Ötvös Tibor

Az ázsiai nyelvek a legnehezebben tanulhatók

Az angol anyanyelvvel rendelkező emberek az ázsiai országok nyelvét tanulják meg a legnehezebben, míg a román, spanyol és holland viszonylag könnyen megy.

Érdekes kutatást jelentetett meg a Voxy oldalán. A weboldalon az angol nyelvterületen élők tanulhatnak meg egy idegen nyelvet és az általuk összegyűjtött több évtizedes tapasztalatok alapján válaszolták meg ama kérdést, hogy vajon nyelv megy a legnehezebben az angolok számára. A magyart ne is keresse senki a táblázatban hiszen a felsorolásban csak azok a nyelvek szerepelnek, melyekre egy tanfolyamnyi ember összegyűlik.

Azt már az elején leszögezi a cég, hogy minden tanuló más, így a most kifejtésre kerülő eredmények az átlagot jelentik. A legkönnyebben tanulható nyelvek között szerepel többek között a spanyol, a holland, az olasz és a román is. A felmérés alapján egy tanulónak 23-24 hétre, 575-600 tanórára van szüksége ahhoz, hogy ezen nyelvek bármelyikét középfokon elsajátítsa. A könnyebbség abból adódik, hogy a csoport tagjai közel állnak az angol nyelvhez mind a nyelvtant mind pedig bizonyos szavakat, kifejezéseket tekintve.

Ennél nehezebben, átlagosan 44 hét, azaz 1100 tanóra alatt képes középfokon elsajátítani egy angol a következő csoport tagjait, melyben többek között szerepel az orosz, a szerb, a hindi és a görög nyelv is. Itt ugye már más betűtípusokat kell megtanulni, a nyelvtan és a kiejtés is nehézséget okozhat. A végére pedig összesen négy nyelv maradt. Az arab, a japán, a koreai és a kínai elsajátításához 88 hétre, azaz közel másfél évre és összesen legalább 2200 tanórára van szüksége egy átlagos angolnak. Cseppet sem meglepő, hiszen az arab nyelvben nagyon kevés olyan dolog van, amely egyezik az európai nyelvek bármelyik elemével.

Kevesebb magánhangzót használnak, ami mind a kiejtést mind pedig az írást nagyon megnehezíti. De a kínai és japán is kihívást jelent. Előbbi ugyanis tonális nyelv, azaz nem mindegy, hogyan ejtünk ki egy-egy szót, mert a hangsúlyból adódóan két teljesen eltérő dolgot is jelenthet ugyanaz az a szó. Ezen felül több ezer karaktert és egy összetett írásrendszert is el kell sajátítani. A japán nyelv hasonló, ám ott még az előzőkön felül három különböző írásmódot és két szótagábécét kell bemagolni.


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petrov144 #25
    A népesség tényleg gagyi. A portugál nyelvnél beszámolják pl a brazilokat, de a franciáknál a jó pár afrikai államot nem.
  • fonak #24
    Abból simán 1 milliónak lehet más (leginkább az orosz) az anyanyelve, ott meg az anyanyelvi beszélők vannak feltüntetve.
  • Elmin #23
    Amit leírtál azzal pontosan igazolod azt amit idéztél.
    Mivel írták, hogy legalább ennyi időre van szükség, azt viszont nem írták, hogy középfokon.
    Lehet úgyis beszélni, hogy "teletűzdeli" a mondatot Ő-vel. Ami messze nem középfok és folyamatos beszéd.
  • Tetsuo #22
    Te a kultúrára gondolsz, én a logikára. Persze az is tény, hogy az angolszász, pontosabban az egyre alacsonyabbrendű globális kultúrmassza behatása egyre erősebb, rombolóbb.
    Éppen a napokban jelent meg egy érdekes cikk Kazár Lajos nyelvészről és kiváló keletkutatóról. Érdemes elolvasni.

  • zola2000 #21
    A gondolkodás mód pont hogy 100%ban át van véve amerikából a média erőltetése miatt, az internet szerencsére ad mozgásteret.

    Csak a nyelvtan alapjairól beszéltem, hogy amiatt mi könnyebb helyzetbe vagyunk a keleti nyelvekkel.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2018.01.02. 07:24:52
  • Tetsuo #20
    Itt szerintem csak a beszédről volt szó és a "középfok" egy, már beszélhető konyhanyelvre értendő.
  • Akva #19
    Jut eszembe: maguk a kínaiak sem tanulják meg másfél év alatt a saját írásukat. Még nekik is sok év. Pedig a nyelvet már eleve tudják, ugye...
  • Akva #18
    "Az arab, a japán, a koreai és a kínai elsajátításához 88 hétre, azaz közel másfél évre és összesen legalább 2200 tanórára van szüksége egy átlagos angolnak."

    Duma!!! Esetleg konkrétan a minta átlagára igaz, de átlagember (bármilyen anyanyelvű) 3-4 év alatt sem tanulja meg középfokon ezeket a nyelveket. Lehet, hogy a minta résztvevői különösen motiváltak volna. Az átlag angol nem beszél semmiféle idegen nyelvet. Főleg jól nem.
  • Tetsuo #17
    Egyetértek. Az angol nyelv, de a gondolkodásmód is jóval messzebb van a magyartól, mint mondjuk a japán.
    Az írás már más tészta. :-)
  • Nos #16
    Az itt hivatkozott cikk meg 2011ben keszult. Van ennel ujabb is, amit az amerikai kulugyi szolgalat keszitett. Ebben benne van a magyar is. Bar ezekben eleg eros a szubjektivitas, szoval a helyezeseket nem kell nagyon pontosan venni. Raadasul azok a nyelvek, amiket legfeljebb 2-3 millioan, vagy esetleg csak par ezren beszelnek mindig kimaradnak, mivel nincs kello szamu minta. Mindenesetre a nem tul kis nyelvek kozul az angolok szamara a magyar befer mindenhol a top 10be. http://www.thisisinsider.com/map-shows-hardest-languages-to-learn-2017-12