Berta Sándor

Erősíti a gyűlölet­beszéd elleni harcot a Facebook

Az EU új adatvédelmi irányelve nagyon komoly szankciókat helyez kilátásba, a közösségi oldal 10 000 új munkatársat vesz fel ez év végéig.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetője új lépéseket jelentett be az internetes gyűlölet elleni küzdelemben. A gyűlöletbeszédet kiszűrő és a biztonság növelésén dolgozó 10 000 munkatársuk mellé további 10 000 új alkalmazottat vesznek fel 2018 végéig. A menedzser azzal indokolta a döntést, hogy még nem tettek eleget a technológiával való visszaélések leállításáért. A terrornak és az erőszaknak nincs helye a közösségi portálon, s szeretnék teljes mértékben törölni a gyűlölettartalmakat. A céljuk az, hogy minden felhasználó biztonságban érezhesse magát a platformon. Ez azonban bonyolult dolog, mert nincsen univerzális definíciójuk a gyűlöletkeltő tartalmaknak.

Sandberg hozzátette, hogy az európai szabályokhoz igazodnak, ezek közé tartoznak az ilyen tartalmakkal kapcsolatos irányelvek is. Az Európai Unió elsősorban az önkéntes kötelezettségvállalásra épít, s megegyezett a Facebook, a Microsoft, a Twitter és a YouTube képviselőivel egy magatartáskódexről, amelynek alapján a társaságok megvizsgálják és eltávolítják a gyűlöletbejegyzéseket.

A Facebook ügyvezetője kiemelte, hogy a jövőben meg akarják könnyíteni a regisztrált tagok számára az adataik felügyeletét. Azért, hogy megfeleljenek a jövőbeli európai uniós adatvédelmi előírásoknak, lehetővé teszik majd a közösségi oldalon a magánszférával kapcsolatos összes beállítás egyetlen helyen való elvégzését. Az új európai uniós adatvédelmi irányelv májusban lép hatályba és az a célja, hogy az eddiginél jobban védje a személyes adatokat és egységesebbé tegye az információk feldolgozását. Amennyiben egy cég megsérti a szabályokat, akkor akár 20 millió eurós pénzbüntetést is kaphat vagy a globális bevételének 4 százalékát kitevő összeget kell fizetnie.

A menedzser végül hangsúlyozta, hogy tudomásul vették az európai adóvitát és immár helyi szinten adóznak a helyi nyereségük után. A legfontosabb azonban, hogy helyesen akarnak eljárni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #10
    Gyűlöletbeszéd? Röhejes. Szánalmas az egész! Mindenkinek legyen joga a szabad véleménynyilvánításhoz, bármilyen vélemény is legyen az! Értelmes ember úgyis el tudja dönteni egyetért-e vele vagy sem. Ez is csak arra jó, hogy a hatalom bárkit csak úgy elvihessen koholt vádakkal.... Mert nekik úgy tetszik...
  • ugh #9
    Először talán definiálni kéne mi a gyűlölet beszéd nem?
    Mert most minden ami kellemetlen téma (még ha igaz is), vagy nem tetszik a hatalomnak.
    A "de viszont" után, már meg sem lepődtem a többi hülyeségen..


    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.01.26. 14:36:02
  • Cefet #8
    Teljesen igazad van. A szólásszabadság meg a múlt ködébe vész.
  • VolJin #7
    Na, a kis sjw újbeszélőnek még ennyi sem elég. A legjobb az lenne, ha a fészbúknak arra is lenne jogosultsága, hogy tarkón lőjje a nem újbeszélő felhasználókat, igaz?
  • Sydra #6
    gyűlöletbeszéd = minden ami nem tetszik a politikai elitnek
  • Sequoyah #5
    De van megoldas. Jo nagy buntetest kell kilatasba helyzeni, akkorat, hogy megerje a Facebooknak elegendo penzt kolteni ra. Es epp ezt csinaljak.
    Fura, mert nem a Facebook a hibas a gyulolkodo hulyekert, ezert nem is szerencses "buntetesnek" nevezni ezt. De viszont erdemben csak ok tudnak tenni valamit ellene, szoval kell valami osztonzest adni nekik.

    En azt tennem, hogy kapnanak par100 millio dollar adokedvezmenyt, plusz nagysagrendileg ugyanennyi buntetest is, ugy hogy a mai nappal 0-ra jojjenek ki. Ha romlik a helyzet akkor tobb lesz a buntetes a kedvezmenynel, ha sikerul javitaniuk akkor pedig penzugyileg is megeri majd nekik.
  • NEXUS6 #4
    Ezt én is hallottam. Úgy tudom, hogy ekkor nevet is változtat majd az FB, ez lesz az intelligens fészbuk, az az FBI.
    XD
  • fonak #3
    Majd bevetik az AI-t a wrongthink kiszűrésére, ne félj.
  • end3 #2
    Ráadásul van pár nyelv a Fökdön, - a mesterségeseken kívül is, - amelyen lehet "üzenni" FB-nek nem tetsző mondatokat. (És mindnek van "virágnyelve" is...)

    Komolytalan és értelmetlen időpocsékolás az egész globális közösségi cirkusz. (Valószínű, egyre többen ráunnak majd és találnak valami hasznosabb időtöltést. Alapvetően azért, mert nem írhatják le őszintén mit gondolnak. (Tartani attól, hogy egy megosztás, egy üzenet mikor tűnik el...?) - Öszinteség nélkül semmi, de semmi értelme semmilyen közlésnek. Bármilyen cenzura idején az emberek hallgatásba burkolóznak, megtartják a véleményüket maguknak. (Cenzúra nem változtathat azon pl., hogy nem szereti valaki a soros népvándorlást. Semmilyen civilizált ember nem lelkesedik érte, őszintén még az sem, akit ezért jól megfizetnek. Pénz ellenében legfeljebb tartja a száját.)

    Az emberek baráti körben azt mondanak, amit gondolnak, az FB pedig elvileg baráti körök regisztrálásával, kiterjesztésével foglalkozik. - Abszolút ellentmondás...!
  • kvp #1
    Tobb milliard felhasznalo eseten 10 vagy 20 ezer ember nem sokat tud tenni, meg akkor is ha nem ok keresik a cenzurazando tartalmakat, hanem csak a bejelenteseket kezelik. 200 ezer es 2 millio cenzor eseten mar talan lenne eleg eroforrasuk arra, hogy mindenki csak azt mondhassa amit szabad. Vagy elfogadjak a teljes szolassabadsagot, vagy eleg penzt kell kolteniuk arra, hogy mindent cenzurazzanak. Ez utobbit viszont a reszvenyesek nem neznek jo szemmel. Igazabol jelenleg nincs jo megoldas.