Gyurkity Péter

Hatékonyabb légkondicionálót fejlesztettek ki

A kisebb áramfogyasztás mellett a környezetbarát jelleget is kiemelik.

A klímaváltozás kellemetlen hatásainak (és az elkényelmesedésnek) köszönhetően folyamatosan emelkedik a klímaberendezések iránti igény, ami nemcsak a környezetre gyakorolt további negatív következmények, de az elektromos hálózat fokozott megterhelése kapcsán is komoly kérdéseket vet fel. Szingapúri kutatók szerint most megtalálták a megoldást.

Egyetemi szakemberek tettek közzé egy fontos bejelentést, amely az eddig elért eredményeket taglalja. Ebből kiderül, hogy olyan új klímaberendezést alkottak meg, amely az eddiginél jóval kevesebb áramot igényel, ezzel egy időben pedig a környezetre is sokkal kisebb terhet jelent, hiszen itt a különböző káros gázok helyett mindössze a vízre támaszkodnak a kívánt hűtési hatás elérésében. A csapat két külön részre választotta szét a párátlanítást és a hűtést, ám míg előbbit új, papírszerű membránokkal oldják meg, utóbbi esetében vízcsatornákat alkalmaznak, állításuk szerint pedig akár 18 Celsius-fokos hőmérsékletet is elérhetnek ezzel, méghozzá belső és külső terekben egyaránt.


Az említett előnyök (a jóval alacsonyabb fogyasztás, valamint a káros anyagok teljes mellőzése) mellett kifejezett előny, hogy a hűtéshez felhasznált vízmennyiség akár 15-szörösét is kinyerhetik a rendszerből (fogyasztható állapotban), ami Szingapúrban kiemelten fontos tényező, hiszen a miniállam számára nagyon érzékeny kérdés a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosítása. Emellett nem következik be különösebb hőleadás, amely a hagyományos egységek másik mellékhatása, és egyben további terhelő tényező a helyi (városi) mikroklíma számára.

A munka folytatódik, hogy tovább optimalizálják a rendszert, illetve csökkentsék annak fizikai méretét. Emellett a felhasználóbarát jelleget is igyekeznek kialakítani, valamint valósidejű mérésekkel kiegészíteni a megoldást, hogy folyamatosan mérhessék annak aktuális hatékonyságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #8
    "Ez egy jo regi magyar talalmany es jellemzoen csak hoeromuveknel hasznaljak hutotornyokban"

    Már a magyar parasztok is használták :)
    A határba úgy mentek, hogy égetett agyagkorsóban vittek vizet.
    Ez nem volt zománcos, nem volt cél a teljes vízzáróság, hanem hogy a külső oldala folyamatosan nedves legyen, átszivárogjon az edényen a víz.

    Letették a dűlő végében a fa árnyékába és folyamatosan hűtöte a vizet.
  • _svd_ #7
    "Egy membránnal páramentesítenek.."

    Hogyan csinálják?
    Ez nem csak hűtéshez, szárításhoz is használható technológia. többszörösen érdekes.
  • VolJin #6
    Egy membránnal páramentesítenek, tehát energiát nem nagyon használnak ehhez. Ami vizet így kinyernek, azt párologtatják.
  • kvp #5
    "Hihetetlen hol tart manapság a tudomány!"

    A megoldasban az az uj, hogy nem kell fellocsolni a szoba belsejet ahhoz, hogy ott huvosebb legyen, mivel a szerkezet kepes a hutott levegot a megfelelo helyre juttatni, ugy hogy a folyamat nedves resze a dobozon belul marad.

    "A páramentesítéssel vizet nyernek, úgyhogy önfentartó..."

    A paramentesiteses vizkinyeres csak akkor mukodik ha paras es meleg a levego. Szaraz es meleg kornyezetben kulso vizforras kell (raadasul veszteseges lesz a folyamat), viszont cserebe jo hatasfokkal uzemelhet a hutes, mert nem kell elotte paramentesiteni. Igazabol nagyon erzekeny a talalmany a helyi aktualis idojarasi viszonyokra, ezert nehez (ha nem is lehetetlen) a stabil mukodesi hatasfokot biztositani.
  • NEXUS6 #4
    Hihetetlen hol tart manapság a tudomány!
    Emléxem nagyanyám a nyár közepén a hőségben fellocsolta járdát, meg az udvart, erre tavaly olvastam egy cikket, hogy valakik "feltalálták", hogy így lehet védekezni a városokban a forróság ellen.
    A köztereseknek szólni kéne, hogy gyorsan védessék le a locsolókocsikat! XD

    A végén még azt is kitalálják, és levédetik, hogy fehérre kéne meszelni az épületek falát, mint a mediterrán városokban! ;)
  • Nabateus #3
    Azert az mindenkepp jol hagzik.
    Zajkibocsatasrol nem szol a fenti cikk, illetve jo lenne, ha meretet tekintve elferne egy ablakban vagy alatta, mint a mostani ptac unitok.

  • VolJin #2
    A páramentesítéssel vizet nyernek, úgyhogy önfentartó...
  • kvp #1
    Tehat ez egy parologtatasos huto, aminek a hatasfokat azzal fokozzak, hogy elotte paramentesitik a levegot. Erdekes, viszont aramon kivul relativ sok viz kell hozza, ami folyamatosan fogy. (parolog)

    Ehhez hasonlo megoldas viz keringtetese egy rendszerben (mint a futesnel), viszont olyan rendszerben, ahol elparologtatott vizet hasznalnak a hutoviz lehutesere. Ez egy jo regi magyar talalmany es jellemzoen csak hoeromuveknel hasznaljak hutotornyokban, ahol nincs lehetoseg se felszini vizhutesre, se megfelelo hutoto hasznalatara. A megoldas epulet meretben is mukodik, csak kevesbe hatekony mint a gazos legkondik, viszont tenyleg keves energiat hasznal, mert csak a hutoviz keringtetesehez, a hutotestek legaramoltatasahoz (ha egyaltalan kell) es a parologato viz mogzatasahoz kell energia. A rendszer mellekhatasa az, hogy nagyon magas legkori paratartalom es kis hokulonbsegek mellett meredeken csokken a hatasfoka. Ez utobbit oldja meg elvileg a cikkben leirt megoldas.