Berta Sándor

Tévéadások sugárzását tesztelik 5G-n

A Telefónica külön környezetet hoz létre az 5G-hálózatokban megvalósítható műsorszórás tesztelésére.

Az 5G első hivatalos verzióját tavaly decemberben fogadták el. Az új 5G-tesztterületet a Bajor Rádió wendelsteini területén alakítják ki. A távközlési konszern 5G Today néven már működtet ott egy közös projektet a Kathrein nevű antennagyártó és a Rohde & Schwarz mérőtechnika-specialista céggel közösen.

A FeMBMS (Further evolved Multimedia Broadcast Multicast Service) nevű üzemmód lehetővé teszi az azonos médiatartalmak egyidejű elosztását sok néző között, akár nagyobb távolságokra is. Mindez azt jelenti, hogy nem kell majd minden egyes mobil készülék esetében külön internetkapcsolatot létrehozni az adó felé és ezáltal az okostelefonok, a táblagépek és a PC-k is potenciális vevőkké válhatnak, miközben a médiatartalmakat sokkal szélesebb körben lehet majd használni, mint napjainkban.

Az 5G Today ugyanakkor nem csupán a médiatartalmak átvitelének továbbfejlesztését támogatja, hanem az 5G szabványét is. A Telefónica 700 MHz-es frekvenciákat biztosít a tesztekhez, ezek ugyanis lehetővé teszik a nagyobb hatótávolságú adatátvitelt. A gyorsaság, a könnyebben megérthető termékek és az elérhető legjobb teljesítmények egyaránt jobbá teszik a felhasználói élményeket.

Az 5G Today lényege, hogy megvalósítsa a médiatartalmak átvitelét a mobil eszközökre 5G-hálózat segítségével. A programot a bajor gazdasági, energiaügyi és technológiai minisztérium támogatja, a kutatási projektről Franz Josef Pschierer bajor gazdasági és technológiai miniszter döntött. Az első tesztadásokra az esztendő végén kerülhet sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Harom megkozelites van:
    -pont-pont kapcsolat alapu streaming
    -pont-multipont alapu multicast
    -es lokalis store and forward alapu multicast

    Az utobbi az ami a hagyomanyos musorszorashoz hasonlit, gyakorlatilag minden atjatszo (router) megkapja az osszes musort (amire eppen van legalabb 1 nezo) es ezek kuldik tovabb az elofizetoknek. Ez a rendszer tobb retegu is lehet, hasonloan ahogy az IRC szoba rendszere mukodott anno, csak most video stream-ekkel. Nem ujdonsag, de nagyon pontos koordinaciot igenyel a kulonbozo gyartok reszerol es valoszinuleg ezert nem terjedt el mostanaig.