is jóval megelőzi, és bár a G450-t nem játék kártyának szánták, elvárható lenne, hogy legalább az egy évvel öregebb márkatársánál, a G400-nál jobban teljesítsen.


Újra az utolsó helyen kullog. Érdemes megjegyezni, hogy a hasonló árkategóriájú GeForce2 MX a rangsor túlsó végén található.


A grafikonról leolvasható, hogy 640x480 felbontás felett a kártya kifullad, eléri teljesítményének maximumát és gyorsabb processzor mellett sem nyújt jobb teljesítményt.

Látható, hogy az UnrealTournament 1028x768-ban jól játszható bármelyik elfogadható Direct3D teljesítményű kártyával.


A nagyobb felbontásban azonban már az UT-nél is éreződik az alacsony memória sávszélesség és kitöltési sebesség (fill rate) hátránya, amik miatt ismét messze elmarad a GeForce2 mögött.

2D képminőség és teljesítmény

Matrox mindig is a 2D "királya" volt, és az új kártyával is csak megerősíti ezt a pozicióját. A G450 az összes tesztelt rivális kártyánál élesebb képet adott. A 366 MHz-es RAMDAC-jának köszönhetően a kép nagyon éles volt még 1600x1200-as felbontásban is.


Csak elhanyagolható különbség van a kártyák 2D teljesítménye között.


Itt sincs semmi meglepő, mindegyik kártya megközelítőleg ugyanúgy teljesített.

Összegzés

Legkézenfekvőbb a G450-t a hasonló szolgátatásokat nyújtó (TwinView) és megegyező árkategóriájú GeForce2 MX-hez hasonlítani. Bár a kártya két különböző célközönséget céloz meg, mégis kijelenthetjük, hogy a GeForce2 MX a győztes.

3D-ben a GeForce2 MX elsőbbsége megkérdőjelezhetetlen az több mint egyéves 3D magú G450-nel szemben. A meggyőző 3D teljesítményén kívül a GeForce2 MX mellett szól T&L egysége is.

A G450 előnye a GeForce2 MX-szel szemben a DualHead-ben rejlik. A DualHead sokkal bővebb eszköztárat és nagyobb rugalmasságot biztosít számunkra, mint az NVIDIA TwinView-ja. Az NVIDIA ugyan tervezi a TwinView továbbfejlesztését, de egyenlőre még nem tudni, hogy mikorra készülnek el vele.

Ezek alapján ha valakinek teljesítményre van szüksége, válassza a GeForce2 MX-et, ami az egyik legjobb ár/teljesítményt nyújta napjainkban. Akinek viszont a DualHead gazdag eszköztárára van szükség, és drágának találta a G400-at, annak a G450 az ideális választás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomy Lee #33
    [IMG][/IMG]